Елиминирай лъсналата кожа

Винаги лъщяща, някак подпухнала, с комедони, а понякога и пъпки. Истинско наказание...Приятелки те успокояват, че мазната кожа старе бавно и с годините става нормална. Да, но на теб ти се иска да си красива сега. Как да постъпиш?

Най-напред разбери какво влияе на кожата ти и защо е толкова мазна и лъщи? По правило това се предава по наследство. Сигурно помниш как майка ти често, често е пудрила носа си. Е, налага се и ти да правиш същото. Понякога причините може да са по-сериозни - нарушения в ендокринната система или проблеми в работата на стомашно-чревния тракт. Но дори и в този случай, не бива да се отчайваш. Достатъчно е, да усвоиш няколко прости правила и да ги следваш.

Виж какво ядеш

Забрави шоколада, сладоледа, тортите, еклерите. Въглехидратите, които се съдържат в огромни количества в тези продукти карат мастните жлези да работят усилено, а резултатът е лъснали бузи, нос, чело и брадичка.
Същото важи и за някои видове меса - агнешко, овнешко и свинско. Това съвсем не означава, че трябва да се лишиш от масло например - то ти осигурява витамин А, толкова важен за кожата.
Сладкишите замени с плодове, (особено с жълт и червен цвят). Французойките, прочути с финеса и елегантността си, не хапват мусове и кремчета за десерт, а ги заменят с ябълки, праскови, кайсии или други сезонни плодове. Не пропускай и суровите зеленчуци в менюто си. Сега е времето на червените чушки - не се лишавай от тях. Те са натъпкани с витами.

Всеки ден -душ

Измивай кожата на лицето си и сутрин и вечер. Знаеш ли как? Сутрешните водни процедури се различават от вечерните.
През нощта всички процеси в организма на човека се забавят, мастните жлези отделят по-малко мазнина и може да си позволиш по-топла вода и специална пяна, подходяща за кожата ти.
Вечер отдели повече време, за да измиеш старателно кожата си, покрита с мазнина и прах. Първо свали грима с тоалетно мляко. То идеално почиства мазнината и замърсяването, и подготвя кожата за измиване. Използвай го, дори и когато не си ползвала грим през деня.
Не търкай силно кожата си с изтривалка, а нежно я измий. Колкото повече я търкаш, толкова повече активираш мастните жлези и тя става по-мазна.
Върху добре измитото лице нанеси тоник - той прекрасно дезинфекцира кожата и стяга порите.
Според омазняването на кожата, периодично я почиствай основно с пилинг маски, тоалетни трици, парна баня. Консултирай се с козметик. Специалистът ще ти препоръча най-подходящия за твоята кожа начин за почистване.
Внимавай да не прекалиш и да не разраниш лицето си и да предизвикаш възпаление на кожата. Ако това се случи, намажи разранения участък с крем за раздразнена кожа или с друг, с екстрак от невен или краставица. Добре ще ти подейства и отвара от лайка, невен, жълт кантарион, подбел.

Кремовете подхранват и овлажняват

Колкото и мазна да е кожата ти, не се отказвай от крема за лице. Разбира се, който ти действа добре. Използвай го всеки ден. Съвременните козметични средства не само подхранват, но и овлажняват кожата. Освен това я защитават от вредните газове и замърсяванията в големия град.

Пудрата спасява от досадния блясък
През зимата младите жени с мазна кожа предпочитат да използват пудра, която попива мазнината. Компактна или на прах, тя се нанася на съвсем тънък слой, за да не запушва порите и да пречи на кожата да диша.
Проверявай през няколко часа грима си. Обикновено 2 часа след нанасянето му, около носа се отделя мазнина и той започва да лъщи. Пудрата ще ти спаси от този проблем. Може да попиеш леко кожата си и с книжна салфетка.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене