Къде да откриеш милиардер - от Давос през Кан до пустинята Невада

Джеф Безос с жена си Лорън Санчес. СНИМКА: Инстаграм /@laurenwsanchez

Мегабогаташите са предвидими, обичат да се събират заедно

2640 са в момента милиардерите в света по данни на сп. “Форбс”,  което прави 0,00003% от населението на планетата. Независимо от факта, че повечето странят от светлините на  прожекторите, те са удивително лесни за откриване. Частните им самолети летят на ято, защото посещават едни и същи конференции и партита. Кои са любимите събития на богаташите месец по месец разкрива изданието “Бизнес инсайдър”.

Януари: Давос

След новогодишните празници милиардерите се отправят към Швейцария, където на Световния икономически форум в Давос посещават пищни светски купони, спускат се със ски по склоновете и обсъждат световните проблеми. Официалните събития са само за поканени и билетите за тях струват десетки хиляди долари. Но онези богаташи, които искат да се смесят с по-обикновените посетители на планинския курорт, все пак могат да бъдат забелязани при късмет из уличките му. Най-луксозните хотели са затворени за публика през петте дни на конференцията, но ако някой иска непременно да зърне част от хората, които дърпат конците на света, може да си наеме апартамент от местни, стига да има около 30 000 долара. 

Февруари: Супербоул

Отборите от Националната футболна лига са най-популярната играчка на супербогатите. Собственикът на “Уолмарт” Роб Уолтън притежава “Денвър Бронкос”, хедж фонд мениджърът Дейвид Типър е собственик на “Каролина Пантерс”, магнатът на недвижимите имоти Стенли Крьонке е сложил ръка на “Лос Анджелис Рамс”, а Джери Джоунс -  на “Далас Каубойс”, и т.н. Не е изненадващо, че много милиардери, дори да не притежават клубове, се стичат на най-голямото спортно събитие в САЩ, което привлича и огромни рекламни бюджети. Тузарите плащат огромни суми за частни самолети, петзвездни хотели и достъп до терена след края на играта. Наемането на апартамент по това време на годината достига $3 млн. На частните партита могат да бъдат видени богаташи като основателя на “Амазон” Джеф Безос, съоснователя на “Аполо” Джош Харис, шефа на “Голдман Сакс” Дейвид Соломон и др.

Март: “Арт Базел” в Хонконг

Фестивалът “Арт Базел” в Хонконг е една от основните сбирки на азиатските милиардери, които пътуват дотам, за да попълнят колекциите си с нови придобивки. През тази година артпанаирът съвпадна и с конференцията “Богатство за добро”. Там можеха да бъдат открити съоснователят на “Яху” Джери Йънг, собственикът на “Секвоя Кепитъл Чайна” Нийл Шен или местният бос на недвижимите имоти Адам Куок. На търговете е обичайно произведения на изкуството да намират купувачи за 7 и дори 8-цифрени суми.

Април: голфтурнирът “Мастърс”

Забравете Великден. За милиардерите първите признаци на пролетта идват с голфа. Всяка година турнирът “Мастърс” дава началото на надпреварата на най-големите професионалисти в този аристократичен спорт. Прочутият частен клуб “Аугуста Нешънъл”, който до 2012 г. не приема жени и където винаги се организира турнирът, наброява десетки милиардери в редиците си. Сред тях са Бил Гейтс и Уорън Бъфет. Говори се, че там се приемат нови членове само ако някой от старите напусне (което е почти изключено) или се спомине.

Май: филмовият фестивал в Кан

Лятото започва по-рано за милиардерите, които акостират с яхтите си на пристанището в Кан по време на филмовия фестивал в края на май. Макар събитието да е резервирано за професионалистите от филмовата индустрия, богаташите не пропускат да се изкъпят в неговия блясък. Кан беше една от първите спирки на новата суперяхта за $ 500 млн. на Джеф Безос. Той пристигна с нея за партито на “Венити феър”, което е любимо на най-заможните в света. Миналата година негови гости бяха Лен Блаваткик, притежател на “Уорнър мюзик”, и музикалният и филмов продуцент Дейвид Гефън. Милиардерите Франсоа-Анри Пино и Пол Алън  организират собствени партита.

Юни: конните състезания “Роял Аскот”

През юли много милиардери кръстосват с яхтите си Средиземно море, но онези, които предпочитат твърдата земя, се стичат на традиционните конни надбягвания “Роял Аскот”, любими на покойната британска кралица Елизабет II. Състезанието е прочуто и с разкошните шапки  на дамите. Милиардери като братята Ален и Жерар Вертхаймер, собственици на “Шанел”, наследничката на “Тетра пак” Кирстен Раусинг ии строителният магнат Антъни Рамфорд участват със собствени коне. Макар от 200 г. да е открита за публика, конната надпревара е с ограничен достъп и изисква специален дрескод.

Юли: “Алън енд къмпани” в Сън Вали

Конференцията е известна още като летния лагер на милиардерите. Тогава в малкото градче Хейли в Айдахо долитат десетки частни самолети. Събитието е основано от бутиковата банка “Алън анд Ко”, чийто собственик Хърбърт Алън също е милиардер. Редовните посетители са Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Уорън Бъфет и Рупърт Мърдок. Именно на това събитие между игри на голф и тенис, каране на велосипеди и рафтинг Безос сключва сделката за придобиване на “Вашингтон пост” през 2013 г. Мерките за сигурност са изключителни, а пресата е държана настрани.

Август: фестивалът “Горящият човек”

На пръв поглед този антикапиталистически музикален и артфестивал не изглежда обичайно място за милиардери. Но най-богатите в света не се интересуват дали са желани някъде, или не. От 90-те “Горящият човек” е нещо като символ на статуса на техномагнатите. Отдавна го посещават съоснователите на “Гугъл” Сергей Брин и Лари Пейдж – фестивалът вдъхновява първия Гугъл Дудъл, сегашният изпълнителен директор на компанията Ерик Шмит също е фен. В пустинята Невада могат да бъдат забелязани също Марк Зукърбърк, както и съоснователят на “Юбер” Гарет Камп.

Септември: яхтеното шоу в Монако

Където има яхти, там има и милиардери. Те пристигат в Монако в края на лятото, за да огледат за нови играчки. Повечето от изложените по време на шоуто кораби са с асансьори, барове, СПА, гимнастически салони, басейни, площадки за хеликоптери, много от тях са снабдени с миниподводници. Преди време събитието беше любимо на руските олигарси, но санкциите заради войната в Украйна преградиха достъпа им до изложението. Има и милиардери като Пол Алън, магната на недвижимите имоти Стив Вин и италианският организатор на регати за суперяхти Пиер Луиджи Лоро Пиана, които в миналото са използвали шоуто, за да се разделят със старите си кораби.

Октомври: артизложението “Фрийз”

Ежегодното събитие в Лондон събира мегабогаташите от цял свят, които искат да попълнят частните си колекции с много скъпи произведения на съвременното изкуство. През изминалите години тук са били забелязвани прочути колекционери като “краля на хедж фондовете” Стив Коен, титана на диамантите – бижутера Лорънс Граф, съпругата на легендата в инвестициите Луис Бейкън и много други. Какво точно купуват те, е тайна, но всяка година на изложението се харчат десетки милиони долари.

Ноември: балът на дебютантките

Балът на дебютантките е вековна традиция, на която заможните жени напомнят на обществото, че са богати и известни. Събитието е само с покани. Всяка година около 20 млади момичета се събират в Париж за една седмица, за да танцуват валс в разкошни бални рокли и скъпи бижута. В елитната група през годините са били включвани кралски особи, дъщери на холивудски знаменитости и разбира се, наследнички на огромни състояние като Араминта Мелън (дъщеря на кралицата на обувките Тамара Мелън), Кайла Рокфелер, Лайла Блаватник, Аманда Хърст и др.

Декември: Нова година в Сейнт Бартс

По новогодишните празници карибският остров Сейнт Бартс (Сейнт Бартелеми) е може би мястото с най-много милиардери на квадратен метър. Той привлича яхтите на Дейвид Гефън, медийния магнат Бари Дилър, дизайнерката Даян фон Фюрстенберг, а сегашният номер 2 по богатство в света – кралят на лукса Бернар Арно, идва за финала на тържествата. За жалост на горките богаташи, едно от най-бляскавите партита тази година няма да се състои. Негов домакин е подложеният на санкции руски олигарх Роман Абрамович, който в предишни години даваше милиони за храна и алкохол и за изпълнители като Принс и Бионсе, които да пеят на гостите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене