Спряха книга, която разкрива кои в Бъкингамския дворец се чудят колко тъмен може да е Арчи

Принц Хари с Меган Маркъл  и синът им Арчи

Авторът е журналист, близък до Меган и Хари, но той отрича да е писал имената

 Втори член на британското кралско семейство е обвинен в расизъм в нова книга, пусната за продажби по цял свят тази седмица. Автор на Endgame e британският журналист Омид Скоуби, който е известен с близките си отношения с принц Хари и съпругата му Меган.

Двамата първи заговориха през 2021 г., че са се сблъскали с расизъм, докато живееха в Обединеното кралство. В интервю за известната американска водеща Опра Уинфри Хари и Меган разказаха, че член на кралското семейство е изразил “загриженост” колко тъмна може да бъде кожата на бъдещия им син Арчи, след като майка му е мулатка. Тогава те отказаха да разкрият неговата самоличност, въпреки че твърденията им хвърлиха огромно петно върху репутацията на британската корона.

В книгата си Скоуби връща лентата отново към този момент от живота на Меган и Хари, твърдейки, че двама души са замесени в расисткия разговор. Журналистът казва, че знае кои са те, но няма да разкрие самоличността им по правни причини. В нидерландската версия на Endgame обаче те са посочени, което предизвика светкавичното ѝ спиране от продажба. Самият автор изрази учудване как това се е случило, тъй като в нито един момент от процеса по създаване на книгата си той не е писал имената им. Което от своя страна пък породи съмнения

дали той е единственият

автор на литературната творба,

хвърляща нова порция скандални твърдения за кралската фамилия.

Омид Скоуби отрича да е разчитал на информация от Меган или Хари за написването ѝ, както се оказа, че е правил при създаването на първата си книга “В търсене на свобода” преди 3 г., обясняваща защо двамата емигрират в САЩ. По думите му неговите източници за случващото се в британското кралско семейство са много повече освен близки на херцога и херцогинята на Съсекс.

В новата книга авторът разкрива, че след интервюто пред Опра последвала размяна на писма между британския крал Чарлз III и съпругата на по-малкия му син за изясняване на случая с расистките коментари. Въпреки че двамата останали на различни позиции, все пак Меган и Хари решили да загърбят тази тема заради медийния скандал, който предизвиква. Скоуби обаче смята, че тя е много съществена част от картината за случващото се в кралското семейство, което според него се движи от остарели идеи за раса, класа и пари. Затова и младите хора все по-малко симпатизирали на монархията.

Скоуби описва крал Чарлз III като непопулярен и разглезен монарх, който държи дори връзките на обувките му да се гладят. Също така изисквал някой да му изстисква точно определено количество паста за зъби преди сън и да носи луксозно спално бельо по време на пътуване. Монархът е представен още като коравосърдечен баща, който спрял финансирането на Хари и Меган и затова на тях им се наложило да сключат търговски сделки за книги, филми и подкасти, за да могат да се издържат в САЩ. Когато тяхната история се появила по “Нетфликс”,

кралят нарекъл по-малкия

си син “този глупак”

След това не се поколебал да му отнеме къщата в Уиндзор, въпреки че Хари казал, че тя му е необходима от съображения за сигурност, ако иска да води двете си деца в Англия, за да общуват с дядо си.

Престолонаследникът принц Уилям пък е представен като жаден за власт и влизащ лесно в дворцовите интриги, за да се утвърди като водеща фигура в кралското семейство след смъртта на баба си Елизабет II. Твърди се, че точно той е въздействал на кралицата да лиши от военни почести и да принуди по-малкия си син принц Андрю да се оттегли от кралски задължения, след като името му бе замесено в сексскандал с малолетна. Когато Елизабет II е на смъртно легло в Шотландия, Уилям наема частен самолет в Лондон, за да се прости с нея. Кани на борда му чичовците си, но не и брат си Хари. Затова той тръгва с редовен полет, но не успява да я свари жива.

Според Скоуби разривът между братята е толкова сериозен, че едва ли някога ще си простят и отново ще бъдат близки. Освен това Хари не смятал да се връща във Великобритания. Харесвал живота си в САЩ, успял да го отдалечи и спаси от демоните, които го преследвали още от детството му заради скандалния развод на родителите му и ранната смърт на майка му принцеса Даяна. Хари се подложил на различни терапии,

много спорт и дори ледени

бани, за да възстанови

психичното си здраве

Съпругата на Уилям – Кейт, която по принцип се радва на голямо одобрение в социологическите проучвания, също е представена в доста лоша светлина в книгата. Твърди се, че тя всъщност не била толкова всеотдайна при изпълнение на кралските си задължения, колкото дворецът се опитвал да я представи. Подбирала ангажиментите си, защото искала да има повече време за трите си деца. Но Елизабет II я харесвала, защото подлежала на обучение за разлика от нейната упорита свекърва – покойната Даяна. Скоуби твърди, че бъдещата кралица “винаги се движи под радара”, защото не “предизвиква системата с публична съпротива и надути претенции”. Прякорът ѝ в двореца бил Кейти Навитачката.

Имената им каза в ефир водещият Пиърс Морган

Известният британски водещ Пиърс Морган разкри кои са двамата членове на кралското семейство, посочени в нидерландското издание на Endgame като загрижени за цвета на кожата на първородното дете на Хари и Меган - Арчи. Въпреки че имената им се тиражираха в социалните мрежи от хора, които все пак са успели да видят книгата в Нидерландия, никоя медия не си позволяваше да ги назове.

В телевизионното си шоу “Пиърс Морган без цензура” обаче водещият ги идентифицира като крал Чарлз III и съпругата на престолонаследника Уилям – Кейт Мидълтън. “Ще ви кажа имената на двамата висши членове на кралското семейство, защото, честно казано, ако разхождащи се в книжарница нидерландци могат да вземат тази книга и да ги видят, вие, хората тук, които всъщност плащат за британското кралско семейство, също имате право да знаете”, каза Морган. Според него само тогава можело наистина да се проведе открит дебат по хвърляните обвинения в расизъм, в които самият той не вярвал.

Морган е известен критик на шумната раздяла на Хари и Меган с кралското семейство, но кралски кореспонденти коментираха, че този път той е допуснал грешка, разкривайки въпросните спорни твърдения в книга като Endgame. Те смятат, че стореното от него само ще засили интереса към въпросното четиво, което по принцип трябвало да бъде подминато с мълчание заради тенденциозни и непроверени твърдения в него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене