Вижте Венеция през ноември - по-евтина, полупразна и двойно по-красива (Галерия)

Венеция предлага романтични панорами

Ако искате да се насладите на Венеция като местен жител, ноември е месецът, през който може да го направите. Тогава няма тълпи от туристи и навсякъде може да влезете без резервация - в ресторанта, музея, галерията. Като се изключат най-известните и посещавани места като площад „Сан Марко" и зоната на Понте ди Риалто, всички останали зони изглеждат почти като пустиня през по-голямата част от деня.

Освен всичко друго, през ноември цените на нощувките са ниски и може да се намери място дори ден преди пътуването. В идеалния център, или на метри от базиликата „Сан Марко", има дори оферти за 60-70 евро двойна стая на вечер в хотел три звезди.

Цените в ресторантите и баровете са по-ниски от тези в Рим и Милано. Коктейл „Шприц", чийто произход е от тези места, се предлага в много заведения за 3,5-5 евро. Пие се от туристите и местните жители повече и от минерална вода – достатъчна е една обиколка, за да си дадете сметка за това. Пицата в ресторанта или пицарията е 9-12 евро.

Със своите 178 канали и 438 моста през есента градът на лагуната предлага атмосфери и цветове, на които със сигурност през други сезони не може да станете свидетел. Залезите са розови и превръщат пътуването ви с корабчето или лодката из каналите в приказка. Липсата на развихрени тълпи от хора позволява на посетителя да съзерцава Венеция, да се шляе безгрижно и да се лута без определена цел и посока, преминавайки по пусти площадчета и мостове. В други периоди от годината това е невъзможно. Цветовете са пастелни, всичко наоколо е обляно от приглушена светлина и изглежда като пейзаж от картина на Каналето. За близо 50-те хиляди жители на Венеция това е най-приятният период на годината. За малкото посетители пък това е шанс да видят, без да бързат, някои от събитията на есента. В Палацо Вениер дей Леони на Канал Гранде например може да се разгледа изложба на френския художник Марсел Дюшан. Тя ще бъде отворена до средата на март.

Това е един от най-очарователните музеи на съвременно изкуство в света, тъй като в него се съхранява колекцията на Пеги Гугенхайм. Освен това, макар и незавършена, сградата е интересна и заради историческата си стойност и значение. Изграждането й започва преди 700 години и тя трябвало да има 5 етажа, но останала само с един. И до днес оригиналният проект и дървеният макет се пазят в музея „Корер" на площад „Сан Марко" – това е един от любимите музеи на местните жители, защото събира свидетелствата за историята на града и Венецианската република под формата на карти и ценни ръкописи. Основаната през 697 г. от Паолучо Анафесто морска република с център Венеция, от XVII век е известна с името Светлейша (Serenissima).

Ако искате да разгледате 10 общински музея накуп, сред които и Кралския дворец, най-добре е да си купите museum pass, чиято цена започва от 23 евро.

За да се придвижвате без ограничения с всички видове обществен транспорт из цялата лагуна на Венеция пък най-подходяща за тридневна визита е картата от 45 евро.

Във Венеция Коледа започва на 21 ноември – от три века на тази дата се отбелязва Празникът на здравето. Тогава се пали и коледната украса,но това е и религиозен празник – стигайки до базиликата„Санта Мария дела салуте", се пали свещ пред византийската икона, пазена в църквата. Според поверието тя спасила Венеция от чумата през 1630 г. Затова от тогава всяка година вярващите се молят да бъдат пожалени от съвременните епидемии.

Особено очарователни са и три от най-обичаните острови на Венеция – Мурано, Бурано и Toрчело. Първият е известен като мястото на прочутото стъкло с това име. Вторият е прочут с дантелата си, но най-вече с колоритния си вид – всяка сграда от него е в различен цвят. Третият пък e с произход, по-древен и от самата Венеция. Там още може да се види червената къща, в която навремето е живял дълги години Ърнест Хемингуей.

Канал Гранде
Канал Гранде
Площад „Сан Марко”
Площад „Сан Марко”
Базиликата „Санта Мария дела Салуте”
Базиликата „Санта Мария дела Салуте”
Гондолиерите нямат много работа през ноември
Гондолиерите нямат много работа през ноември
Мостът „Риалто” на Канал Гранде
Мостът „Риалто” на Канал Гранде
Венеция има 178 канали
Венеция има 178 канали
Цените на напиткитев баровете в центъра не са много високи
Цените на напиткитев баровете в центъра не са много високи
Камбанарията на „Сан Марко” се вижда отвсякъде
Камбанарията на „Сан Марко” се вижда отвсякъде
Горната част на базиликата „Сан Марко, чиято фасада датира от XIII век
Горната част на базиликата „Сан Марко, чиято фасада датира от XIII век
Повечето от площадите извън центъра са пусти през ноември
Повечето от площадите извън центъра са пусти през ноември
Изглед към най-старото кафене „Флориан”на площад „Сан Марко”
Изглед към най-старото кафене „Флориан”на площад „Сан Марко”
Панорама към цветния остров Бурано
Панорама към цветния остров Бурано
Галерията с колекцията на Пеги Гугенхайм
Галерията с колекцията на Пеги Гугенхайм
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене