Радина Боршош играе 10-годишно болно момченце в “Оскар и розовата дама”

Мария Стефанова и Радина Боршош на репетиция за премиерната постановка

Текстът на Ерик-Еманюел Шмит се поставя за първи път у нас на 22 декември

Дванайсет дни от живота на 10-годишно болно момче, описани в писма до Господ, са в основата на сюжета на премиерната постановка “Оскар и розовата дама”. В образа на детето влиза Радина Боршош, а “розовата дама” е Мария Стефанова.

Текстът е на Ерик-Еманюел Шмит, като за първи път ще се поставя у нас.

Радина Боршош и Мария Стефанова излизат заедно за първи път на една сцена преди пет години в постановката “Три високи жени” в Народния театър, която се играе и до днес. Това е една от най-награждаваните пиеси на американския драматург Едуард Олби. Историята е за три жени, които са решили сами да носят отговорността за своя живот. Те са представени в различни житейски етапи – младост, зрелост, старост, като си задават вечните въпроси: Кои сме? Какво искаме от живота? Какво постигнахме и какво загубихме?

За ролята на А. в тази постановка Мария Стефанова печели “Аскеер” за водеща женска роля през 2018 г.

Мария Стефанова е най-възрастната действаща актриса у нас. На 84-годишна възраст тя продължава да играе в три постановки в Народния театър - “Три високи жени”, “Облог” и “Нова земя”, и в една в театър “Българска армия” - “Кралицата майка”, където си партнира с Георги Къркеланов.

А от 20 ноември е ангажирана и с нова роля - участва в сериала “Тревожност”, който ще се излъчва по БНТ. Режисьор е Илиян Джевелеков, който е и съавтор на сценария заедно с Матей Константинов. Вдъхновен от истински истории, сериалът разказва за двама успешни психотерапевти и техните пациенти. В главните роли са Пенко Господинов и Ана Пападопулу. Като техни пациенти ще им партнират Ирмена Чичикова, Радена Вълканова, Петър Дочев, Стефания Кочева и др. Семейството на психотерапевтите се допълва от Мария Стефанова и Лора Христова.

Актрисата: Когато Мария Стефанова е до мен, силата ми е два пъти по-голяма

- Г-жо Боршош, какъв е сюжетът на “Оскар и розовата дама”?

- Финалът на 2023 година за мен е театрално чудо и то е предстоящата премиера в Театър 199 на 22 декември. Разтърсващ текст, който ме вълнува дълбоко. А Ерик-Еманюел Шмит е авторът, на когото съм прочела буквално всичко, абсолютен виртуоз на съвременната литература и театър. Когато е бил малък, той гледа представление по текст на Сирано дьо Бержерак с участието на Жан Маре и така театърът се превръща в негова страст завинаги и се ражда мечтата му да стане писател. Шмит вълнува до сълзи със своите текстове, той казва, че докато пише, винаги се опитва да чуе музиката на душата, тоест нещо повече от думи. Затова пиесите му се играят в над 50 държави. Но за първи път в България се поставя “Оскар и розовата дама”. История, написана с надежда. Това не е история за смъртта, а за живота. И всяка дума по пътя на нашите герои е “музиката на душата”, партитура за смисъла за нашия път като хора.

- В оригиналния текст на Ерик-Еманюел Шмит Оскар е 10-годишно момченце. Как се играе образ на дете?

- “Оскар и розовата дама” е разказ за сила и обич. Неистовата битка да останем в живота докрай. Моят герой Оскар не е просто 10-годишно болно момче. Той държи часовник с изтичащите минути на своя живот със смелостта на зрял човек. Разтегля времето и събира всяка песъчинка, която бавно изтича в часовника, преживява всеки миг и всяка емоция така, все едно е живял цял живот. Тази роля, срещата ми с Оскар, е истински актьорски катарзис за мен. Както казва Шмит: “Артистът умее да прави мед от всичко, дори от болката”. Мисля, че в тази постановка болката наистина се превръща в “мед”. Зад болката има смях, радост, любов и копнеж. Моят герой Оскар всъщност е смел бунтар с чисто сърце, който празнува живота.

- С голямата актриса Мария Стефанова сте отново заедно на една сцена. Как се случи да играете в общо представление?

Мария Стефанова на преден план, зад нея са Радина Боршош (вдясно) и Виктория Колева в сцена от “Три високи жени”.
Мария Стефанова на преден план, зад нея са Радина Боршош (вдясно) и Виктория Колева в сцена от “Три високи жени”.

- Да си на една сцена с голямата Мария Стефанова, е дар. Тя е творец, на когото се възхищавам, моят пример как да съществуваме смислено в театъра. Двете с нея често и дълго разговаряме за всичко, което ни вълнува - изкуство, отношения, сериали, и отдавна си говорим, че искаме отново да работим заедно, и така след известно време дойде идеята за този текст. Театър 199 е високата сцена, театралната магия, онова специално пространство, което всички, обичащи театъра, ценят. От сърце благодаря на екипа на театъра за това, че приветстваха с невероятно отношение и съдействат “Оскар и розовата дама” да се случи в нашия театрален живот за първи път. Постановка, която реализираме с невероятни професионалисти - режисьор е Стефан Спасов, сценограф е Нина Пашова, а музиката е на Милен Кукошаров.

- Усещате ли разлики от първия път, когато играхте заедно с Мария Стефанова в “Три високи жени”?

- С Мария имаме особена химия на сцената. Ние се усещаме без думи, успяваме да изравним дори дишането си на сцената, така че нашите герои да бъдат в синхрон и общ ритъм. Особено доверие и обич има между мен и Мария не само в професионалния ни път, но и в живота. Тя се превърна в много важен човек за мен. Мария Стефанова е душата на театъра, на изкуството, такава актьорска и човешка мощ има в нейното присъствие на сцената. Знам, че когато сме заедно, мога да извървя всеки път, по който ни водят героите. Когато тя е до мен, моята сила е два пъти по-голяма. Очакваме ви на 22 декември в Театър 199, “Оскар и розовата дама” ще ви разкажат защо “животът е странен подарък”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене