Хосе Карерас: Всеки път, когато дойда, откривам, че България се е модернизирала

Хосе Карерас КАДЪР: NOVA

"Всеки път, когато дойда, откривам, че България се е модернизирала. Според мен става по-актуална и много се подобрява по отношение на музикантите. Имал съм възможността да пея с доста великолепни български певци, като започнем с Николай Гяуров. Когато дойдох за пръв път в България, беше по повод неговия 50-и рожден ден през 1980 г. Той беше не само велик певец, но и изключителен човек, изключителен джентълмен", заяви легендарният тенор Хосе Карерас, който е у нас заради предстоящ свой концерт.

"Имам голям късмет, моята професия е и моето призвание. А да имам възможността да развивам професионалния си живот, така че да се превърне в нещо толкова близко до мен – това е най-големият лукс, на който може да се радва човек", каза Карерас пред NOVA

"Това беше фантастично изживяване. Ние бяхме и много добри приятели, изпитвахме голямо възхищение един към друг. Смятам че помежду си бяхме съвсем различни личности. Изглеждахме по различен начин, имахме различни гласове, интерпретирахме по различен начин. Но това създаде нещо като химия между нас и хората, които не познават много отблизо операта и класическата музика, се радваха на нашите изпълнения. Това ни направи много щастливи и беше чест, че имахме възможността да проведем всички тези концерти заедно", така тенорът описа съвместните си изяви с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. 

"Попаднах в ръцете на изключителен научно-медицински екип. Освен това се радвах и на помощта на семейството си и на близки приятели. В моя случай това беше една чудна ситуация, в която вълна от съчувствие ме заля – получих изключително много съобщения и писма от хора по целия свят. Мисля, че хората се молиха за мен. Това беше чудодейно и ми даде изключително много сили. Беше изключително важно за мен по онова време", каза Карерас, който в пика на кариерата си се разболява от левкемия. Лекарите не му дават надежда за оздравяване, но той успява да пребори заболяването.

"Винаги казвам едно и също нещо: ако има и една възможност – една на милион, трябва да вярвате, че това е вашата възможност и да се борите за нея заедно с хората около вас. Според мен е изключително важно пациентът да има силите и решимостта да оздравее", такова послание отправи оперният певец към хората, загубили надежда.

"Не бих казал, че е чудо, но това е фактът, че на моята възраст все още да имам шанса и късмета да излизам на сцена, да пея за хората и за себе си. Може би звучи егоистично. Разбира се, аз първо пея за хората, но пея и за себе си. Всеки път, когато изляза на сцената сега, знам, че ми остава една изява по-малко и за мен е привилегия и чудо, че все още мога да го правя", така оперният певец описа най-голямото чудо в живота си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене