Рядка златна монета беше продадена за близо 9 хил. долара на търг

Търг

Рядка колекционерска златна монета от 50 пенса от 2009 г. беше продадена на онлайн търг на Кралския монетен двор за над 8600 щатски долара (6800 британски лири), съобщи Дейли мейл.

Изсечена преди 14 години в 629 бройки по случай 250-годишнината на Кралските ботанически градини Кю, монетата отдавна е смятана за нумизматична рядкост и всяка нейна поява на търг поражда вълнение.

На лицевата й страна е изобразена 50-метровата Голяма пагода, построена през 1761-1762 г. от придворния архитект Уилям Чеймбърс, с декоративни лози, които се вият в и около кулата.

Еднокилограмовата монета Зверовете на кралицата, чиято предварителна оценка беше почти 112 000 долара, не намери купувач, предаде БТА. 

На нея е изобразена кралица Елизабет Втора (1926-2022 г.), заобиколена от реални и мистични зверове, включително лъв, грифон, сокол, бик, йейл (подобен на козел митичен звяр с рога), хрътка, дракон, еднорог и кон.

Дизайнът на тези монети, от които са изсечени само 16 бройки, е вдъхновен от десетте каменни статуи, поставени по маршрута на Елизабет Втора по време на коронацията й в Лондон през юни 1953 г.

На търга бяха предложени общо 343 монети - "своеобразна част от британската история", които бяха оценени от нумизматите на Кралския монетен двор.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Никол Кидман с ограничителна заповед срещу папарак, нападнат от бащата на Тейлър Суифт
Отпускат 25 милиона лева за българските култура и изкуство
Ал Пачино и Зендая са сред актьорите, които ще обявяват печелившите на Оскарите
Християна Лоизу чака бебе, обяви новината в ефир

Напишете дума/думи за търсене