Земната ябълка усилва имунитета

Земната ябълка (топинамбур) е многогодишно растение, което прилича на слънчоглед, а корените му са отрупани с грудки. Макар и невзрачни, те са целебни и точно сега се появават по пазарите.

Съдържат коктейл от важни съставки: витамините В1, В2, С, каротин, пектин, белтъчини, аминокиселини, калий, цинк, фосфор, желязо. Ценени са и заради инулина (не инсулин) в тях - естествен полизахарид, който подобрява метаболизма. Той е натурален пребиотик, подходящ за диабетици, тъй като държи в нормални нива кръвната захар.

Народната медицина използва земната ябълка за лечение на исхемична болест на сърцето, тахикардия, хипертония. Прилага се при стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, подагра, анемия, камъни в бъбреците, цистит, атеросклероза, туберкулоза, панкреатит. Сурова или сготвена, целебната грудка усилва имунитета, извежда токсините и тежките метали от тялото, намалява холестерола, пази от инфаркт и инсулт.
Настойка от земната ябълка във вино е използвана от знахари за лечение на сърдечни заболявания. Кашица от смляна земна ябълка се прилага външно при полиартрит и ревматизъм, при екземи, псориазис, изгаряния.

Чай чисти организма от токсини
В 300 г вода се варят на умерен огън 1-2 средноголеми грудки и 3 зърна черен пипер около 15 мин. Като поизстине се прецежда и се добавя сока на половин лимон. Подслажда се по желание с мед. Чаят се пие топъл сутрин на гладно, 30 минути преди ядене. Подобрява храносмилането, има сгряващ ефект и пречиства организма от шлаки.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене