Коледа у нашите или Коледа у вашите?

Коледата наближава и наред с хубавите емоции се задават и някои чисто практични, понякога дори неприятни теми и въпроси. Като този къде ще прекараме Коледа - при нашите родители или при родителите на половинката. В идеалния случай може да се съберете всички, но понякога това не е възможно. Какви са вариантите?

Въртележка в тесен периметър. Ако имате късмета фамилиите от двете страни на брака ви да са позиционирани на относително близко разстояние, имате шанс да ги зарадвате с внимание. Посрещате утрото на Рождество Христово, разопаковате под строй подаръците вкъщи и тръгвате на мисия. Имате две фамилии и едно коледно денонощие. По най-бързия маршрут пристигате за обяд в гарнизона на фамилия 1. Разполагате с около 2 часа време за почивка, подаръци, хапване и сладки приказки. С добра организация се включвате в празника на фамилия 2 за вечеря. Правите се, че умирате от глад, хапвате отново, не спирате да се усмихвате и с Божията помощ успявате да си тръгнете преди полунощ. Прибирате се у дома с два комплекта подаръци (евентуално), преяждане, умора, но и със сладкото удоволствие, че всички баби и дядовци са уважени и доволни.

Разделяй и празнувай. Ако разстоянието между фамилиите е по-голямо, трябва да се маневрира на етапи. По един ден за път и среща с всяка от двете фамилии. „С нашите на Бъдни вечер, с вашите за Коледа” или обратното. Вземете под внимание при избора традициите и привързаността на роднините си повече към единия или към другия ден и решете.

Коледно ези-тура. Миналата година сте гостували за Коледните празници на фамилия 1, тази уважете празника на фамилия 2. Неприятно е, защото винаги има страдащи роднини, но пък може да намалите болката им с уговорка за Великден. Ако за първи път ви се налага да решите коя фамилия първо да попарите с „Не” за Коледа и не ви се иска да определяте фаворити, хвърлете монета. Може да ви се струва прекалено или пък незряло, но щом изборът е „на кантар”, все някой трябва да отстъпи и отнякъде да се започне. Прехвърлете вината на съдбата. Не се замеряйте с нея.

Всички под един покрив. Да поканите и двете фамилии за Коледа във вашия дом изисква доста подготовка, ресурси, пространство и неизбежно късане на нерви. Но със сигурност ще доставите радост не само на роднините си, а и на децата. Може да отнесете някоя критика за кулинарните си умения или подредбата на дома, но поне с един куршум ще отсреляте няколко... пуйки.

Неутрална територия. Организирайте голямото си семейство с всички роднини и си подарете обща ваканция за Коледа извън домашна обстановка. Подобно начинание може да постави на изпитание менталното състояние и портфейла ви, но ако пропуснете личните подаръци и тежките софри, може и да си доставите незабравими спомени.

Сами вкъщи. В крайна сметка и това е вариант, особено когато всички други са изчерпани. Все някога и вие ще трябва да положите основите на собствените си коледни традиции.

Какъвто и вариант да изберете обаче, уведомете всички по веригата в аванс. Не оставяйте в напразно очакване фамилиите си, не ги разочаровайте празнично. И не забравяйте, че Коледата е възможна винаги. Ако не вярвайте, питайте нашите или вашите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Вашият най-досаден навик, когато сте във връзка, базиран на зодията ви - втора част
Шакира: Не съм готова за сериозна връзка
Валери Григоров и Мария Бакалова са разделени?
Новият тренд "бавна красота" - купувайте по-малко и по-качествени продукти
Защо трябва да изключваме смартфона си вечер

Напишете дума/думи за търсене