След чистките на Боби Михайлов Южна България решава за новия президент на БФС (Инфографика)

Боби Михайлов триумфира като президент на БФС след победа на конгрес срещу Иван Славков (вдясно).
СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ

Южна България ще избере новия президент на БФС на конгреса през март. Това става ясно от актуалния списък на клубовете, които ще участват в общото събрание. Техният брой според централата е 540.

Южната част на страната има огромно предимство по броя на делегатите. Те са 326, а от север могат да дойдат максимум 214.

Никога в историята обаче всички клубове не са участвали на общо събрание. Някои просто го пропускат, особено ако е в работен ден. Идващият конгрес обаче ще е прекалено интересен, защото е първият след края на ерата на Борислав Михайлов начело на футбола ни.

София-град и Пловдив са областите, където са концентрирани най-много делегати. Пловдив е рекордьор с 62 делегати, а в столицата има само 3 по-малко. Общо правят 121 клуба, което е близо 1/4 от тези, които ще гласуват - 22,4%.

На юг реално футболът не функционира в Смолянска област. Тя има право да излъчи един-единствен кандидат. Заради това там няма дори областно първенство. Преди години Смолянска и Кърджалийска област правеха обща четвърта дивизия, но сега няма и кандидати за нея. В Кърджали делегатите са цели 10. Там е и големият парадокс.

1/5 от отборите са в елита

Става въпрос за “Арда” и “Крумовград”. С подобно нещо не може да се похвали нито един друг край на България. Например в Бургас членове на БФС са 20 клуба, но нито един не е на най-високото ниво във футбола.

Огромен брой клубове по традиция има и в Благоевградска област, откъдето е Димитър Бербатов. Там от години поддържат дори пето ниво в дивизиите.

Варна и Добрич са областите, които имат най-много делегати от Северна България. С най-малко са Монтана и Ловеч - по 9.

Миналата година изключените клубове в Монтана си направиха собствена лига, каквато имаше и в Перник, но експериментът пропадна и през този сезон няма такива първенства. От Монтана е Стилиян Петров, дясната ръка на Димитър Бербатов.

Ловеч пък е друг парадокс. Областното първенство трябваше да започне с 4 отбора този сезон. “Изгрев 2013” от Ябланица обаче се отказа и сега се прави шампионат само със “Светкавица” (Градежница), “Озрен” (Голям извор) и “Ботев” (Луковит).

Враца, която даде Мартин Петров на екипа на Бербатов, ще има 14 представители на конгреса.

Намаляването на клубовете, които имат право да участват на общото събрание, е заради тоталната чистка, коятобе предприета от ръководството на Борислав Михайлов след преизбирането му на поста преди 2,5 години.

След това опозицията се опита да направи общо събрание в НДК на датата, която бе определена от изпълкома, но общото събрание бе отменено. След това всички аматьорски отбори, които участваха в конгреса, бяха изключени. Те обжалваха, но на 20 май миналата година бе свикано ново общо събрание, на което санкциите бяха потвърдени. Така към момента в регистъра на Министерството на младежта и спорта има 129 заличени клуба по различни причини, но повечето са точно от това общо събрание, което проведоха привържениците на Бербатов и го избраха за президент.

718 са регистрирани в министерството

Според регистрите на ММС за лицензираните клубове в момента тапия за развитие на футбол имат 718 клуба в България.

Разминаването е доста сериозно. При 540 потвърдени клуба и 199 в листата на чакащите, които трябва да бъдат приети на новото общо събрание, отново има разлика от 21 клуба в повече спрямо списъците на БФС. Или те нямат документ, с който да бъдат избрани за редовни членове.

Новото общо събрание може да е и нещо като обединение на футболните хора в България. Защото в момента има куп дела, които се водят срещу БФС и легитимността на сегашното ръководство. Заради това новият изпълком не е вписан в Търговския регистър.

На 17 февруари заседава апелативният съд

Тогава може да се реши делото за легитимността на конгреса, на който Михайлов бе преизбран преди 2,5 години. И е много вероятно да излезе решение точно преди новия конгрес.

На предната инстанция бяха открити 90 нередовни делегати на общото събрание, като това даде право на съдията да отмени всички решения, включително и това за избора на Михайлов.

Става въпрос за елементарни нарушения на устава, като тези 90 отбора са изпратили делегати, които не са в управителните им органи. Сред тях бяха и два от елита - “Локо” (Пд) и “Лудогорец”. Те бяха изпратили Христо Крушарски и Георги Караманджуков.

Крушарски бе собственик на пловдивчани, но в управата е бил неговият син, докато Караманджуков е само директор при разградчани, но не и в управителния съвет. От Втора лига в нарушение бяха хванати “Септември” (Симитли), който пратил кмета Апостол Апостолов-Поли и “Литекс” - представляван от финансовия си шеф Величко Дихонов. Всички останали нарушители бяха от аматьорски отбори.

Общо 6 дела има в Софийския апелативен съд, по които едната страна е БФС.

Най-много - десетки, са казусите, които трябва да се решават във ВАС. В Софийския градски съд няма нито едно.

Делото в апелативния съд е от изключителна важност, защото, ако по някакъв начин БФС спечели, то означава, че в някой даден момент може да се легитимира новия изпълком. И след това всеки един от новите членове може да обжалва решението за свикване на конгрес.

Заради това се наложи на последното заседание да бъдат повикани и стари членове на управата, която обаче е вписана в Търговския регистър.

Подобна ситуация имаше и преди във футболния съюз, когато Христо Порточанов блокира вписването на Борислав Михайлов по време на втория му мандат, след като бе изхвърлен от изпълкома.

Кризата бе решена с оставянато на работа на бившия ни международен арбитър Стефан Орманджиев, който бе вицепрезидент по време на първия мандат. Ормата, който вече е покойник, преподписваше всички решения, за да влязат в сила, и си тръгна, след като бяха спечелени делата.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене