Фейсбук затвори златните порти на София към храма (Обзор)

Златните порти с червения килим, които водят към храма “Св. Александър Невски”, предизвикаха буря от недоволство в социалните мрежи. Дни след поставянето им килимчето изчезна.
СНИМКИ: ГЕОРГИ КЮРПАНОВ

Кич или път към храма за Рождество - голямата буря в социалните мрежи принуди общината да махне временната арка пред “Св. Александър Невски”. Една седмица стотици минаваха през златните порти, над първата от които бе изписано мотото на коледно-новогодишната кампания “Светлината в нас”. Много си правеха селфита, но още повече иронизираха във фейсбук. А днес, точно преди да се реши премахването, изчезна червеният килим под композицията, в която при определена перспектива влизаше целият силует на храма.

Тя бе част от концепцията за оживяване и превръщане на площада в пешеходен. Там бе запалена елхата на София, ще има и коледен базар. Дизайнът и реализацията е на фондация “Колективът” - творците зад успешния проект “Реките на София”. Бил е одобрен от дирекция “Култура” на Столичната община и струва 50 хил. лв. Това обаче е цената за целия старт на кампанията и включва концерт, сцена, осветление, декорация.

Рампа за идиоти

Така определи председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова появилата се артинсталация от три арки, разположена пред храм-паметника “Св. Александър Невски”. “Това не било фейк?!!! Триумфална арка! Олтар! Вход към селенията на жълтопаветната немощ. Предавам се! Рампа за идиоти. Има и килим!”, написа във фейсбук профила си тя.

Момчилова зададе риторичен въпрос “защо няма почивен ден креативността на усърдната потреба да се съзижда кич”.

Към поста си тя добави снимка на инсталацията и иронично отбеляза, че се чувства празнично.

При данъците, които плащаме, и камъни Сваровски могат да сложат

Освен златните арки част от инсталацията бе и червен килим, почти като на филмовия фестивал в Кан. Той обаче изчезна мистериозно в нощта на 7 срещу 8 декември. Една от версиите е, че е откраднат, а според други липсата му вероятно е дело на бездомник. Каква е идята на “червеното килимче” обаче, писателката Мария Лалова не успя да си обясни “ни по богомилските текстове, ни по Дънов, ни по Щайнер, ни по Буда, ни по Шива, ни по дявол, ни по ангел”. Надписът “Светлината в нас” тя сравни с две от книгите си, в които героите ѝ търсят именно светлината. “Арка като арка. Златна, естествено. При тези данъци, дето ги плащаме, и камъни Сваровски могат да си позволят да инкрустират”, написа във фейсбук тя.

Толкова си можем

Новопоявилото се декемврийско изкуство в столицата провокира коментар в социалните мрежи да сподели и радиоводещият Драгомир Симеонов. “На мен нещото ми харесва, но вместо “Светлината в нас” трябваше да пише “Толкова си можем”, написа журналистът. После с насмешка добави, че “е хубаво, но не е готово 2.0”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене