Бащата на Дракула

Ейбрахам „Брам" Стокър се ражда на 8 ноември 1847 г. във Феървю, Ирландия, в семейството на държавен служител. Стокър е третото от седем деца. Като малък е тежко болен и е прикован на легло. Единственото му развлечение са приказките, които му разказва майка му - най-често ирландски легенди за мистични същества. Тези истории правят силно впечатление на момчето и остават живи в него през целия му живот.

Около осмата си година той оздравява напълно. През 1863 г. отива да учи в колежа „Тринити" в Дъблин и завършва с отличие. Здравословните проблеми са останали изцяло в миналото, защото той дори участва в спортния отбор на колежа. Като студент започва да се интересува от театър и благодарение на свой приятел става театрален критик за вестника „Дъблин Ивнинг Мейл". В една от статиите си хвали актьорската игра на Хенри Ирвинг, който го кани на вечеря и двамата стават приятели. Поканен от Ирвинг той става директор на театър в Лондон.

Междувременно Стокър се е оженил за Флоранс Балкомб, която преди това е била ухажвана от Оскар Уайлд. Стокър ръководи театъра цели 27 години, като през това време става част от лондонския хайлайф и се сприятелява с хора като Джеймс Уислър, Хол Кейн, Уолт Уитман, Теодор Рузвелт, Уилям Гладстон и Артър Конан Дойл (с когото Стокър има далечна роднинска връзка).

През 1875 г. Стокър публикува първия си роман - „The Chain", но за произведението на живота му се смята „Дракула". Стокър работи десет години по книгата, защото иска героят му да е изпипан до съвършенство. Той изучава в детайли живота на Влад Цепеш и събира различните народни предания, свързани с него. Стокър е толкова вманиачен в изследванията си, че близките му силно се притесняват за него. Той е напълно обсебен от своя герой и твърди, че книгата му не е просто роман, а истинско историческо сведение.

Колкото и да е странно книгата не носи слава на Стокър приживе. Точно като героят му, книгата му се оказва безсмъртна и надживява своя създател. Тя се превръща в най-известното произведение за вампири и става основа на цяло течение в литературата, посветено на тези мистични същества.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ангелите си имат професии
Руси Чанев е носителят на голямата награда "Аскеер" за цялостен принос
Принц Уилям и Кейт Мидълтън отпразнуваха 13 години брак
На какво вреди фелациото
Защо крал Чарлз пътува навсякъде с поръчкова тоалетна чиния и плюшено мече?

Напишете дума/думи за търсене