Козметика с благородни метали

Козметиката с благородни метали отдавна не е научна фантастика. Създателите на тези продукти претендират за чудодейни резултати. С появата им на пазара те се превръщат в хит и имат завидна популярност.

Монетата обаче има две страни. Дерматолозите побързаха да алармират, че подобни продукти могат да причинят алергии. Повод за това е разследване на журналистка от "Ню Йорк Таймс" след силна алергична реакция, получена от крем на основата със злато. Затова най-напред се уверете, че нямате алергии, преди да посегнете към подобна козметика. Иначе иновативните козметични технологии наистина мога да сътворят чудеса с нас и да ни накарат да се чувстваме като принцеси.

Защо производителите добавят метал към козметиката

За да е красива и еластична кожата, тя се нуждае от десетки микроелементи. Например, калций и силиций възстановяват обмяната на веществата и така поддържат нейната еластичност, съхраняват младостта. За да се успокои чувствителната кожа, тя се нуждае от манган и калий. За оптимална влага допринасят натрият и калият. Медта е жизнено важна за мазната кожа - тя регулира секрецията на мастните жлези и премахва себума. Липсата на даден микроелемент може да наруши метаболизма и води до намаляване на имунитета, нарушения в съня. От своя страна, липсата на тези микроелементи нанася поражения и върху самата кожа - тя губи своя цвят, гладкост и еластичност. За да се избегне това, трябва да се балансира не само нашата диета, но и състава на козметиката за лице и тяло. Учените установили, че всички необходими микроелементи, съдържащи се в кожата се откриват и в някои благородни метали.

Какво можем да открием на пазара

* Козметика със злато
Наночастиците злато наистина действат на кожата по необичаен начин. Използват се като катализатор при производството на козметика. Фитозлато - това са растителни екстракти, обогатени със златни молекули. Особено популярно е биозлатото. То е в колоидна форма и има висока биологична активност. Има бактерицидно действие и помага на кислорода да проникне в кожата по-бързо и ефективно, като я насища с енергия на клетъчно ниво и подобрява обменните процеси. Златния концентрат представлява маслен разтвор с регенериращи, актиоксдантни и стягащи свойства. Златото се среща предимно в антиейдж продукти - предимно в кремове за лице, но и в пилинг препарати, гелове и препарати за третиране на цялото тяло.

*И със сребро
От векове знаем за благоприятното действие на среброто и сребърната вода. Днес можем да закупим и козметика със сребро. Тя действа основно по два начина. Сребърните йони действат деструктивно на клетъчната мембрана на микроорганизмите, неутрализират действието на ензима, който те отделят, усвоявайки кислорода. Козметиката, обогатена с колоидно сребро има бактерициден ефект и повлиява благоприятно възпалителни процеси по кожата като възстановява тургура и еластичността й. Облекчава раздразнената и чувствителна кожа и различни дерматологични проблеми. Козметика със сребро можете да ползвате за цялото тяло, вкючително и устната кухина. На пазара дори можете да откриете паста за зъби обогатена със сребро. Тя унищожава микроорганизмите, причинители на кариеси и лош дъх.

* Козметика с платина
Според специалистите от всички благородни метали платината е най-безвредна за човешкия организъм.  Формата е колоидна, т.е. суспензия от метални частици в пречистена вода. Колоидната платина балансира естествената буфер-зона на кожата, която я предпазва от външни влияния и загуба на влага. Възобновява електрическия баланс, благодарение на което кожните клетки усвояват по-добре хранителните съставки. Платината осигурява перфектния баланс на кожата и забавя стареенето. Ниско молекулно йонизираната платина неутрализира всички видове активен кислород и засилва ефекта на другите антиоксиданти.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене