Нова книга на Роалд Дал

С наближаването на коледните и новогодишните празници издателство „Ентусиаст" зарадва малките почитатели на Роалд Дал с още едно заглавие от поредицата за деца на световноизвестния писател - „Дани - шампион на света".

По традиция и това издание излиза у нас с оригиналната корица и илюстрациите на любимия художник на Разказвач №1 - Куентин Блейк. През 1989 г. книгата е филмирана за Thames Television. Лентата е на режисьора Гавин Милър, а в главните роли са носителят на „Оскар" Джеръми Айрънс и синът му Самюъл Айрънс, които пресъздават образите на Дани и неговия баща. Специално за злодея Виктор Хейзъл през 2005 година Warner Bros издават документален филм, наречен Dany end Dirty Dog. Той включвa интервюта с Роалд Дал, Джеръми Айрънс и Роби Колтрейн, който се изявява като лошия герой в телевизионния вариант. „Дани - шампион на света" е единствената книга на автора, в която са описани негови лични преживявания и опит.

Историята, на която се базира книгата, започва в Бъкингамшир, където Роалд Дал се запознава с човек на име Клод, работещ в местната месарница. Клод бил страстен бракониер и двамата често се промъквали посред нощ в гората, за да ловят фазани. Дал никога не успял да улови и една птица, но въпреки това се наслаждавал на вълнуващото приключение. Също като Дани, и децата на Роалд се научили да шофират съвсем малки. Писателят научил дъщеря си Офелия да кара кола, когато тя била едва на десет години. А фургонът в тази история е вдъхновен от небесносиния фургон, който се намира в градината на Роалд Дал.

Героят на Разказвач №1 Дани живее с баща си в малка каравана зад бензиностанция. Веднъж момченцето се събужда посред нощ и вижда, че татко му го няма вкъщи. На другия ден той вече е принуден да признае на сина си голямата тайна, която е крил до момента. Преди Дани да се роди, баща му е бил бракониер, още е пристрастен към това приключение и предишния ден е бил на лов за фазани в Хейзъловата гора. Прадядото на Дани е бил най-добрият и гениален бракониер на всички времена. А бащата на Дани е бракониер, но не какъв да е. Той твърди, че „бракониерството е изкуство", а „големият бракониер е голям артист". Той не е обикновен убиец на птици и животни. Бракониерството е изход от глада и тежките времена, в които бедните и гладните живеят.

Една нощ бащата на Дани отново отива да бракониерства в гората на злодея Виктор Хейзъл и попада в яма, изкопана от хитрите пазачи. За щастие момчето се оказва наблизо и успява да измъкне ранения си баща от рова. Двамата се прибират безпрепятствено вкъщи, но са решени да отмъстят на злосторника Виктор.

Роалд Дал е любимият автор на много деца по света, но също така и на много възрастни. Магията на неговите книги завладява всички обичащи приключения. „Дани - шампион на света" показва вълнуващите приключения на баща и син, които заедно са готови да завладеят света. Посланието, което авторът отпраявя към децата, прочели книгата, е, когато пораснат и имат собствени деца, да не забравят, че и те са били малки и продължат да носят детското у себе си.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите
10 знака от Вселената, че най-накрая сте влюбени в сродната си душа
Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи
Защо е полезно да плачем?

Напишете дума/думи за търсене