Как се става вампир?

Не това не е наръчник как да станете вампири, просто разглеждане на различни вярвания и авторски приумици.

- В книгата на Стефани Майър, за да се превърнеш във вампир трябва да бъдеш ухапан от такъв, но и отровата да бъде оставена да се разпространи в тялото ти. След няколко дни зверски мъки (и поне три книги и четири филма) вече си безсмъртен.

- В „Дневниците на вампира" е развита теорията, че за да станеш вампир, трябва да умреш с достатъчно количество вампирска кръв в себе си. Тоест или да си пил от вампир или да са ти инжектирали кръвта - както стана с Елена в края на трети сезон на сериала. И много важно, за да завърши трансформацията - трябва задължително след това да поемеш поне една капка човешка кръв.

- В класиката „Интервю с вампир" заразяването отново става с ухапване. Но само ухапан, човек не се превръща във вампир. За да стане такъв, трябва самият вампир да му даде да пие от неговата собствена кръв.

- Елизабет Костова в „Историкът" пък представя много интересна теория - човек става вампир, ако бъде ухапан - но цели три пъти. 

- В миналото се е вярвало, че вампири стават самоубийците или тези, които са били прокълнати от собствените си родители.

- В Гърция пък смятали, че вампири ставали убитите, за чието убийство не е отмъстено.

- В Румъния съществувало поверие, че вампир ще стане мъртвецът, чийто гроб малко след погребение е прескочен от котка, куче, кокошка или друго животно.

- Според вярванията на славянските народи, вампири ставали онези хора, които приживе били зли и жестоки или се занимавали с черна магия.

Какво казва науката
Според учените вампирите не съществуват. Те си обясняват митовете за тях най-вече с различни болести, широко разпространени през XVIII век, когато се смята, че е започнало масово да се разказват легенди за вампири.

- Бяс - според медицинските справочници страдащите от бяс често хапят други хора. При пристъп те оголват зъбите си и по венците им избиват кървави петна, което може би е причината за легендите за дългите зъби и кръвта по устните.

- Хемофилия - заболяване на кръвта, свързано със затруднено кръвосъсирване, което води до голяма загуба на кръв при най-малкия удар. Според някои учени това може да накара болния да изпитва непреодолима нужда да си набави кръв отвън.

- Порфирия - отново заболяване на кръвта, свързана с прекалено нисък хемоглобин. А ниският хемоглобин води до ниска температура на тялото, блед цвят на лицето, а при по-напреднал стадий на болеста - вечно зачервени очи, изсъхнали венци и оголени зъби. Освен това тъй като хемоглобинът предпазва от ултравиолетовите лъчи, болните от порфирия изпитват физическа болка от слънчевата светлина. Всичко това може да стои в основата за мита за вампирите.

- Анабиоза - състояние, при което жизнените процеси временно спират или чувствително се забавят - тоест вие спите, но изглеждате напълно безжизнени. След определен период от време човекът просто се събужда и сякаш оживява наново. Това може да е причината за страховитите истории за оживели мъртъвци.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене