Кажи ми как се гримираш, за да ти кажа кой си!

По това колко грим носи една жена и как е положен той психолозите могат да "прочетат" много черти от нейния характер и да разберат какво е отношението й към света.

Без грим

Жените, които категорично се отказват от грима, отричат собствената си женственост. А това означава и че тяхната самооценка е много ниска. За това може да има най-различни причини. Например, родителите й искали да имат момче и затова са възпитавали у нея мъжки характер.

Често ниската самооценка може да е свързана с несполуки и проблеми на личния фронт. Тогава неизползването на грим е опит да изглежда в очите на мъжете непривлекателно, за да си спести възможни нови неуспехи и страдание. Именно затова от грим често се отказват жени, преживели сексуално насилие. Страхът да го изживеят отново ги подтиква към това да изглеждат като "сиви мишки", на които никой няма да обърне внимание.

Друга причина да се откажат от грим е желанието на жените да бъдат равни на мъжете във всяко отношение. Затова деловите дами, които правят кариера, често са съвсем безразлични към декоративната козметика.

Има и друг мотив, които кара някои представителки на нежния пол да забравят за съществуването на червилото и пудрата. Той наистина е екстремен, но съществува реално. Това са жени, които по една или друга причина смятат мъжете за нищожества и искат да докажат на себе си и на околните, че са по-силни от тях. Харесва им, че мъжете се боят от тях и че всичко са постигнали сами, без тяхната помощ.

Често за грима съвсем забравят егоцентричните жени, за които целият свят се върти около тях. Абсолютно им е безразлично какво мислят за тях околните. В зависимост от интелектуалното си ниво тези жени могат да бъдат сериозно заети с физическото си усъвършенстване - да ходят всеки ден на фитнес, често да посещават сауна. Но по-често те са интелектуалки и посвещават своето време на литература, наука или религия. Смятат себе си твърде възвишени, за да се занимават с грим и не изпитват никакъв трепет, когато минават покрай парфюмериен магазин.

Има и жени, които отхвърлят декоративната козметика с аргумента: "Приемете ме такава, каквато съм!" Тези жени имат нормална самооценка, нямат желание да се състезават с мъжете, да издевателстват над тялото си във фитнес залата или да задълбават в дебрите на науката. Те просто не искат да бъдат красива картинка. И това си е тяхно право.

С минимален грим

Това е по-лекият вариант на предишния случай. Тези жени не изпитват особено удоволствие от разкрасяването на собствената си лице, но го правят като жест към околните. Техният макиаж е в бледи тоналности, с блясък за устни и най-много още туш за миглите.

Тези жени не обичат да бият на очи и във всичко ценят умереността и добрия вкус. По принцип те са твърде интелигентни и затова смятат яркия грим за вулгарен и примитивен начин да привличат вниманието към себе си. В дъното на душата си те са уверени, че умната жена няма да се "нарисува" като кукла и затова се гледат твърде снизходително на ярко гримираните. Що се отнася до мъжкото внимание, те смятат че могат да го спечелят не с външни ефекти, а с умение да изграждат добре отношенията си.

И успяват, защото колкото и парадоксално да звучи, мъжете предпочитат жени с лек, едва загатнат грим. Не малко социологически изследвания сочат, че най-отблъскващата женска черта е трупането на килограми грим върху лицето.

С твърде ярък грим

Причините, поради които една жена нанася всяка сутрин на лицето си "бойна окраска", на която би завидял всеки индиански вожд, могат да бъдат много. Първата е културната среда, в която тя е израснала. Както е известно, южнячките предпочитат ярък грим, въпреки че природата ги е дарила с достатъчно цвят. Силно гримирани дами се срещат обикновено в малките провинциални градове. Сдържаният макиаж на интелектуалките от големия град там не е приет.

Друга причина за прекомерното увлечение по декоративната козметика е психологическата. Често жената полага върху лицето си яркия грим като защитна маска. В този случай може да се направи заключението, че тя не се чувства много добре. Може би е разтревожена и потисната, но не иска да покаже това на околните. И смята, че яркият грим й помага да го прикрие. Психолозите твърдят, че когато една жена, която е носела умерен дискретен макиаж започне да се гримира много и в ярки цветове, това е сигурен признак, че нещо при нея не е наред.

И последната причина за нанасяне на ярък и натрапчив грим е желанието на жената да промени живота си. Разбира се, не чрез грима. Тази постъпка има същото символично значение като смяната на прическата или пререждането на мебелите. Но за да се промени нещо глобално, трябва да се започне с малкото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене