Масла за красота

Естествените растителни масла не съдържат вредни вещества, които травмират кожата, а я подхранват, хидратират и освежат така, както и най-скъпите кремове понякога не успяват. Трябва обаче да ги познаваме добре и да знаем какво е най-подходящото им предназначение.

Масло от жожоба
Прилича на рядък восък, не се окислява и на практика не гранясва. Подходящо е за всички типове кожи. Когато се нанесе върху кожата, образува полупропускваем тънък слой върху нея и й помага да задържи влагата. Подхранва, предпазва и овлажнява кожата, съдържа и естествен слънцезащитен филтър. Няма мирис и може да се използва и за грижа на косата.

Масло от авокадо
Богато е на витамини. Добре подхранва и овлажнява кожата. Препоръчва се за суха и чувствителна кожа. Облекчава възпаленията, подобрява еластичността на кожата и на косъма. Много добра грижа е и за околоочния контур.

Масло от гроздови семки
Подходящо е за хора с мазна кожа. Бързо попива и не остава мазни следи по лицето. Стяга порите и добре овлажнява всеки тип кожа.

Масло от пшенични зародиши
Богато е на витамин Е и е подходящо за суха и зряла кожа. Има регенериращи свойства, овлажнява, заглажда бръчките и укрепва стените на кръвоносните съдове. Ако по време на бременост мажете корема си с него, със сигурност ще избегнете появяването на стрии. Помага и на косата, която къса. Не смесвайте това масло с други. То е достатъчно богато и "тежко" за кожата.

Сусамово масло
Подходящо е за всякакъв тип кожа. Премахва лющенето, нормализира отделянето на себум, свива порите, успокоява възпаленията. Хидратира и изравнява кожата и я предпазва от вредното влияние на слънчевите лъчи. Това масло може да се използва в чист вид и като смес.

Масло от кайсиеви костилки
Препоръчва се за чувствителна и склонна към възпаления кожа, но е подходящо за всякакъв вид. Подобрява еластичността й, освежава тена, хидратира я. Може да се използва и за деца.

Зехтин
Не се окислява върху кожата и я прави изключително мека и еластична, съхранява влагата, премахва мъртвите клетки на повърхността и освежава тена.

Бадемово масло
Подходящо е за всеки тип. Особено добре действа при възпалена и лющеща се кожа. Лесно се нанася и бързо попива. Прави кожата мека и еластична. Препоръчва се да се използва в смес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене