Кое е любимото коледно ястие във вашия дом?
- Най-любимият ни вкус е комбинацията от гъст боб, къкрил цял ден на печката и топла содена питка - случва се нещо успокояващо и утешително, когато се срещнат, което те кара да бъдеш смирен. А по време на сладката коледна закуска у дома, на най-голяма почит са щоленът и меденките.
Трябва ли да си добър кулинар, за да се престрашиш да експериментираш в кухнята?
- Смелостта няма нищо общо с престрашаването да експериментираш. За него са нужни голяма доза желание да задоволиш търсенията на небцето си и да отдаваш дължимото на удоволствието. Да си представяш какво биха си казали патладжанът и чесънът с пълнозърнестата паста или пък меласата и черният пипер с брашното. За да експериментира в кухнята, на човек му е нужно просто да обича да си похапва вкусно и да обърне гръб на страха от печката поне веднъж. След това всичко си идва а мястото.
Коя е най-важната съставка, за да стане едно ястие вкусно?
- Дълбока тенджера, пълна с любопитство. И хубаво масло.
Съпругът ти споделя ли хобито ти - готвене - или е само дегустатор?
- Димитър е изключително покорен дегустатор, прекрасен фотограф, който изпълнява всичките ми желания и идеи и най-вече отговорен спасител, ако нещо по време на готвенето се обърква. Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса.
Важно ли е за теб да споделяш добрите рецепти с читателите на блога ти?
- Да, обичам да споделям нещата, които съм приготвила и са се получили вкусни. Мисля, че най-голямото удоволствие на готвача е удоволствието на опиталите ястията му. Блогът ми не е само кулинарен обаче (а когато започнах да пиша в него изобщо не беше), затова се старая да споделям там всички неща, които галят душата ми.
Важна ли е украсата на масата, за да ни е по-вкусно ястието?
- Лично за мен - не. Ако нещо е вкусно и апетитно приготвено, то ще бъде такова дори и да се хапва на крак, на стара дървена маса под шарена сянка или в хубав ресторант с колосани салфетки и кристални чаши.
И накрая - какво би казала на хората, които ще готвят по твоята книга.
- Че се надявам кухните им да се напълнят с всичкото празнично, хрупкаво, весело и ароматно удоволствие, с което съм приготвила всяка една рецепта.
---
В „Малка книжка за Коледа" ще намерите рецепти за захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, за кюфтенца от леща, за сладки с черен пипер и за пикантен горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка. Содената питка ухае на зехтин и пълнозърнесто брашно, а коледният кейк няма нужда да се приготвя както традиционния английски - месец преди празника, и да се къпе всеки ден в ром, докато вие го браните от всички желаещи да го опитат. Да, можете да си отрежете едно сочно и ароматно парче веднага!

Коментари (0)
Вашият коментар