Модерна ли е девствеността?

Като отговор на сексуалната свобода се създават множество организации по света, които апелират към целомъдрие преди брака. Най-често това са религиозни организации, но интересното е, че има и такива, които са създадени от младежи, желаещи да бъдат различни. Това, което проповядват повечето организации, е не толкова заклеймяването на сексуални контакти като нещо "мръсно", а напротив въздигането в култ на пълноценните връзки. Според тези младежи, всеки човек трябва първо да се научи да създава пълноценни и истински връзки, които не се основават само на секс. Така след това ще може да изпитва още по-голямо удоволствие от физическия контакт. Формулата е първо да се научим да обичаме с душите си, а едва след това и с телата си.

Трудността идва от това, че в днешния свят хората се женят все по-късно и на практика да запазиш девствеността си до 30 години може да се окаже не само трудно, но и с определени неблагоприятни последици. Сексолозите отдавна са доказали, че въздържането от полов живот може да бъде опасно. При мъжете влияе на физическото здраве, а при жените - на психическото. Заради това изборът на целомъдрие преди брака не бива да бъде налаган от родителите или обществото, а да е личен избор на младите. Защото ако и двамата влюбени решат да спазват такъв обет, ще им е много по-лесно, отколкото ако само единият от партньорите е привърженик на идеята.

Преди време Католическата църква в Полша измисли интересен начин да приканва младите хора за запазят предбрачно целомъдрие. Църквата започна да разпространява пръстен на Блажената Каролина - полска девица и мъченица, провъзгласена за блажена от Папа Йоан Павел II през 1987 г. Халката е предназначена за всички, които искат да запазят целомъдрието си до деня на венчавката. Носен на ръката, пръстенът ще показва на всички за взетото решение. Според духовните лица, халката има и друго значение - в моменти на изкушение, да ти напомня за обета, който си дал. Интересен е фактът, че още с появата си пръстените предизвикват огромен интерес и са купувани както от млади момичета, така и от момчета.

Всъщност идеята за носене на пръстени като знак за запазване на целомъдрието възниква в САЩ. Програмата "The Silver Ring Thing" е създадена още през 1996 г. от Дени и Ейми Пейтън като отговор на нарастващия брой аборти сред тийнейджърки в Аризона. Целта на програмата е сексуално обучение на млади хора и популяризирането на запазването на девствеността преди брака. Днес тази програма има хиляди последователи в различни страни по света. Популяризирането на идеите не е чрез лекции, а чрез концерти, театрални постановки, музикални албуми и филми. Целта е младите да разберат, че да запазиш девствеността си не е решение свързано с религия или обичаи, а правилен начин за пълноценно и хармонично юношество. Интересното в тази програма е, че тя е насочена не само към все още девствените тийнейджъри, но и към тези, които вече са имали сексуални контакти. Те са приканвани да се отдадат на т. нар. "втора девственост" и да запазят целомъдрие оттук нататък до брака.

Обвързване с целомъдрието

Освен носенето на халки, някои общества, проповядващи целомъдрие, имат и специални ритуали за даването на обета. В САЩ са широко разпространени т. нар. "балове на непорочността". Церемонията наподобява сватба, а младите момичета се обвързват с целомъдрието. На специалните тържества са поканени множество гости, всички в официални тоалети, има голяма торта и младото момиче е облечено в бяла рокля - символ на невинността му. Момиченцата - понякога едва деветгодишни - полагат клетва пред баща си да запазят целомъдрието си до брака. В отговор бащата дава обещание да запази душата си чиста и да остане верен на майката на дъщеря си. Съществува и обичай по време на тези церемонии бащата да дари на дъщеря си "пръстен на непорочността" или "гривна на целомъдрието", която момичето да предаде на съпруга си в първата брачна нощ. Първият "бал на непорочността" в САЩ е през 1998 г. и е дело на християнската организация "Поколения на светлината" от Колорадо Спрингс. Днес в САЩ всяка година се провеждат около две хиляди такива церемонии.

Остава въпросът, дали даденият обет се спазва. Факт е, че все повече жени прибягват към пластичните хирурзи за процедурата наречена "възстановяване на девствеността". Тя струва около 5000 долара и представлява присаждането на нов химен и стесняване на влагалището.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене