„Градината на Всевишния” от Светослав Цветков

Романът-животопис за страшното време „Градината на Всевишния" от Светослав Цветков е мащабно историческо платно за живота, борбите и неволите по българските земи през втората половина на XIV век.

Последна четвърт на 14-ия век.
Младият флорентински граф Джанкарло ди Токо идва в столицата на Османската държава, която трескаво се готви за нахлуване в християнска Европа. Секретното му поръчение от Папството и могъщата банка Перуци е: сведения от сърцето на завоевателя. Младежът, образован и вещ по християнските достижения, печели доверието на османците, поканен е за лала (учител) на султанските синове, става и любовник на султанската племенница, а по-късно - господар на Подбалканския вакъф с името Карлъ бей.
Под екзотична легенда тече „глиненият животопис" на монаха Илия, потурчен с прозвището Али папаз. Сякаш от недрата български излизат преданията за жертвата на „царица Тамара", за греховното завещание на Карлъ бей, за смелия разбойник Шейтан папаз, за прочутия заточеник в Родопския манастир патриарх Евтимий, за богомила Саво, мъдреца и учителя на Балканджи Йово, за позорната кончина на Баязид султан...

Животописът ,,Градината на Всевишния" е опит да се улови духът на времето, наречено в приписка от 14-ия век ,,страшно" и ,,личба божия". Авторът наднича в Страшното време на България - навечерието на пропадането ни във властта на османските турци и първите години на робството. Одисеята на животописа се начева след намирането на отломки от глинени плочи при разкопки на някогашната Копсинската крепост, на които на старинен български е изписал своето житие монах Илия. Въображението на автора пламва - кой и какъв е бил Илия, кому и какво е искал да съобщи и каква е била връзката му с хората и събитията от Балкана. Текстът е плод на авторовото въображение, но то е захранено и базирано върху дългогодишни проучвания на исторически свидетелства, съчинения, предания и песни и творчески е обходило ареала на българската трагедия..

Официалната премиера на романа ще се състои на 05 декември от 15 ч. в Мраморното фоайе на НДК в рамките на Софийския панаир на книгата и като част от програмата по случай 20-годишнината на Издателска къща ,,ЕМАС".


ЗА АВТОРА

Светослав Цветков е роден е в Карлово през 1940 г. и е член на Съюза на българските журналисти от 1968 г. Завършва Карловската гимназия ,,В. Левски", после служи във ВВС. Дипломира се със специалност ,,Българска филология" в СУ ,,Св. Кл. Охридски". След назначение в няколко регионални вестника, постъпва във в. ,,Поглед" през 1970 г., откъдето е изпратен за кореспондент във Варшава. През 1978 г. се мести в Българското национално радио. Автор и водеш е на стотици коментари и предавания по БНР от поредицата ,,Ние, българите", ,,И още нещо в този ден", ,,На църква в неделя", ,,Време и хора", ,,История" и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене