Часове преди Нова година Деян Донков и Христо Мутафчиев играят в Народния театър

Навръх Нова година на театър! Възможно е на сцената на Народния театър “Иван Вазов”, който е подготвил три представления за последния ден от годината.

Деян Донков ще представи моноспектакъла си “Камбаната”, като специално за празника ще участва и оркестър “Карандила”. Спектакълът е по едноименния роман на Недялко Славов. Героят на Деян Донков - Вено, е бивш затворник, който е лежал за две убийства. Той представя на зрителите трагичен разказ за сложния му, изпълнен с драматични препятствия, живот. Вено убива, когато го обидят или подиграят, когато не го зачитат или измамят. След престъплението идва наказанието и Вено прекарва почти целия си живот в килията. Излиза на свобода след социалните промени в България и се връща в селото си.

“Целта ми с този мистичен, фантастичен, отчасти комичен, красиво поетичен, дори епичен, крайно драматичен, а в края си трагичен разказ е да пропътувам дългия и мъчителен път до човешкото сърце”, казва актьорът.

“Камбаната” е първият моноспектакъл на Деян Донков, като имаше премиера в началото на лятото тази година.

“Премиерните ни спектакли са на финала на годината за нашите зрители. Традиция! Това е традиция на Народния театър.

Единственият театър в страната, който изпраща

старата година на сцената”

казва пред “24 часа” директорът на Народния театър Васил Василев. Има и подаръци - всеки втори билет ще бъде безплатен за представлението “Камбаната”, което ще се играе на Голяма сцена.

С още една премиерна постановка Народният театър ще зарадва публиката в последния ден от годината. Христо Мутафчиев ще изиграе моноспектакъла си “Боже мой” на Камерна сцена.

Самотен мъж на маса в бара се обръща към останалите посетители. Оказва се, че барът е на Юда, а мъжът е Христос. Или поне така твърди. В ролята на Христос влиза Христо Мутафчиев. Пиесата “Боже мой” е по текст на младата авторка Теа Денолюбова, а режисьор е Стоян Радев. Премиерата беше през ноември.

От 22 до 23 часа на сцената ще се развихрят и актьорите от спектакъла “Фиеста”. Точно час преди Нова година те ще забавляват публиката, а след спектакъла ще има изненади, обещава директорът.

Както и самото заглавие издава, представлението показва празненство. Поводът е без значение, важното е личното преживяване на всеки отделен зрител.

Всъщност публиката е много близо до актьорите в спектакъла.

Действието се случва на нестандартно пространство - фоайето на първия етаж

на Народния театър. Така зрителите не са само наблюдатели, а активна част от представлението. Участват Снежина Петрова, Явор Вълканов, Пламен Димов, Надя Керанова, Йоана Титкова, Елена Иванова и Асен Данков. Спектакълът е по идея на румънската режисьорка Андреа Гаврилиу.

“Фиеста” е физически театрален пърформанс, който използва максимума от всяка секунда в своята сложна движенческа партитура. Няма изречени реплики, които да обяснят случващото се, това се прави само чрез актьорската телесност. По този начин публиката ще възприема случващото се не само чрез интелекта си, но и чрез своята интуиция и чувствителност”, разказва режисьорката за спектакъла.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Характеристики на 5-те вида лидери
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене