„Гордост и предразсъдъци“ е най-четеният класически британски роман на всички времена

По време на Коледния панаир на книгата издателство „Апостроф" зарадва любителите на непреходни теми с романа „Гордост и предразсъдъци" от любимата на много поколения британска авторка Джейн Остин.

Едва 22-годишна, тя пише романа „Първи впечатления", който е отхвърлен безмилостно от издателите. Петнадесет години по-късно творбата излиза със заглавие „Гордост и предразсъдъци" и се превръща в една от най-четените и значими книги на XIX век в Англия, и до днес си остава най-популярният и харесван роман на Джейн Остин. Макар и заел своето достойно място сред световните класически произведения, романът на Джейн Остин и днес звучи съвременно и интригуващо именно заради смелостта, с която е направена „дисекция" на любовта. Сюжетът на „Гордост и придразсъдъци" непрекъснато се преоткрива в цял свят - във филми, телевизионни адаптации и постановки. През 2005 г. излиза последната екранизация на романа под режисурата на Джо Райт, в която главните роли играят актьорите Джуди Денч, Кийра Найтли, Доналд Съдърланд и Едмънд Гуен.

„Всепризнат факт е, че всеки необвързан мъж, който има добро състояние, трябва да си намери съпруга" - след това начало следва увлекателна и заплетена история, в която всеки преследва посвоему щастието. Темите за любовта, за брака по сметка, за конфликта родители - деца, и за свободата на избора са разгърнати така леко и завладяващо, с искрящо чувство за хумор и отличен диалог, че дори и съвременните взискателните читатели са покорени от историята за семейство Бенит и петте им дъщери, които трябва да бъдат успешно задомени.

Монотонният живот в английската провинция е прекъснат от появата на заможни ергени в съседство на скромното имение на семейство Бенит. Джейн и Елизабет, двете най-големи дъщери, имат възможност да си създадат първи впечатления от младите господа. Присъдата над господин Дарси е категорична - неговата гордост и надменност са нетърпими за ироничната и остроумна Елизабет. Множество перипетии и обрати обаче ще преобърнат представите на иначе проницателната Елизабет.

Редица нелеки въпроси поставя Джей Остин в своя роман - дали социалното неравноправие може да попречи на любовта, как да предпазиш себе си и близките от грешки, какво можеш да жертваш в преследването на личното си щастие във времена на условности и предразсъдъци. Интригуващият сюжет, забавните диалози и интересните ситуации правят от тази книга истински литературен шедьовър. Изящният стил, изтънченият английски хумор и превъзходният език разказват една красива романтична история, която не може да остави никой безучастен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене