Украсата (не)възможна (Галерия)

Елхата   на пл.  “Свобода” в Смолян. Тази година акцент са светлините и през нощта тя изглежда по-ефектно.  Общината е поставила елхи и в кварталите.
СНИМКА: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

София може и да се къпе в светлина, но с визия и едни нови 3 млн. лв.

София е коледно гето!

С този хейт разни столичани, които по принцип рядко харесват нещо, атакуват новия кмет Васил Терзиев и екипа му. Защото коледната украса на града се заб(р)ави и в продължение на две седмици се свеждаше до официалните елхи пред храма “Св. Александър Невски”.

В тези две седмици софиянци разтуриха златно-огледалната арка пред катедралата, нахейтиха една невинна костенурка и нейните приятелки медузите. А като заподозряха, че едни странни талпи по “Иван Шишман” ще са им празничната градска украса, направо побесняха. Добре, че гредите се оказаха само уонаби пейки. За кратко.

Римският стадион свети за празниците. Шейна и две еленчета са кацнали на стената, а над местата за сядане има още едно.

СНИМКИ: НИКОЛА МИХАЙЛОВ
Римският стадион свети за празниците. Шейна и две еленчета са кацнали на стената, а над местата за сядане има още едно. СНИМКИ: НИКОЛА МИХАЙЛОВ

В сряда вечер обаче централна София изведнъж светна. И се роди нов виц - кметът най-сетне открил кашоните с коледните играчки на Фандъкова. Въпреки това доста булеварди не познаха коледния дух и останаха на тъмно, докато градовете в Европа, че дори и у нас греят празнично.

Наистина ли обаче София е толкова и тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна, колкото пее Богдана Карадочева? Сравнете сами.

И весела Коледа!

Временна комисия да създаде цялостна концепция и реализация на празнична визуална среда в София. В нея да се заложи и прогнозна финансова рамка от 3 милиона лева, за да е красива следващата Коледа. Това пожела и внесе доклад в Столичния общински съвет Мирослав Боршош.

Пред сградата на градската управа в Пловдив шапка на Дядо 
Коледа е направена от лампички.
СНИМКИ: НИКОЛА МИХАЙЛОВ
Пред сградата на градската управа в Пловдив шапка на Дядо Коледа е направена от лампички. СНИМКИ: НИКОЛА МИХАЙЛОВ

Коледната украса на София винаги е била проблем през годините, макар че миналата беше много по-добра, но все още далеч от тази на други европейски столици. Истината е, че освен адекватен бюджет е необходима цялостна концепция за булеварди, улици и площади. Както и за кварталите на София, написа общинският съветник от ГЕРБ-СДС и бивш зам.-кмет по културата във фейсбук. Синхрон с градската среда и осветление. Това е предизвикателство за всяка градска управа и аз с удоволствие ще работя за това, добави Боршош.

Градът е украсен със 750 000 разноцветни лампички. Част от тях изобразяват символа на Казанлък - разцъфнала роза в шадравана на централния площад “Севтополис”, макар и в студени цветове. 
СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
Градът е украсен със 750 000 разноцветни лампички. Част от тях изобразяват символа на Казанлък - разцъфнала роза в шадравана на централния площад “Севтополис”, макар и в студени цветове. СНИМКА: ВАНЬО СТОИЛОВ
И тази Коледа София остана със старата украса, но елхата бе преместена пред храма “Св. Александър Невски”. Там се появи и златна арка с червено килимче, която светкавично бе махната след негативна реакция в социалните мрежи. Арката и запалването на светлините е струвало 50 хил. лв. Толкова е отделила общината, за да е привлекателен градът. 10 дни преди Коледа все пак бяха украсени Ларгото, “Света Неделя” и ключови булеварди.

 От години Столичната община неофициално е абдикирала от задължението да се грижи за оформянето на празничния дух и е прехвърлила отговорностите си на частни фирми и граждани.

Eлхата в Бургас грейна на Никулден и всяка вечер до края на декември е център на уникално светлинно шоу. 9000 лампички светят в различни цветове.
 СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
Eлхата в Бургас грейна на Никулден и всяка вечер до края на декември е център на уникално светлинно шоу. 9000 лампички светят в различни цветове. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА

Eлхата  грейна на Никулден и всяка вечер до края на декември е център на уникално светлинно шоу. 9000 лампички светят в различни цветове.
 СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
Eлхата грейна на Никулден и всяка вечер до края на декември е център на уникално светлинно шоу. 9000 лампички светят в различни цветове. СНИМКА: ТОНИ ЩИЛИЯНОВА
Хиляди лампички около стволовете на дърветата в централната пешеходна зона и градинката на “Севастопол”

СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ
Хиляди лампички около стволовете на дърветата в централната пешеходна зона и градинката на “Севастопол” СНИМКА: ОРЛИН ЦАНЕВ
Къщичка със сцената на Рождество Христово е част от коледната украса на площад “Св. Неделя"
Къщичка със сцената на Рождество Христово е част от коледната украса на площад “Св. Неделя"
Светлините на столичния булевард  "Витоша"
Светлините на столичния булевард "Витоша"
Празничната украса в Лондон.
Празничната украса в Лондон.
Празнична Виена
Празнична Виена
Хората се разхождат из центъра на Берлин.
Хората се разхождат из центъра на Берлин.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене