Фондация събра 100 успели със съвета да се усмихнат на непознати на улицата и да направят добро (Снимки)

Динко Динев, Даниела Неделчева, Иван Гарелов, Екатерина Возруд и Йордан Динев (от ляво на дясно) позират за спомен от 11-ата коледна вечеря.

От 16-годишния царски внук Симеон-Хасан до 80-годишния Мистър Панорама Иван Гарелов - няколко поколения българи бяха сред гостите на 11-ата традиционна коледна вечеря на спомоществователите Динко Динев и Йордан Динев

От 16-годишния царски внук Симеон-Хасан до 80-годишния Мистър Панорама Иван Гарелов - няколко поколения българи бяха на 11-ата традиционна коледна вечеря на фондация “Българска памет - братя Диневи”.

“В напрегнатото всекидневие - и по света, и у нас, трябва да намираме кътче, в което да се отдръпнем и да си обещаем да бъдем по-смели, с отворена душа и сърце към бъдещето ни. Коледните празници са за това - да се усмихнем, да си простим, да се прегърнем физически и мислено, да кимнем на непознат човек на улицата и да сме с вяра в утрешния ден”, приветства Йордан Динев гостите си.

Двамата спомоществователи са превърнали точно в място за общуване на различни хора “Резиденция Диневи Лозенец” в София, където на традиционната коледна вечеря събраха 100 успели интелектуалци, творци, журналисти, индустриалци, дипломати, лекари, общественици.

“А когато успелите общуват, винаги се раждат хубави неща.” Така писателят Стоян Райчевски определи смисъла на тези срещи.

“Много ни е хубаво в България, затова останахме да живеем тук”,

каза княгиня Калина пред “24 часа”. Тя и синът ѝ , които са български граждани от 2013 г., бяха заедно с главата на семейството - Китин Муньос.

Княгиня Калина и Китин Муньос разговарят с журналиста Марин Делчев.
Княгиня Калина и Китин Муньос разговарят с журналиста Марин Делчев.

Голямата зала на резиденцията събра експредседателя на Народното събрание Огнян Герджиков, бившите министри Соломон Паси и Гергана Паси, председателката на БОК и световен шампион по скок на височина Стефка Костадинова, предприемачите Румяна и Николай Вълканов, Елза и Людмил Стойкови, Весела и Венцислав Стоеви.

Гергана и Соломон Паси също бяха сред гостите. Зад тях е Стоян Райчевски.
Гергана и Соломон Паси също бяха сред гостите. Зад тях е Стоян Райчевски.

Сред гостите бяха банкерът Левон Хампарцумян, шеф Манчев, художникът Сули Сеферов, издателят на “24 часа” Венелина Гочева, медийният експерт Георги Лозанов, журналистите Копринка Червенкова, Валерия Велева, Борислав Зюмбюлев, водещият на “Панорама” Бойко Василев, Албена Колчакова, директорът на БТА Кирил Вълчев, Любен Дилов-син, бившият апелативен прокурор на Пловдив Росен Димов, PR експертът Диана Дамянова. Също и ректорът на Медицинския университет в София академик д-р Лъчезар Трайков, режисьорът Георги Стоев-Джеки, Димитър Томов, Пейчо Колев от общинския съвет в Несебър и още много други успели в своята област българи.

Издателят на “24 часа” Венелина Гочева с медийния експерт Георги Лозанов
Издателят на “24 часа” Венелина Гочева с медийния експерт Георги Лозанов

Фондация „Българска памет – братя Диневи" е създала множество културни и социални обекти през последните 33 години. Тя е

построила четири православни храма,

сред които църквата „Свети Власий" в едноименния град, поддържа финансово старинна джамия.

Изгражда в град Свети Влас единствената в страната „Алея на народите", в която са поставени бронзови барелефи на национални герои.

В Свети Влас се намира и създадената от фондацията Алея на Олимпийската слава, която обединява барелефите на всички български златни олимпийци.

Йордан Динев посреща Стефка Костадинова.
Йордан Динев посреща Стефка Костадинова.

Построила е най-големия монумент на хан Тервел в България, издигнала е паметник на 28-я американски президент Удроу Уилсън, наричан „Спасителят на България", изградила е няколко параклиса. С нейно съдействие отец Петър от църквата „Свети Власий" създава прочутата „Пътека на вярата", на която са изградени 40 параклиса, посветени на живота на Иисус Христос.

В момента фондацията изгражда „Алея на сценичната слава". В нея се поставят бронзови барелефи на най-обичаните български сценични артисти, прославили името на страната по света – там са образите на Гена Димитрова, Борис Христов, Милчо Левиев, Георги Минчев, Пламен Ставрев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов и др. „Алея на сценичната слава"се намира в построения от фондацията амфитеатър „Арена Свети Влас" с 600 седящи места.

Динко Динев посреща Огнян Герджиков в "Резиденция Диневи Лозенец".
Динко Динев посреща Огнян Герджиков в "Резиденция Диневи Лозенец".

На амфитеатъра, който е частна инициатива на братя Диневи, има десетки представления през летния сезон. Курортът Свети Влас е известен с културно-историческия туризъм, развиван основно от частната фондация „Българска памет – братя Диневи".

Тя е домакин и съорганизатор на няколко големи национални и международни прояви, сред които конкурсът за телевизионна журналистика „Свети Влас", филмовият фестивал „Свети Влас Филм Фест", Международният турнир по плажен волейбол на марина „Диневи" и др.

Банкерът Левон Хампарцумян с Динко Динев
Банкерът Левон Хампарцумян с Динко Динев
Проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи в туризма, разговаря с Динко Динев.
Проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи в туризма, разговаря с Динко Динев.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Карен Хорни - жената, която се изправи срещу Фройд
Как да декорираме правилно дома си с животински принт
Ефектът на Чаровния принц - полезен или пагубен?
7 неща, които трябва да пазим в тайна
Мария Бакалова и още 16 българи са вече част от Европейската филмова академия

Напишете дума/думи за търсене