Филмът "Уонка" оглави бокс-офис класацията на Северна Америка

Тимъти Шаламе. СНИМКА: АРХИВ

Филмът "Уонка" с Тимъти Шаламе в главната роля оглави бокс-офис класацията на Северна Америка, съобщават световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Музикалният филм на режисьора Пол Кинг, в който участват също звезди от ранга на Хю Грант, Роуан Аткинсън, Оливия Колман, Сали Хокинс и други, реализира постъпления от 39 милиона долара през дебютния си уикенд по кината в САЩ и Канада.

През последните години мюзикълите трудно се продават в кината, дотолкова, че от "Уорнър брос" заложиха на главната роля на 27-годишния Шаламе, вместо на песните и танците в трейлърите на "Уонка".

"Уонка" е вторият филм с участието на Тимъти Шаламе след "Дюн" от 2021 г., който оглавява бокс-офис класацията на Северна Америка. И докато "Дюн" беше мащабно научнофантастично приключение със звезден актьорски състав, "Уонка" разчита главно на харизмата на Шаламе.

Филмът "Уонка" - предистория на "Уили Уонка и шоколадовата фабрика" (1971) с Джийн Уайлдър, заснет с бюджет от около 125 милиона долара, е първата голяма холивудска премиера след края на стачката на актьорите от SAG-AFTRA.

"Уорнър брос" преди възроди класиката на Роалд Дал с филма "Чарли и шоколадовата фабрика" от 2005 г., режисиран от Тим Бъртън и с Джони Деп в главната роля. Филмът дебютира с 56,2 милиона долара и в крайна сметка събра 475 милиона долара в световен мащаб.

За да достигне тези цифри, новият "Уонка" ще се нуждае от силна подкрепа през доходоносния празничен период. На негова страна са предимно добрите отзиви и положителните реакции на публиката. Тимъти
Шаламе привлича и по-млади купувачи на билети.

"Шаламе е истинска филмова звезда, която е развивала занаята и репутацията си в продължение на много години", казва Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор за Комскор (Comscore).

"Уонка" се явява първата от триото празнични премиери на "Уорнър брос", която ще бъде последвана от "Аквамен и изгубеното кралство" на 22 декември и друг мюзикъл - "Пурпурен цвят" на 25 декември.

Второто място в бокс-офис класацията на Северна Америка заема филмът "Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии", който през уикенда реализира постъпления в размер на 5,8 милиона долара. Предисторията на "Игрите на глада" вече е събрала 145,2 милиона долара на вътрешния пазар и над 300 милиона долара в световен мащаб.

Първенецът от миналата седмица - "Момчето и чаплата" на известния японски аниматор и режисьор Хаяо Миядзаки, отстъпи на трета позиция с приходи от 5,1 милиона долара.

Челната петица в бокс-офис класацията на Северна Америка се допълва от филмите "Годзила минус едно" и "Тролчета: Бандата се събира". Приходите от продажбата на билети за двете продукции в киносалоните на САЩ и Канада през уикенда възлиза съответно на 4,9 милиона долара и 4 милиона долара.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене