Фестивалът на лимоните

Над сто тона лимони и портокали се използват всяка година за направата на уникални скулптури. Градчето Ментон се превръща в сцена на един от най-оригиналните фестивали - този на лимона. От плодове се пресъздават герои от приказките, митични същества, животни, както и световни забележителности, и в продължение на няколко седмици всичко се оцветява в жълто и оранжево.

Фестивалът на лимоните се провежда в градчето Ментон, близо до Ница. Той протича като карнавал, но доста по-оригинален от стандартните, защото всички къщи в градчето, улиците и колите, участващи в шествието, както и специалните скулптури са украсени или изцяло направени от плодове. Интересното е, че наравно с лимоните, се използват и портокали, но в името на фестивала се споменава само единият плод. От тези жълти и оранжеви цитруси се създават уникални слънчеви фигури, които олицетворяват лятото, плодородието и изобилието. За да се докоснат до всичко това в градчето се стичат повече от 200 хиляди посетители, привлечени от уникалния фестивал.

Тържественото шествие винаги е водено от специален ескорт - Принц Лимон и неговите поданици. Следвани от над десет специални платформи, украсени естествено с лимони. На тях танцьори, актьори, музиканти, мажоретки и фолклорни групи допринасят за празничното настроение. Веселието не приключва с падането на нощта. Вечер се организира светлинно шоу и още по-пищно шествие, както и множество театрални представления на открито. Едновременно с фестивала се провежда и изложение на редки видове орхидеи, отглеждани в множеството ботанически градини около Ница. А по време на Салона на занаятчиите местни производители предлагат всякакви продукти от лимони - конфитюри, ликьори, сапуни и дори парфюми.

Всяка година основната тема е различна и е предизвикателство към творците, които създават лимонените скулптури. През 2000 г. мотото е "Басните на Лафонтен". Година по-късно за "Приказките на Шарл Перо" от плодове са създадени Пепеляшка с каляската си, Котаракът в чизми, Спящата красавица и Червената шапчица. През 2002 г. темата е "Пинокио" и от лимони оживяват дървеното момче, Джепето, Говорящият щурец, Синята фея и Карабас Барабас. На следващата година идва ред на героите от "Алиса в страната на чудесата" - Белият заек, Шапкарят и Кралицата. 2004 г. е истински рай за творците, защото мотото е "Героите на Уолт Дисни" и в Ментон идват Мики и Мини Маус, Гуфи, Бамби, Дъмбо и всичките им приятели. През 2005 г. темата е "Viva Espana" и са пресъздадени Дон Кихот и Санчо Панса с прословутите мелници, испанските кобари, както и тореадори, борещи се с бикове. Следващата година идеята е да се представят картини от карнавалите по целия свят и в Ментон се пренасят Рио де Жанейро, Венеция, Буенос Айрес и Барселона. През 2007 г. темата е "Индия" и от плодове разцъфват Тадж Махал и множество статуи на Буда. 2008 г. фестивалът е под мотото "Островите по света" и от лимони и портокали са направени огромни миди, костенурки, игуани, колиби и типичните островитянски скулптури. Следват темите като музиката по света, кино, великите цивилизации, френските забележителности.

Всичко започва през 1895 г., когато местен хотелиер предлага на общината в Ментон да се създаде карнавално шествие по подобие на тези в Ница, за да се привлекат повече туристи в иначе не толкова популярният град. Още на следващата година е организирано шествие, което привлича множество посетители. С течение на времето сред различните събития се откроява играта "Моколети". Тя се състои в това, че всеки от участниците държи малка свещ и се опитва да я задържи запалена, колкото се може по-дълго. Трудното се състои в това, че всъщност всеки се опитва да духне свещта на стоящия до него, така че никой не успява да задържи пламъка достатъчно дълго. Играта печели огромна популярност, защото всъщност е само претекст за намиране на любовен партньор. Като допълнение е прибавено правилото, че всеки, който е изгасил свещта на някого, може да я запали отново, като получи за благодарност целувка.

Лимоните се появяват на сцената чак през 1934 г. Всъщност в началото на XX век Ментон е най-големият производител на лимони в Европа. Ражда се идеята да се направи специална изложба на цветя и плодове в градините на хотел "Ривиера". Успехът е толкова голям, че на следващата година изложбата се слива с карнавала и вече целият град е украсен с лимони и портокали.

Днес фестивалът се е превърнал в символ на града. Цяла година се отглеждат най-хубавите плодове, които да участват в направата на скулптурите. А за един фестивал са нужни над 130 тона лимони и портокали. Единственият недостатък е, че след като са използвани за фигурите, те едва ли могат да бъдат консумирани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене