25 години майка търси отвлеченото си дете, намери го с шпионски софтуер

Сие Кингшуай с биологичните си родители

За половин година Сие е четвъртото открито от изкуствения интелект дете, бил продаден на бездетно семейство от похитителите си

Сие Кингшуай бил само на 3 месеца, когато майка му го оставила да спи в дома им, за да отиде до близкия магазин. Щом се върнала обаче, открила вратата на апартамента отключена, а детската люлка празна. Майката споделя, че когато излязла, забелязала двама съмнителни мъже, на които не обърнала внимание.

През изминалия четвърт век тя и нейният съпруг и за миг не спират да търсят изчезналото дете. С помощта на своите приятели и местните власти двамата издирват момчето в множество градове и провинции, включително Пекин, Тиендзин и Хенан. Това струва на родителите всичките им спестявания, като

дори предлагат парична награда от 1 милион юана (140 000 щатски долара) за всеки, който може да им помогне да открият сина си

Докато най-сетне откриват сина си, вече 25-годишен. Благодарение на изкуствения интелект. Базирана в Пекин компания е разработила програмата, която създава изображения на база алгоритъм за сравнение на лице между възрастта и родството. Те използват снимки на родителите и по-големия брат на Сие, за да генерират неговия днешен образ. Снимката веднага е предадена на полицията, която започва да следи за лице с подобен външен вид. И в края на ноември действително го засичат, а самоличността му е доказана с ДНК анализ.

Оказва се, че като бебе Сие е бил продаден от двамата си похитители на бездетно семейство. Единият от мъжете, които са участвали в отвличането, вече е покойник, но полицията е издирила и арестувала другия.

В социалните мрежи от компанията заявиха, че Сие е четвъртото дете, открито с програмата за последните 6 месеца.

“Надяваме се да помогнем на обществото и хората да решават актуални проблеми с помощта на изкуствения интелект, за да направим света едно по-добро място”, казват още от фирмата.

Зачестилите случаи на отвлечени и изчезнали деца през последните години принуждават

властите в Китай да си сътрудничат с компании, разработващи изкуствения интелект, като им позволяват да се възползват от полицейските бази данни

Според Джейсън Лиу, специалист по роботика от Шанхай, самата технология е проста и съществува от няколко години.

“Единственият ѝ недостатък е, че не разполага с база данни, но ако използва тази на полицията, не би трябвало да има проблем”, казва той.

Новината за Сие и неговото завръщане след цели 25 години предизвика трескава дискусия в социалните мрежи. Докато голяма част от коментиращите се поинтересуваха дали технологията може да помогне на самите тях да открият изчезнали роднини, други поставиха под въпрос използването на изкуствен интелект, като подчертаха опасността от нарушаването на неприкосновеността на личния живот.

Сред експертите, предупредили за етичните и правните въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, е Зенг Ляоюан - доцент в Китайския университет за електронни науки и технологии.

“Честото и масово използване на лицевото разпознаване е свързано не само с технически предизвикателства, но и с чувствителна информация като генетиката. В случая на Сие не е ясно дали компанията е използвала само снимки, за да намери съвпадение, или е използвала и данни от полицията относно личната идентичност”, казва той.

Според доценто в други държави съществуват малко компании, които рекламират използването на изкуствения интелект за свързване на хора с роднини, точно поради въпроса за неприкосновеността на личния живот.

“Не бива да се използват такива инструменти без

предварително да бъдат разгледани етичните и правните аспекти, както и тези, свързани с  поверителността

Ако го погледнем от по-широко ниво, когато имаме такива технически възможности, дали това е добър инструмент за обществото? Можем ли да се уверим, че ще се използва по добър начин”, изтъква още Зенг.

По думите на повечето хора в Китай обаче технологията с изкуствен интелект ще помогне в борбата с трафика на деца, а отвлечените ще се срещнат с биологичните си родители отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене