За първи път в историята на конкурса: Мис Франция е с къса коса (Видео, снимки)

Ев Жил КАДЪР: Инстаграм/evegillesoff

Обществен дебат възникна във Франция след националния конкурс за красота. За първи път в 103-годишната история на конкурса победителката е с къса коса.

Женствена ли е късата коса на Ев Жил?

Серия от критики заля социалните мрежи, а победата на 20-годишната носителка на короната беше определена като жест към либералите. Ето как французите реагираха на промяната в стереотипа за красавица.

20-годишната студентка по математика и статистика Ев Жил от селцето Куедипр близо до Дюнкерк спечели приза Мис Франция 2024 година след вот на зрители и на 7-членно женско жури.

Последва лавина от коментари в социалните мрежи - ожесточени атаки за слабата й фигура, видеоклипове, в които я сравняват с други победителки с дълги лъскави коси.

Не липсваха и твърдения, че е спечелила само като жест към културата за включване на различните и това е победа не на красотата, а на радикалния феминизъм.  

"Това е победа за различните. Никой не трябва да ни диктува кои сме. Свикнали сме да виждаме красиви победителки с дълги коси, а аз избрах момчешки стил с къса коса. Жените са различни и всяка една е уникална", това казва интервюта за френските медии Ев Жил.

Изборът на къса подстрижка в т.нар. стил "пикси" е на фризьорката от родното село на Ев, пише БНТ

"Не съм съгласна въобще с критиките. Независимо дали сме с дълга или къса коса, ние сме женствени", категорична е Елиз Льогран - фризьорка на Ев Жил.

Жителите на Куедипр са горди със своята красавица. Други определиха атаките срещу победителката като чист сексизъм.

Депутатът от "Зелените" Сандрин Русо написа в социалната мрежа Екс:

"Шокирана съм от коментарите за Мис Франция 2024. Не знаех, че сме стигнали до тук. Косата ни и какво правим с нея, как я подстригваме, не е работа на мъжете. Точка."

Това беше второто издание на конкурса Мис Франция с променени правила, с които вече се допускат претендентки над 24 години, омъжени и с татуировки на видимо място. 

През 2019 година беше разрешено да участват и транссексуални.

Въпреки това тази година единственото различно от стереотипите беше късата коса на победителката.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Поставиха под попечителство Брайън Уилсън от групата "Бийч бойс"
Криско отбелязва пълнолетие на сцената, ще пее старите си хитове в “Арена София”
Зейн Малик след връзката си с Джиджи Хадид: Не успях да намеря любовта
Африканският черен сапун – новият хит за вашата кожа
Най-опасните диети

Напишете дума/думи за търсене