Още проблеми за инфлуенсърката Киара Ферани – този път за реклама на великденски яйца

Киара Ферани
Снимка:  Инстаграм/chiaraferragni

След съмненията за измама при промоция на благотворителност, свързана с коледните сладкиши на „Балоко" от страна на Киара Ферани, се предполага, че по същата схема потребителите са били подведени от нея да купят и великденски яйца. Според медиите италианката, която има близо 30 млн. последователи в инстаграм, рекламирала през 2021 и 2022 г. „маркови" великденски шоколадови яйца със своето име, подвеждайки потребителите, че чрез тях даряват пари за благотворителни каузи.

Този път става въпрос за яйцата на „Долчи Прециози". Киара Ферани получила хонорар от 500 хил.и 700 хил.евро от фирмата производител, казвайки на феновете си, че заедно с нея подкрепят фондация за деца, страдащи от аутизъм. Подобно и на случая с коледните сладки хлябове пандоро, и при тази кампания потребителите били подведени, че ако купят „марково"скъпо яйце с лика на Ферани, ще финансират асоциацията.

Предприемачът Франко Канило, който преди време купи фирмата „Долчи Прециози",каза пред в. „Кориере дела сера", че Ферани била заплатена,защото „отстъпила имиджа си", но че по договор нямала задължение да прави дарение. Така тя спечелила 1,2 млн.евро, а асоциацията за деца с аутизъм получила едва 36 хил.евро дарение от компанията за шоколадови яйца. След две години прекратила договора си с Ферани, тъй като тя поискала още по-висок хонорар.

Засега 36-годишната италианка от Кремона не е коментирала новите подозрения към нея за подвеждаща промоция. Прокурорът на Милано Марчело Виола получи ново оплакване от Асоциацията на потребителите и обмисля дали да заведе дело за измама срещу Ферани.

Само преди дни нейните фирми бяха глобени с над 1 млн.евро за това, че тя подвела купувачите на коледен сладък хляб пандоро, че допринасят за благотворителни каузи, ако го купят.

Много от феновете на Киара Ферани спряха да я следват в инстаграм след сегашните разкрития. Докато преди дни тя имаше 29,9 млн.последователи, сега те са вече 29,6 млн, или с 300 хиляди по-малко.

Двата случая с благотворителните каузи, които всъщност са били чисти търговски сделки, са само последната грешка в комуникацията на двойката Киара Ферани – Федец, която показва живота си като риалити в социалните мрежи.

Не за пръв път семейството на инфлуенсърката и рапъра, който има 14,8 млн.последователи в инстаграм, предизвиква полемики. В миналото Федец беше декларирал, че никога не би се върнал в Дубай, защото това е „Дисниленд с трупове под килима". По-късно обаче цялото му семейство отиде в Саудитска Арабия за луксозна ваканция, показвайки я и в инстаграм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене