Матей Мичев от "Чума" губи бас и затова става актьор

Матей Мичев в образа на Йоно в "Чума"

“Можеш ли да яздиш кон?” Това е въпросът, който задават на 20-годишния Матей Мичев на кастинга за филма “Чума”. Отговорът му обаче е “не”. Ездата се оказва много важна за ролята, но въпреки че Матей никога не се е качвал на кон, екипът го харесва за образа на Йоно.

Йоно е син на чорбаджи Юрдан, изигран от Свежен Младенов. Той е млад, силен и смел, винаги готов да се бори докрай. Кръвта му кипи, луда глава е и само баща му Юрдан може да го усмири. Йоно обича годеницата си Елица, в ролята влиза младата Евелина Бибова. Затова и той бърза да се прибере в селото си, за да се ожени. Не се възгордява от това, че е “синът на чорбаджията”. Той е прям, открит и достоен млад мъж.

Сюжетът на “Чума” се развива в началото на XIX век.  Чорбаджи Юрдан и синът му Йоно се завръщат от хаджилък  и заварват чумата да върлува по българските земи. Йоно бърза за сватба, докато в селото има само страх, разбойници и глад. Неговата годеница Елица го чака – смела и вярна, тя предчувства опасността. Селяните са изгладнели и уплашени.

Сценарият на филма е дело на проф. Боян Биолчев и е вдъхновен от разказа на Йордан Йовков “През чумавото”. Режисьор е Иван Владимиров, а в останалите роли са Добрин Досев, Велислав Павлов, Станислав Пеев, Людмила Сланева и Любомир Бъчваров.

За да бъде вcичко възможно най-автентично за снимките, екипът на художниците Владимир Шишков и Георги Димитров дори реставрира стари къщи в село Каменица, където е сниман филмът.

Матей Мичев се явява на кастинга за филма, когато е в първи курс в НАТФИЗ. Заради лекции обаче не успява да отиде на трети кръг, но екипът се съобразява с него. “Помислих си, че няма кой да ме изчака. Кой съм аз, че с мен ще се съобразяват, но ме изчакаха”, разказва Матей. Когато го питат дали може да язди, той съвсем приема, че няма как да го одобрят за ролята. Но въпреки че е в първи курс и е много натоварен с изпити, а и че никога не се е качвал на кон, го харесват и той влиза в образа на Йоно. Преди това обаче ходи на уроци за акробатична езда, защото през по-голямата част от снимачния процес героят му е на кон. 

Матей Мичев
Снимка: Петър Петров
Матей Мичев Снимка: Петър Петров

Снимат филма, докато Матей е в сесия, но успява да си вземе всички изпити. Сценичната му партньорка - Евелина Бибова, която играе Елица, е едва в 10-и клас, когато участва в продукцията. “Сред екипа имаше голяма човечност, всеки се грижеше да бъдем добре. Бяха като наши приятели”, спомня си Матей.

Според него с героя му Йоно си приличат по отношението им към любовта. “Йоно е разделен от Елица, отива до Божи гроб, което е много дълго пътуване, ходят с коне и камили. Не е сигурно дали ще оцелее, не се знае какво ще се случи. Но любовта му е толкова силна, че се самозабравя, пренебрегва себе си, за да се върне при любимата си”, разказва младият актьор. Още по-лесно му е да влезе в образа и заради уважението, което героят му изпитва към баща си. “По същия начин и аз изпитвам респект към баща си, защото и той като чорбаджи Юрдан успява от нулата”, казва Матей.

Да бъде актьор, не е детската му мечта обаче. Той спортува карате и ходи на състезания. Спортът е единственото, което го интересува, преди да загуби бас. Когато е в седми клас, неговият най-добър приятел ходи на театрална школа при актьора и режисьор Петър Върбанов. “В момента, в който стъпих в школата, забравих за спорта, забравих всичко”, разказва Матей Мичев. Когато е в 9-и клас, признава и на родителите си, че иска да става актьор. Това всъщност е мечта в семейството му - баща му кандидатствал четири пъти, а баба му - два, но не ги приемат.

Следващата година обаче семейството му решава да се премести на Канарските острови. Само с една позната дума на испански - hola (в превод “здравей”), и той заминава. Живее една година там. “Даже успях да кандидатствам в Испания, но се върнах. Реших, че искам да бъда актьор само тук. Не искам да играя на друг език, не ми е интересно. Нашият език е създаден за изкуство, литература, музика”, казва Матей.

Твърдо решен да учи в НАТФИЗ, той все пак кандидатства и в Софийския университет в специалност “Славянска филология”, но само за да успокои родителите си, че има втори вариант.

“Приеха ме, а аз дори не разбрах, защото не

ме интересуваше

Родителите ми се радваха, че вече съм студент, но аз казах: Не, не, аз кандидатствам в НАТФИЗ, не е важно това”, разказва Матей Мичев.

Приемат го в две специалности в НАТФИЗ - драматичен и куклен театър. Почти в последния момент той решава да запише “Куклен театър” при проф. Пашова. Играе в две куклени представления.

“Искам да участвам в детски представления,

да играя лошия герой и накрая децата

да ме бият

Това ми се случи след “Ламята от улица “Войтешка” и беше такава награда. Децата ми се нахвърлиха на бой как може да наранявам Ламята. Детската публика е много трудна, ако им е скучно, няма да гледат изобщо”, обяснява Матей.

След един семестър обаче се отказва от куклите, за да се премести в драмата. Оказва се, че това не е толкова лесно, въпреки че е приет и има свободно място. Следващата година кандидатства отново и го приемат.

Сега мечтата му е да прави поезия. Дори има идея с негов приятел да създават песни.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме
Бейби бумър нокти. Какво представлява тази тенденция в маникюра?
Ефектът Ромео и Жулиета - отнася ли се за вас?
Характеристики на 5-те вида лидери
Лъчезар Чоткин е големият победител в Hell's Kitchen

Напишете дума/думи за търсене