Дяволът Луцифер води кабаре в Сатиричния театър

Боян Арсов в ролята на Луцифер

За всеки случай и за застраховка пред пуританите плакатът на спектакъла има червен знак 16+

Боян Арсов зашеметява зрителите с представлението си “Луцифер” в “Комеди бар” на Сатиричния театър. Обстановката приляга на стила на шоуто. Боян се прави на конферансие в кабаре и понеже е учил в немско езиково, праска с лекота на немски закачки и обяснения. А също и песни. Изключително динамичен, импровизатор до максимум, той защитава нуждата от разтуха в живота на човека, осъден да страда от момента, когато Ева отхапва ябълката на грехопадението.

Тя не усеща, че Луцифер я съблазнява, и заедно с Адам дават родово начало на тъпаците на Земята. Останалото човечество, както знаем и в съгласие с Луцифер, е произлязло от маймуната. Боян се мята из малката сцена, сграбчил микрофона, и дяволито, както подхожда на изгонения от небето, противоречи на заръките на Господ. Всички божествени заповеди ограничават свободата в поведението на човека, обречен на скучен, неемоционален живот. От време на време Луцифер сочи нагоре и споменава виновния за безизразното съществуване на човека без пороци и удоволствия. След този адрес се чува тежък гръм и Луцифер се свива в иронично треперене.

В словесните си монолози актьорът цитира Библията и “50 нюанса сиво”, прави препратки към Мадона, Едит Пиаф, “Куин”… Както казва самият автор, тази пиеса е букет от пелин и богохулство, но за да различиш доброто, трябва да познаваш злото. За всеки случай и за застраховка пред морално лабилните и пуританите плакатът на спектакъла има червен знак 16+. Актьорът сменя няколко пъти облеклото си, а от един момент нататък остава гол до кръста, подлудявайки дамската публика с атлетичното си тяло. Защото освен прекрасното владеене на комуникацията и импровизацията на стендъп шоуто Боян Арсов впечатлява и като хубаво момче.

Сред зрителите на това първо представление на “Луцифер”, режисирано от Николай Младенов, беше авторът на текста Хосе Варлета, чиято друга пиеса “Светици и перверзници” се играе също в Сатирата с режисьор Николай Младенов. Интересното беше, че заедно с автора шоуто изгледа и актьорът, който играе Луцифер в Испания. “Един испански и един български живот се прегърнаха!”, заяви трогнатият до сълзи Варлета.

Боян Арсов е в полезрението на театралите още отпреди 6-7 години, когато завършва НАТФИЗ и почти веднага е номиниран за ИКАР 2018 за поддържаща мъжка роля като Клариче в представлението “Кралят елен” на режисьорката Анастасия Събева. Още следващата година взима ИКАР за водеща мъжка роля като Сехизмундо в “Животът е сън” по Калдерон, реж. Дина Маркова, побеждавайки Владо Пенев и Бойко Кръстанов. От тогава до сега актьорът бавно и методично завладява територии и в театъра, и в операта, за да стигне до шеметното one man sноw “Луцифер” в Сатирата.

Боян Арсов явно има траен интерес към Сатаната, защото прави и прекрасна роля като злия дух Азазело от свитата на Сатаната в спектакъла “Майстора и Маргарита” на Младежкия театър. Той е и първи асистент-режисьор в тази изключителна постановка. Николай Поляков е разпознал и оценил многопосочния талант на Арсов. Боян не е просто добре пеещ и танцуващ актьор, каквито на българската сцена има неколцина. Той е с отношение към цялостната визия на спектакъла, към режисурата, изграждането на сценична и пластична среда, умението за комуникация с публиката. За всички заинтригувани ще отбележим, че през този сезон той е главен персонаж и в премиерния спектакъл на Катя Петрова и Младежкия театър “Вино от глухарчета”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
4 трика, за които косата ще ни благодари
Подкаст: Донка Ангъчева сяда пред пианото на 5 г., на 10 свири с Пловдивската филхармония
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление

Напишете дума/думи за търсене