Опитайте тези 20 коледни сладкиша в Италия

Жителите на Апенините обичат да си угаждат със сладко на воля СНИМКИ: Инстаграм

Aко мислите, че италианските коледни сладкиши се изчерпват с панетоне и пандоро, грешите. Жителите на Апенините обичат да си угаждат със сладко на воля, но и според местните традиции. Затова ако решите да посетите всичките 20 области на Ботуша, ще трябва да вкусите 20 различни сладки хлябове, които се сервират на коледните трапези там.

1. ЛОМБАРДИЯ

Панетоне

Панетоне
Панетоне

Измисленият в северната област Ломбардия, с център Милано, панетоне няма нужда от представяне. За милиони италианци той е символ на Коледа и присъства на всички празнични трапези. Панетоне наподобява българския козунак. Името му идва от Пан де Тони, или хляб на Тони. Според легендата се ражда в Милано, в знатния двор на Лудовико Сфорца, известен като Лудовико Мавъра, 7-и херцог на Милано. Една година готвачът на херцогския двор , без да иска изгаря приготвения за Коледа сладкиш. Мияч на чинии на име Тони решава да спаси положението и жертва заделеното за себе си парче мая. Замесва тесто с брашно, яйца, захар, стафиди и захаросани плодове. Резултатът е бухнало тесто, което, опечено, се превръща във вкусен сладкиш.

2.ПИЕМОНТ

Тронкето ди Натале, коледно пънче

Някои казват, че произходът му води към френските сладкарници, но не е за учудване, като се има предвид, че става въпрос за италиански регион със силно френско влияние. Според легендата формата на пънче, покрито с шоколад, напомняла на дървото от дъб или кестен, което благославяли в камината през коледната нощ.

3. ВАЛЕ Д'АОСТА

Мекулен

Традициите за този сладък хляб с мляко и с пълнеж от стафиди датират от Средновековието.

4. ТРЕНТИНО АЛТО АДИДЖЕ

Зелтен

Тронкето ди Натале, коледно пънче
Тронкето ди Натале, коледно пънче

Този сладкиш, който се превежда като „рядко", се приготвял само по Коледа и то само със сушени плодове. Тестото се прави от яйца, масло, захар, брашно и мая.

5. ФРИУЛИ ВЕНЕЦИЯ ДЖУЛИЯ

Губана

Зелтен
Зелтен

Произходът му е от зоната на град Удине и води към 1400 г. Оттогава рецептата за приготвянето му е все същата – това е нещо като щрудел от сладко тесто с пълнеж от бисквити, сушени плодове, стафиди и какао.

6. ВЕНЕТО

Пандоро, златен хляб

Губана
Губана

За разлика от коледния си „братовчед" от Милано панетоне, пандоро е роден във Верона през 1800 г. Тогава е създаден, за да се отпразнува подобаващо първата Коледа под властта на фамилията Скала. Чак в края на века патентът за създаването му се регистрира от предприемача Доменико Мелегати.

7. ЛИГУРИЯ

Пандолче, сладък хляб

Пандоро, златен хляб
Пандоро, златен хляб

Това е вид сладък хляб със стафиди, типичен за Генуа от Средновековието. Едва през 50-те години на миналия век придобива сегашния си вид на висок и бухнал хляб.

8. ЕМИЛИЯ РОМАНЯ

Панспециале (чертозино) 

Пандолче, сладък хляб
Пандолче, сладък хляб

Този сладкиш се прави с бадеми, кедрови ядки, горчив шоколад и захаросани плодове и е типичен за зоната на Болоня. Приготвя се седмици преди Коледа, за да може различните вкусове и аромати в него да се омесят добре. Произходът му води към Средновековието, когато го произвеждали фармацевтите, наречени специали или чертозини.

9.ТОСКАНА

Панфорте (силен хляб)

Панспециале (чертозино)
Панспециале (чертозино)

Това е сладкиш, обичан от знатните и oт буржоазните фамилии, които задоволявали прищевките си все с качествени и скъпи навремето продукти като портокали, кедри, пъпеш, бадеми, подправки. Днес сладкарниците на Сиена са пълни с панфорте по Коледа.

10. МАРКЕ

Бостренго

Панфорте (силен хляб)
Панфорте (силен хляб)

Известен е и с името звуотакреденца (изпразни шкафа), защото бил сладкиш от „бедни" и семпли продукти. Наподобява сиенско панфорте,защото е със сушени и захаросани плодове и ориз, ечемик, спелта. Има и по-богат вариант с ром, мед и какао на прах.

11. УМБРИЯ

Панпепато (пиперлив хляб)

Това е сладкиш, изпълнен с различни аромати, Приготвя се с тесто на базата на орехи, бадеми, лешници и натурален шоколад, към което се прибавят подправки, аромати и сушени плодове.

12. АБРУЦО

Пароцо (груб хляб)

Това е сладкиш, наподобяващ купол, покрит с шоколад. Бил известен с името пане роцо, груб хляб, защото наподобявал царевична питка. За пръв път бил приготвен през 20-те години на миналия век от известния сладкар от град Пескара Луиджи д'Амико и разказват, че първият опитал го бил писателят Габриеле д'Анунцио.

13. ЛАЦИО

Панджало (жълт хляб)

Бостренго
Бостренго

Това е вариация на панпепато от Умбрия, но е жълт заради прибавянето на шафран при замесването на тестото. Днес обаче тази подправка се замества от сушени смокини, орехи, бадеми, лешници и кедрови ядки.

14. КАМПАНИЯ

Струфоли

Панджало (жълт хляб)
Панджало (жълт хляб)

Това са малки и вкусни глазирани трохи, типични за неаполитанската кухня на Коледа. Тези топчета се приготвят от брашно, захар,яйца и мас и се пекат във фурна или пък се пържат в тиган. Сервират се с парченца захаросани плодове, мед и захар.

15. МОЛИЗЕ

Караньоли ал миеле (с мед)

Заедно с т.нар. мостачоли караньолите са типични сладки за Молизе. Наподобяват палачинки, но с формата на витло и се правят от тесто с яйца, брашно, зехтин, а отгоре се мажат с мед.

16. БАЗИЛИКАТА

Калцончели

Характерните за този южен регион сладки наподобяват по форма пържените равиоли. Имат пълнеж от кестени, круши и лешници.

17. ПУЛИЯ

Картелате

Струфоли
Струфоли

Формата на тези сладки наподобява ивиците, с които бил опасан Исус Христос, но също и короната от тръни, която носел, когато бил разпънат на кръста. Тестото за картелате се приготвя от брашно, яйца, захар и се потапя в гроздова мъст или пък в мед.

18. КАЛАБРИЯ

Непителе

Те са характерни за зоните на градовете Катандзаро и Кротоне. Имат формата на луна и са с пълнеж от орехи, бадеми, смокини, сладко варено вино, шоколад и подправки. Името им идва от латинското nepitedum и значи клепaч на затворено око.

19. САРДИНИЯ

Сеадас

Картелате
Картелате

Това са сладки с големи традиции в кухнята на острова. Става въпрос за пърженки от зърнен грис и мас с пълнеж от прясно сардинско овче сирене с лимонови стърготини. Покриват се с течна заливка от захар и мед.

20.СИЦИЛИЯ

Бучелато

Този сладкиш се прави от хрупкаво и ронливо маслено тесто, а пълнежът е кремообразен със сушени смокини, стафиди, бадеми, портокалови стърготини.

Сеадас
Сеадас
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене