ТЕСТ: Умеете ли да избирате подаръци?

1. Кога обикновено купувате подаръци на близките и приятелите ви за Коледа?

а) Още в края на ноември купувам подаръци на всички мои близки, приятели и колеги. Обичам да съм подготвен/а, а не в последния момент да трябва да бързам.

б) Първо винаги гледам да купя подаръци на семейството и най-близките ми. След това, когато имам време, и за другите купувам по нещо.

в) За жалост, винаги купувам коледните подаръци в последния момент, защото нямам толкова свободно време.

2. За кого най-лесно избирате какво да купите и подарите?

а) За всички. Винаги ми хрумват някакви идеи за подаръци, независимо дали става дума за родителите ми, или за непознат човек.

б) Разбира се, за най-близките ми хора ми е най-лесно да избера по нещо, защото много добре ги познавам. По̀ ми е трудно с приятели и познати.

в) За никого, общо взето. Изключително трудно ми е да се сетя какво да купя на семейството ми, камо ли на приятели.

3. Обичате ли сами да изработвате подаръците, които после подарявате?

а) Да, и то много, а на хората им харесва, когато подаръкът е ръчно изработен. Мога да изработвам от картички, през гривни и всякакви бижута, до свещи.

б) Да, но все не ми остава време, а все пак ръчно направените подаръци изискват повече внимание.

в) Честно казано, не съм много сръчен/сръчна и не съм от най-търпеливите хора. Затова и не се занимавам с подобни дейности.

4. Случвало ли ви се е да подарявате неща, които на вас са ви давали, но така и не сте използвали?

а) Не и като подарък за Коледа или за друг празник. Ако са ми подарили нещо, което не използвам, просто ще го дам на този, който го иска.

б) Много рядко се е случвало. Само когато нямам идея какво да купя или пък време.

в) О, да, много често при това. Само трябва да се помни и внимава кой какво ти подарява, да не стане така, че си връщаш подаръка на някого.

5. Какво най обичате да подарявате?

а) Няма нещо, което най обичам да купувам. Винаги се старая да избирам различни неща, специално подбрани за хората, на които ще ги дам. Искам подаръкът ми да има значение за тях.

б) Ваучери за каквото и да било - дали за козметични процедури, за някой магазин или пък за пътешествие. Ваучерите много улесняват, когато човек няма идея какво да вземе.

в) Може и да са клиширани подаръци, но много често избирам цветя, книги, свещи, парфюми, козметика и др.

6. За какви поводи давате подаръци на близките ви?

а) За всички празници, но обичам и без повод да подарявам. Винаги, когато видя нещо, което ми напомня за някого, го взимам и му го давам, когато се видим.

б) Предимно за празниците, каквито и да са те, но и когато има специални поводи - като завършване на гимназия или университет, повишение в работата и т.н.

в) Само за най-големите празници. Не е нужно за щяло и нещяло да се купуват неща.

7. Какви подаръци предпочитате да купувате - по-евтини или по-скъпи?

а) Цената не е първото нещо, което гледам, когато избирам подарък. Най-важното е какво качество е.

б) По-скъпи, защото се предполага, че са по-качествени.

в) По-евтини неща гледам да купувам, само понякога си позволявам да взимам по-скъпи.

8. Обичате ли да опаковате подаръците?

а) Да, много голямо удоволствие ми доставя това.

б) Не бих казал/а, че това ми е любимо занимание, но не ми и пречи да го правя, стига да имам време.

в) Честно казано - не. Изобщо не съм сръчен/сръчна и нямам достатъчно въображение как да опаковам хубаво подаръка.

9. Когато нямате идея какво да купите на някого за някой празник, какво правите?

а) Започвам да обикалям по магазините, докато не намеря нещо.

б) Взимам ваучер или за магазин, или за нещо др.

в) Давам пари - това е най-лесният начин.

Най-много отговори “а”:

Вие със сигурност имате талант в избирането на подаръци. Умеете да взимате най-подходящото нещо за всекиго, независимо дали става дума за семейството ви, роднини, приятели или далечни познати. Отделяте време за избирането на подаръка, разбира се, и за опаковането му, което всички около вас много ценят. Не купувате някакви банални неща като парфюм, свещи или други, а все интересни подаръци, които със сигурност много се харесват на получателите им. Умеете и сами да изработвате неща, което още повече ви дава плюсове.

Най-много отговори “б”:

Вие умеете да подарявате хубави неща на близките ви. По-лесно ви е да избирате подарък за някого, когото наистина познавате - знаете от какво се нуждае и какво иска. Може би ви е по-трудно, когато не сте много близки, и тогава нямате представа какво може да му хареса. В такъв случай се допитайте до негов приятел или семейството му, ако ги познавате, за да ви дадат съвет какво да изберете.

Най-много отговори “в”:

Вие сте от хората, които или избират по-банални неща за подаръци като свещ, парфюм и др., или просто дават пари или ваучер. Според вас не е толкова важно какво взимате, а по-скоро е важен самият жест. Ако ви е трудно избирането на подаръци, то може да започнете да обръщате повече внимание на това какво говорят блзките и приятелите ви. Например, ако някой каже, че му се е счупила любимата чаша, намерете подобна. Или пък ваша приятелка казва, че си е изгубила спиралата - може да ѝ купите нова.

Как да подберете най-подходящит неща за близките ви

Купуването на подаръци, независимо по какви поводи - дали Коледа, рождени и имени дни или други празници, е умение, което не всеки притежава. Ето и няколко съвета как да изберете най-подходящия подарък за вашите близки и приятели:

1. Отделете достатъчно време, за да измислите какво да вземете. Ако помислите от по-рано какво може да купите на въпросния човек, а не в последния момент, ще ви е по-лесно, иначе има риск да изберете нещо, което хич няма да се хареса на получателя.

2. Ако нямате идея какъв подарък да вземете, допитайте се до някого. Ако трябва да изберете нещо за ваш/а приятел/ка, но нямате идея какво да е то, по-добре се посъветвайте с някой негов/неин близък.

3. Обръщайте внимание, когато човекът, на когото ще подарявате нещо, ви говори. Идея за подарък може да ви хрумне само от една думичка, която ви е казал този, на когото трябва да купувате нещо. Ако някой ви спомене, че си е изгубил любимото портмоне, може да му намерите подобно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене