Стоичков нае художник да му нарисува Туньо

Портрет и на Диего Марадона за музея на Камата изработва Калоян Стоянов 

Уникални портрети на българската футболна икона Трифон Иванов и на световната легенда Диего Марадона нарисува наш художник. Те са по поръчка на "Златната топка" за 1994 година Христо Стоичков. Творбите в момента красят неговия личен музей, открит през ноември. Залата на славата на Христо Стоичков се намира на ул. "Сребърна" 2 в столичния квартал "Хладилника".

Трифон Иванов е увековечен на пано
Трифон Иванов е увековечен на пано

"България Днес" научи, че Ицо дълго време е издирвал и избирал най-подходящия художник, който да изобрази върху платна някои от най-верните му другари по време на футболния му път. Накрая се е спрял на младия артист Калоян Стоянов, който е натоварен с нелеката задача. Той се е справил блестящо, категорични са повечето посетители на експозицията.

Диего Марадона по екип на "Севиля"
Диего Марадона по екип на "Севиля"

"Благодаря за възможността на Христо Стоичков и в частност на неговия екип, че ме наеха да изобразя осем емблематични за неговия живот личности. Първо ви представям Трифон Иванов", похвали се самият Стоянов с творбата си. Все пак не липсват и критики, а именно, че на паното Туньо гледа твърде миловидно. Знаем, че Железния защитник, както бе прозвището му, всяваше страх и респект у противниковите нападатели с погледа си и безкомпромисната игра.

Калоян Стоянов спечели доверието на Камата
Калоян Стоянов спечели доверието на Камата

Марадона е нарисуван с широка усмивка на лицето, облякъл екип на испанския "Севиля". Всъщност това изобщо не е случайно. Именно в този период, 1992/93 година, Дон Диего се засича с Ицо, който вече се е превърнал в звезда в "Барселона". Двамата стават близки приятели. Аржентинското футболно божество почина на 25 ноември 2020 г. на 60-годишна възраст. Инфаркт пък покоси Трифон Иванов на 13 февруари 2016 г.

В Алеята на славата на Стоичков могат да се видят реплики на всички трофеи на Камата, както и автентични екипи на Марадона и Туньо. Четирима президенти - Румен Радев, Росен Плевнелиев, Георги Първанов и Петър Стоянов, присъстваха на откриването на музея преди малко повече от месец.

Художникът Калоян Стоянов е бил едва 9-годишен по време на великото световно първенство в САЩ през 94-та, когато Ицо, Туньо и останалите от Пеневата чета стигат до бронзовите медали, но има бегли спомени от тогавашната футболна еуфория. Той е завършил магистратура в Националната художествена академия. Работил е като художник по визуалните ефекти в киноцентър Бояна. Участвал е в създаването на играта "Империя Онлайн" и е илюстрирал редица български книги. Обича портретните илюстрации на възрожденска тематика. Нарисувал е портрет на Васил Левски на бесилото със скъсано въже около врата му. Стоянов е автор на илюстрациите към енциклопедията "Български митични създания", където рисува караконджули и таласъми.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене