На Нова година италианците носят червено бельо наопаки и ядат леща

Дори да не са суеверни, италианците спазват дълговековни традиции на Нова година. СНИМКА Виолина Христова

Няма значение дали сте суеверен или не – ако празнувате Нова година на Апенините, трябва да следвате италианските традиции. А според тях в нощта срещу 1 януари трябва да се носи ново червено бельо. То обаче трябва да е облечено от обратната страна.

Едва когато гонгът удари полунощ и настъпи Новата година, трябва да си го облечете от правилната страна. Веднага щом свършат празненствата, червените слипове и сутиени се слагат в дъното на чекмеджето и не трябва повече да се обличат.

Предполага се, че произходът на тази традиция води към Древния Рим. Навремето обаче червеното се носело от суеверие, за да се надмогне страхът от война и кръвопролития. И в Средновековието се вярвало, че червеното означава сила и че е в състояние да прогони нещастието и вещиците.

Друг новогодишен обичай в Италия е да се яде леща в полунощ. Според поверието варивата, които по принцип са устойчива на времето храна, са символ на дълъг живот. Освен това лещата напомня и античните златни монети.

В Италия всяка от 20-те области има собствени обичаи при посрещането на Новата година, когато всички са на масите, отрупани с вино и храна. Въпреки това има едно общо нещо за трапезите, независимо дали сте в Северна или Южна Италия. На тях никога не липсват т.нар. котекино (cotechino) и дзампоне (zampone).

Котекиното е варен колбас, който наподобява свинска наденица. Името му идва от котика (cotica),както се нарича свинската кожа, използвана като обвивка. Пълнежът се прави от ситно смляна кожа, едро смляно свинско месо, хрущяли и бекон. Всичко това се подправя с черен пипер, карамфил, индийско орехче. Някои месари добавят канела или вино.

Дзампоне също е специалитет от смляно свинско месо, но обвивката му е различна, защото наподобява свински крак.

Произходът и на двете ястия води към Ренесанса. През 1511 г. войските на папа Юлий II притиснали в обръч Мирандола, до град Модена. В края на нападението на изгладнелите обитатели на Мирандола останали само свинете. Жителите решили да не оставят в ръцете на настъпващия враг нищо. Затова им хрумнало да заколят всички свине и да напълнят с месото им свинските крака и кожа. Така можели да го съхранят за ядене за дълъг период.

Днес дзампоне и котекино се продават пресни или предварително сварени. Италианците ги купуват в предпочитания от тях вид в зависимост от времето, с което разполагат за приготвянето на новогодишната трапеза. Ако се купят в опаковки и са полусварени, е необходимо само да се варят във вряла вода за около 20 минути. Ако се купят пресни, то тогава за приготвянето им са нужни около два часа.

Друг обичай в Италия е на новогодишната трапеза да се поставят грозде и нар - те символизират изобилие и благоденствие.

Не може да пропуснете и още една традиция - когато отворите шампанското в полунощ, трябва да потопите пръста си в чашата и да си намажете с него мястото зад ухото. По този начин е 100 % сигурно, че късметът ще бъде на ваша страна и че ще прогоните злите духове. С тази цел преди полунощ отворете прозорците, защото те ще избягат през тях.

Колбасът котекино присъства на всяка новогодишна трапеза в Италия. СНИМКА: Инстаграм
Колбасът котекино присъства на всяка новогодишна трапеза в Италия. СНИМКА: Инстаграм
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ

Напишете дума/думи за търсене