Работата с нарцис не е цвете за мирисане

Илюстрация Пиксабей

Те са два вида: грандомани и уязвими. По-лесно е с колега грандоман. С породата "уязвим нарцис" много внимавайте

"Аз така го омагьосах, че единственият му избор беше да се съгласи", "Аз спасих положението", "Аз, аз, аз..."

С местоимението в първо лице, единствено число започва всяко изречение на колегата Иванов. И второто изречение, и всички следващи.

Колегата ви е нарцис и едва го издържате. Но сте принудени не просто да го търпите, а да работите с него.
Неприятно е. Щом обаче нямате друг изход, трябва да се научите как да действате. Защото понасянето на самохвалството му е най-малкият ви проблем. Бъдете сигурни, че той си приписва вашия принос в общата ви работа. Пред шефа и пред колегите във всеки удобен и неудобен момент

той се самоизтъква, а всички останали омаловажава.

Това е най-трудната част, когато се стараете да не се скарате с този отвратителен човек и същевременно да не позволявате да ви засенчва.

Преди всичко не се ядосвайте - само ще усложните положението. Приемете, че за лош късмет ви се е паднало да сте в екип с колега от най-токсичния вид и единственото ви спасение е хладнокръвно да намирате противоотрова срещу него.

Първото ви действие е да разберете какъв точно тип нарцис е човекът, с когото си имате работа, обяснява когнитивният психолог Арт Маркман. Едва тогава можете да вземете правилно решение какво да предприемете.

Според Маркман нарцисите са два основни вида - грандомани и уязвими. Общото между всички е

твърдата вяра, че са специални.

Че са най-умните, най-способните, най-обаятелните. Изобщо, те са всичко хубаво, което започва с най. Иванов, който е около 170 см, но пък за сметка на това има бирен корем, се мисли за левент, неустоим за жените. Което го прави още по-неприятен.

Този част можете да отминете с лека насмешка, но гадният проблем е убеждението на нарциса, че неговите разбирания и идеи са по-важни от тези на всички останали. Напълно е сигурен, че никой от екипа няма качества като неговите, следователно не е в състояние нищо умно да измисли и направи.

Пренебрежението е трудно за понасяне, освен ако не си поставите за цел

да използвате самовлюбения колега.

Той обаче трябва да е от вида грандоман. Тази порода нарциси, когато са способни и професионално подготвени, често атакуват управленски позиции, защото ще им позволяват да правят най-любимото си - да налагат своите виждания върху останалите. Това е природна нужда и толкова силно амбицира грандомана, че става шеф. И тогава превъзходството му вече изглежда оправдано, а колкото повече подчинените му го признават, толкова по-прекрасно се чувства той. Най-добре поставени са тези, които умеят с най-приятни салтанати да му покажат, че го почитат.

Изглежда гадно, но ако можете да го понесете, възползвайте се за собствената си кариера. "Нарцисите, които са добри в работата си, винаги намират начин да изпъкнат. Ако имате добри отношения с тези хора, може да попаднете във вътрешния им кръг и да получите шанса да изкачите професионалната стълбица заедно с тях", казва Арт Маркман.

През това време обаче трябва да намерите начин да действате така, че

до шефа ви да стига информация за вашия принос

към работата. Защото нали не забравяте - колегата ви нарцис винаги ще си приписва вашите заслуги. Той не лъже, а искренно вярва, че са негови, защото има самообичащо се съзнание.

В компаниите, в които е създадена ефективна система за отчитане какво работи всеки от служителите и какви резултати постига, е по-лесно нарцисът да бъде засечен. Ако и шефът ви е добър мениджър, е напълно наясно с особеностите на колегата ви. Той отлично знае, че Иванов ще се самоизтъква, но няма да му вярва, без да проверява.

Не разчитайте обаче само на системата и на обективността на началника, а се погрижете винаги да показвате собствените си успехи, макар че и грандоманът винаги ще се старае да фокусира светлината на прожекторите върху себе си.

След като се справите с това, измислете как да използвате кадърния нарцис за своята кариера. Той обича да вижда как чувството му за превъзходство се реализира, как работата му завършват с успех. Което означава, че може да е склонен

да подкрепи ваша идея, ако го убедите, че сам е стигнал до нея,

подчертава психологът.

Убеждението, че е специален, прави грандомана не особено добър слушател. Но не е изключено да намерите подход към него. Тогава ще успеете да се изкачвате по професионалната стълба заедно с него.

Трябва обаче да сте убедени, че си заслужава да заложите на колегата, т.е. че

има качества да напредва в йерархията.

Защото много често нарцисите са толкова самовлюбени, че пропускат да учат нови неща и да се развиват. Природата ги кара да се стремят към управленски позиции, за да налагат превъзходство си върху другите, но се оказват неспособни да постигат успехи и да издържат на професионална конкуренция. Или пък дотолкова се самозабравят, че въпреки способностите им по-висшестоящите шефове отказват да ги издигат, понеже са наясно, че ще демотивират подчинените си.

Това най-често се случва на нарцисите от втория вид - уязвимите. Те притежават същата нужда за изява като грандоманите, комбинирана обаче с чувство за малоценност, което може да бъде потискано единствено чрез потъпкване на другите и омаловажаване на техните успехи, обяснява Арт Маркман. Тази порода е

по-неприятна за издържане.

Иванов грандоманът малко се интересува от вашето мнение, като самохвалства. Уязвимият нарцис Иванов обаче се нуждае постоянно от одобрение, което да засилва неговото самочувствие. И вие

трябва да съучаствате във фукните му,

т.е. да ги валидирате, като се съгласявате с тях, поне кимайки с глава. Още по-добре е да пуснете някой комплимент.

Обратното - щом си позволите да го критикувате или просто да не подкрепите негова идея, той ще ви нападне, ще започне да ви клевети пред шефа и колегите.

С уязвим нарцис трябва много да внимавате, защото обикновено е и мръсник. Щом изпита гняв към вас, ще се постарае по всякакъв начин да ви отмъсти.

Толкова се самообича, че моралните ценности са му чужди,

когато се смята за засегнат.

В ума на уязвимия нарцис похвалите са ресурс, който не е безграничен, а това означава, че всяко признание, което получавате вие, е такова, което не получава той, подчертава Арт Маркман.

Дори да има някакви професионални качества, този човек няма да ви бъде от полза. Той много иска да се изкачи на началнически пост, но дори да успее по стечение на обстоятелствата, ще се обгради с подчинени, които са или посредствени, или рафинирани подмазвачи. На него способни не му трябват, защото самото им съществуване засилва чувството му за малоценност.

Той е злопаметен, още докато сте колеги, ви е намразил, и си го носи нагоре по йерахичната стълба. Като стане шеф, по-скоро очаквайте да ви уволни.

Молете се да не стане, опитайте да го изтърпявате, без да се карате, и правете всичко възможно, за да не му позволявате да си приписва вашите заслуги. А в първия възможен момент се измъкнете да не сте в един екип с него.
------ Когато той е шефът -------------

Началник нарцис е още по-лош късмет от колега нарцис. Но положението пак е същото - по-добре да е от породата грандоман отколкото от породата уязвим.

Шефът грандоман винаги ще си приписва заслугите на целия екип като свои. Никой от подчинените му никога няма да дочака признание, колкото и голям принос да има за работата. Всичките успехи се дължат на мъдрия ръководител.

Ползата ви е да се учите от него, ако е добър професионалист. Постарайте се да вземете всичко, което можете, и после си потърсете място, където ще ви ръководи по-свестен човек.

Когато ви оглавява уязвим нарцис, най-умно е бързо да бягате. По-рядко се случва индивид от тази порода да се издигне, но може да е станала грешка или пък да е собственик на фирмата.

По-вероятно е, че нищо няма да научите от въпросния шеф, така че не си заслужава да се мъчите да го понасяте. Оглеждайте за ново работно място.

Можете да прочетете още теми за успех в кариерата

Трикове да се справите с колега мръсник

4 години не ви повишават? Бягайте от тази фирма

Коварни въпроси на интервю за работа

Правителството и още 9 теми, по които да си траете пред колеги

Огледалните неврони ви издават, ако мразите шефа

Как да живеете с хиперактивен шеф

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене