След 2240 дни Григор пак усети какво е да държиш купа

Григор Димитров изживява силни емоции след последната точка в Бризбейн.

С нов човек в екипа си звездата ни в тениса е шампион в Бризбейн, родителите му не видяха награждаването

Ивановден не е Григоровден, но за Григор Димитров това явно няма значение.

2240 дни след като за последен път вдигна шампионска купа, българската суперзвезда на световния тенис отново спечели турнир.

Нямаше по-добър начин бившият №3 в световната ранглиста да започне сезона в професионалната верига. След теста срещу шотландския боец/ветеран Анди Мъри, носител на титли от “Уимбълдън”, US Open и олимпиадата и ексводач в класацията на АТП, стъпките на Григор към купата в Бризбейн като че ли ставаха все по-лесни. И така до финала, в който трябваше да се пребори с нахакания млад стрелец Холгер Руне. През миналия сезон датчанинът победи Димитров на “Уимбълдън”, а нашият си го върна в Пекин.

И така до новия сблъсък, в който Григор показа как на 32 години (по-скоро близо до 33-ата) може да изнася лекции на корта. Резултатът 7:6 (7:5), 6:4 показва колко оспорван бе двубоят на корта, носещ името на Патрик Рафтър. Точно бившата австралийска звезда с титли от “Големият шлем” връчи купата на Григор Димитров.

“Мина доста време, откакто държах подобно нещо, и по тази причина моментът е малко по-емоционален за мен”, сподели българският тенисист по време на награждаването. Чакането не бе малко - последната титла на Димитров бе от края на 2017 г., когато в лондонската зала О2 той спечели финалния турнир на АТП и стана трети в света.

“Моята любовна история започна тук, в Бризбейн, преди доста години и продължава. Много се радвам и съм благодарен, че имам възможността отново да вдигна този трофей. По различни причини тази купа означава много за мен”, каза още Григор.

В този момент обаче на трибуните не бяха най-важните хора за нашия тенисист. Родителите му Мария и Димитър трябваше да си тръгнат още преди края на финалния мач, за да не изпуснат полетите обратно към България.

Родителите на българската звезда в тениса Мария и Димитър в ложата на щаба заедно с новия физиотерапевт Марк Боада и единия от треньорите Джейми Делгадо
Родителите на българската звезда в тениса Мария и Димитър в ложата на щаба заедно с новия физиотерапевт Марк Боада и единия от треньорите Джейми Делгадо

“Още преди мача се сбогувах с тях и няколко пъти гледах часовника с мисълта дали мога да приключа този мач по-бързо, но за съжаление, не бе толкова лесно. Надявам се, че родителите ми са следили резултата. Все пак бе страхотно да бъдат до мен в последните почти три седмици. Но те трябва да се връщат на работа и към техния собствен живот. Винаги се чувстваме добре, когато сме заедно, и между нас има някакъв особен баланс. Ще опитам да направя така, че това да се случва по-често през годината”, каза още Григор. Той бе със семейството си в Абу Даби по време на демонстративната Световна лига и тримата посрещнаха Коледа, преди да заминат за Австралия. След победата над представителя на домакините Джордан Томпсън на полуфинала в Бризбейн Григор много емоционално говори за майка си и баща си, като сподели, че те са неговите герои в живота и винаги е искал да прилича на тях.

След турнира във Вашингтон през миналия сезон Григор няма загуба срещу съперник, който е извън топ 8 на световната ранглиста. Нещо повече, той спечели 19 от последните си 24 мача, като в това число влизат 7 успеха срещу играчи от първите 20 в света.

“Мачовете с най-добрите, сред които и такива, които са по-млади от мен, ми показват къде реално се намирам. Точно това е едно от нещата, с които най-много се гордея. Разбира се, победата си е победа, титлата си е титла, но за мен е по-важно да си знам мястото за момента. Работата, която свършихме на корта и извън него в последните 4-5 месеца, наистина даде резултат. В същото време предпочитам да остана по-скромен, защото дори и да знам, че играя добър тенис, съм наясно, че има елементи, в които мога да бъда още по-прецизен. Ако това се получи, може и да постигна още повече, кой знае? В момента съм щастлив с постигнатото, няколко дни ще бъда в празнично настроение, но ще направя и анализ на това, което се случи. Може би ще видя нещата по различен начин. Важното е няколко дни да си почина, а след това започвам да мисля само за Australian Open”, каза още Григор Димитров.

Когато официалните му задължения за срещи с медиите приключиха, той пусна в социалните мрежи специално видео, в което благодари на феновете си за подкрепата.

В неделя стана ясно, че в откритото на Австралия няма да играе Рафаел Надал. Испанецът, носител на 22 титли от “Големият шлем”, официално обяви, че заради ново разкъсване на мускул не е в състояние да играе петсетови мачове и се прибира у дома за лечение.

Точно заради тежка травма и операция Надал не игра почти година.

На пресконференцията в Бризбейн Григор бе попитан как ще коментира решението на испанеца.

“Много неприятно. Контузия като предишната? Какво да кажа? Това е най-неприятното нещо, което може да се случи. Надявам се да не е много сериозно. През следващите дни трябваше да тренирахме заедно и това явно няма да се случи. Винаги ми е приятно да го гледам как играе - без значение дали на тренировка, или по време на мач. Определено съм разочарован, защото бях нетърпелив да бъдем заедно на корта. Желая му да се възстанови възможно най-бързо. Надявам се да го видим отново поне за турнирите на червени кортове. Никога не ми е скучно да гледам тенисист като Надал, въпреки че когато си срещу него, никак не е приятно”, отговори Димитров.

От понеделник Григор ще бъде 13-и в световната ранглиста.

По време на турнира в Бризбейн до единия от треньорите Джейми Делгадо седеше новият човек в екипа на българската звезда. Физиотерапевтът Марк Боада е работил с Фелисиано Лопес и Ришар Гаске, а за последно с Андрей Рубльов и е негова заслугата руснакът да бъде в толкова добра форма.

Григор Димитров очаква първия си съперник в откритото на Австралия, а в понеделник участието си в квалификациите в Мелбърн трябва да започне Димитър Кузманов.

Рекордьорът на България по победи за купа “Дейвис” ще играе срещу британеца Били Харис, който наскоро на Sofia Open постигна първата си победа на турнир от календара на АТП.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене