Част от великия Франц Бекенбауер е жива в София

Отпечатъците на Франц Бекенбауер стоят на стената на спортната слава на България. 
СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА

Франц Бекенбауер почина, но има нещо уникално от него в София.

Отпечатъците на крака и ръката на великия германец, както и негов автограф са на стената на спортната слава на България. Едва ли някой се сеща къде е тя, но се намира на бившите кортове “Мир и дружба”. Това е едно малко пространство между парк-хотел “Витоша” и един куп бизнесгради в Студентски град.

Може би отдавна щеше да е забравено минало, ако парцелът не се води към държавата и се стопанисва от търговското дружество “Академика 2000”, към което е и Зимният дворец. Дори вече има и футболни игрища до кортовете за тенис.

Колкото и да учудващо, стената още стои. Вярно, малко занемарена, но не е пипната. Някой е залял някои от отливките с боя, но надписите си личат.

Идеята е на Станислав Стратиев

Идеята за създаването на стената е на известния драматург Станислав Стратиев, признава Петър Михнев, който дълги години управлява кортовете и по негово време се появи стената.

Просто една вечер подхвърлил, че не е лошо и спортистите да имат нещо подобно като артистите на тротоара през столичния Театър 199.

Мястото е наистина добро, стига да бе добило популярност. Към идеята е привлечен и строителният предприемач Симеон Симеонов, който вече е покойник. Шефът на “Ситиком” се заема с отливките със специална смес, която използва и при театъра.

Така на стената могат да се видят имена като Стефка Костадинова, Григор Димитров, Иван Славков-Батето, Красимир Балъков, Борислав Михайлов, Емил Костадинов, Любо Ганев, Иван Лебанов, Петър Попангелов, Ваня Гешева, Евгения Раданова и още куп легенди на родния спорт.

Отпечатъците на Франц Бекенбауер са взети, когато той стана почетен доктор на НСА.

“Всичко стана много бързо и точно. След това отливките бяха занесени в НСА. Дано ги пазят, защото сега ще бъде уникална реликва.

“24 часа” също има участие

Реално и “24 часа” има участие в създаването на уникалния паметник.

Известният карикатурист Ивайло Нинов е автор на всички шаржове на стената. Както и запазената марка на вестника “Малкия Иванчо”.

Негова е и рисунката и на Франц Бекенбауер. Германецът е сложил и автограф на отливката, което прави отпечатъка още по-ценен.

Кайзер Франц е на отделна стена “Приятели на България”. Интересното е, че той е най-отдолу под тези, които са свързани с тениса.

При него са Фраческо Ричи Бити, бивш шеф на Световната федерация по тенис дълги години, Ник Болетиери, собственикът на една от най-големите академии в САЩ, където тренираше Сесил Каратанчева, и французинът Жак Дюпре, експрезидент на европейската централа по тенис.

Гърдите на Аня Пенчева и главата на Йордан Лечков

Две отливки на стените са различни. На театралната Аня Пенчева постави гърдите си, които от години пленяват мъжката част от населението на България.

Върху стената са отпечатъците на почти всички велики български спортисти, като тя се поддържа сравнително добре от държавното дружество “Академика 2000”.
Върху стената са отпечатъците на почти всички велики български спортисти, като тя се поддържа сравнително добре от държавното дружество “Академика 2000”.

На спортната вместо крак или ръка Йордан Лечков постави темето си. Направи челна стойка и така потопи главата си в сместа.

Разбира се, този жест бе заради уникалния му гол срещу Германия на световното в САЩ, когато точно с глава засече центрирането на Златко Янков и прати топката в мрежата на Бодо Илгнер.

Така България победи действащия световен шампион и се класира за първи и единствен път на 1/2-финал на първенството на планетата. Нещо, за което може само да си мечтаем.

Бекенбауер е един от тези, които са свидетели на най-великия момент в историята на футбола ни. Той е първият, който чува и знаменитата фраза на Христо Стоичков “Айнцу, цвайцу, дрън” преди двубоя на “Джайънс Стейдиъм” в Ню Йорк. Той остава вцепенен от двубоя по водна топка, който нашите правят в басейна, като целта е да се вкара в кофа, която е между краката на Димитър Пенев.

Поклонение на стадиона в петък

“Байерн” обяви, че поклонението ще бъде в петък от 16 часа българско време на стадиона на клуба. Канят се всички фенове да дойдат, за да отдадат последна почит пред Кайзера.

В съобщението обаче не се казва дали ковчегът на легендата ще бъде на стадиона. Семейството на Бекенбауер искало всичко да бъде в тесен семеен кръг. Тепърва ще бъдат обявени подробности за събитието, допълниха от “Байерн”.

Има предложение и на негово име да бъде кръстен и турнирът за купата на Германия, което вероятно ще бъде прието доста бързо.

Германският футболен съюз помоли всички клубове в страната да почетат паментта на Кайзера с минута мълчание. Това се отнася до всички нива, както и прителските двубои, както и тези в зала.

Буря от негодувание обаче предизвика “Мюнхен 1860”, който включи изречението “въпреки че игра за грешния отбор” в съобщението си за Бекенбауер.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене