Днес е денят на думата благодаря, кой за какво е благодарен

Греди Асса

В световния ден на най-красивата дума Гала я отправя към Господ, Владо Пенев - че го има на земята. 

Винаги казвам “благодаря”. У нас сякаш рядко се използват думи като “моля, извинявай, благодаря”. Аз обаче се опитвам да правя обратното - гледам да ги употребявам всекидневно. Затова всеки път казвам “благодаря” и за най-малкото нещо. Защото истински благодаря, че ме има на тази земя.

Думите са на големия актьор Владо Пенев, изречени ден преди световното отбелязване на думата “благодаря” и ден след като изигра за пореден път проф. Иван Шишманов в постановката “Народът на Вазов” в Народния театър. 

Гала
Гала

Впрочем думата “благодаря” е употребена за първи път от народния поет Иван Вазов в стихотворението “Благодаря ти, Боже”, публикувано през февруари 1916 г., и неслучайно е толкова красива и няма аналог в никой друг славянски език. В нашия език тя започва с буквата на Бог, а произходът ѝ идва от “дарявам благо, добрина, добро”.

Почти всеки ден благодаря на Господ за всичко, което имам в живота си. Вярващ човек съм, казва тв водещата Гала. Добавя, че във всекидневието си благодари за всичко, намира смисъл в тази дума и е важно често да се използва, което в никакъв случай не я обезличава.

Проф. Греди Асса пък е благодарен на учителката си по литература, която му казала: Греди, ти имаш такова образно мислене, че си само за художник, нищо друго няма да станеш. Също и на професора си от великотърновската академия, който му търпял всичките капризи. Дразних го с това, че когато поискаше 7 проекта, му носех 70 и той само с мен се занимаваше, разказва художникът. Благодари и на момче от махалата му, което му помогнало, като били деца. Когато Греди паднал на бетонно стъпало и си извадил двете китки, момчето му ги наместило. Благодарен е и на лекарите, на жена си, на майка си за естетиката, която му е дала, и на баща си - за трудолюбието. 

Владо Пенев
Владо Пенев

И все пак 11 януари е не само български, а Световен ден на благодарността. Затова го и наричат най-учтивия ден в годината. Но освен благодарност за стореното хората, които чуват красивата дума, получават и словесна ласка, която може душевно да ги стопли и успокои, установили са психолозите.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене