Дискът умря! Да живее турнето – спомен за цял живот

Ник Кейв на концерт в Лондон

СНИМКА: ИЛИЯНА ДИМИТРОВА

Всяка година се увеличават българите на концерти в чужбина. Днес първите, познали това изживяване, вече водят децата си да видят да чуят на живо световните звезди.

Да си пред сцената на една ръка разстояние от любимците си, е емоция, която остава за цял живот, и меломаните правят чудеса от храброст, за да осъществят мечтата си.

Най-запалените отиват още по-далеч - не пропускат турне и на всяка обиколка си избират дата и дестинация, за да гледат новото шоу на звездата или прочута банда.

Огромният спад на продажби на дискове принуди изпълнителите да правят турнета, които продължават година и половина - две. За да тръгнат на обиколка, все по-често да издават албуми, а тяхното промотиране е повод за новотурне.

Разраства се и географията на концертите. По-старите банди използват трик за а внимание, обявявайки, че отново се събират или че това е последно турне. Често след две-три години пак продължават с уж приключилата концертна дейност. Заради огромен интерес обиколките се удължават с месеци, че даже и с година. Принудителната пауза в пандемията също стимулира музикалния живот да избухне с нова сила.

В България рядко идват големи звезди, защото хонорарите им са огромни и промоутърите трудно намират спонсори, А да покрият сумата с продадени билети, е много рисков ход, без гаранции за успех. Първо - билетите у нас са много по-евтини, отколкото в чужбина.

Ако тук един пропуск струва 200 лева, навън цифрата е в евро. Второ, нямаме големи зали, а

на стадион “Васил Левски” рядко се правят подобни събития, защото повреждат терена

Столичната зала “Арена София” събира 15 - 20 хиляди зрители, крайно недостатъчно за звезди като Тейлър Суифт или “Ролинг Стоунс”.

А и за да дойдат у нас, трябва да имат преди и след това концерти в държави, близки до нашата, за да се излязат сметките на мениджърите като логистика и време за транспортиране на техниката.

Концертната култура на българина се повиши и той планари по-отрано за къде да купи билети. Но провали от близкото минало още държат под напрежение промоутърите, какъвто бе случаят с “Ред хот чили пепърс”. Концертът трябваше да е на стадион “Георги Аспарухов”, но вместо светкавично да се разпродадат билетите, както се случва по света, у нас зрителите оставиха това за последния момент.

Заради ниските продажби концертът бе преместен в “Арена София”. Когато наближи, феновете се юрнаха за билети и на финала хиляди останаха извън залата.

Така че на меломаните им остава да гледат изпълненията на големи звезди навън. Турнетата обикновено се обявяват година по-рано. И само след няколко дни се пускат билетите в продажба. Мениджърите на някои изпълнители правят специален реверанс към фен клубовете на артистите. Ден или няколко часа по-рано дават достъп чрез специален код на членовете да си купят билети преди всички останали. Това е голямо удобство, защото гарантира, че ще се сдобиете с пропуск и няма да се налага часове да чакате на онлайн опашки, без гаранции, че ще успеете.

Ако обаче не сте член на клуба, се зареждате с търпение и няколко електронни устройства, през които се опитвате да влезете в системата, нареждате се на въпросната онлайн опашка и чакате. Заради огромния наплив често се случва тя да ви изхвърли. Затова се използват и различни устройства. Купувате от първото, което е успяло да ви класира.

Билетите за големите обикновено свършват няколко часа след като са пуснати, особено за събитията в големите европейски столици. Заради огромния интерес все повече изпълнители правят по два-три концерта, а Тейлър Суифт има дори 5 поредни в един и същи град.

Голямо затруднение създават спекулантите, които купуватмного билети, а след това ги пускат на тройни-петорни цени. В някои държави вече има ограничения на бройката пропуски, които може да купи от човек.

Преди да седнете пред компютъра, си изберете няколко различни града, до които бихте могли да пътувате, за да гледате любимия си изпълнител. И се надявайте все за някой да успеете да се доберете до пропуск. След като вече сте се сдобили с мечтания билет за концерт след около година, купете си самолетните билети или планирайте пътуването си с кола и колкото се може по-бързо резервирайте хотел или апартамент. Ако звездата, която ще гледате, е от най-хитовите в момента, със сигурност цените на нощувките

ще са скочили двойно или тройно

и въпреки това трудно ще намерите свободни места. Предварително се информирайте как ще стигнете до залата или стадиона и после как ще се върнете до хотела.

Най-добре е да използвате градския транспорт, защото за големите концерти зрителите са хиляди и няма шанс да спрете с кола наблизо. Организацията обикновено е перфектна, градският транспорт се движи с удължено работно време и е значително по-често, за да бъдат извозени всички.

Понякога се случва часове преди самото събитие да се пуснат на касите на залата или стадиона ограничен брой пропуски. С малко късмет може да купите и да се озовете на ръка разстояние от любимата си група.

Когато отивате на концерта, има няколко основни неща, които трябва да знаете, за да се чувствате комфортно. На подобо място

се ходи с удобни, равни обувки и е желателно да са затворени

Със сигурност ще ви настъпят поне десетина пъти. Освен това по земята се въргалят боклуци и едва ли ще се чувствате добре със сандали да джвакате в разлятата бира.

И като стана дума за бира, на концерти на алтернативни и рок банди непрекъснато зрители хвърлят пълни чаши с нея, която се разлива върху главите на останалите. Това обикновено се случва пред сцената, където са и най-върлите и емоционални фенове.

За концерт обличайте удобни дрехи, така че да не е проблем да седнете дори на земята, докато чакате началото. За жените най-подходящи са най-малките чанти, в които се събира само най-необходимото. И ги дръжте през рамо отпред.

На входовете охранителите претърсват всеки зрител, нямате право да внасяте течности отвън. Вода, храна и алкохол задължително в пластмасови чаши се продават на обособени места вътре. Не може да вкарате остри предмети, дори джобно ножче, възможно е да ви накарат да изхвърлите и чадъра си.

На концерта, а и преди него не прекалявайте с употребата на напитки. Има голям брой мобилни тоалетни, които обаче при толкова много хора не са в приятен вид, а и може да се наложи да чакате дълго, за да влезете.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Христос воскресе, скъпи читатели!
Подкаст: Криели от Деси Бакърджиева, че прапрабаба й била актриса, разбрала от учебник във ВИТИЗ
Натурални продукти за справяне със стомашните проблеми
10 невероятни първи дами, които засенчват съпрузите си (галерия)
Ангелите си имат професии

Напишете дума/думи за търсене