Ненчо Костов и Христо Петков в “Моби Дик” - театралният екипаж, тръгнал по дирите на белия кит

Ненчо Костов и Христо Петков в "Моби Дик"
СНИМКИ: СТЕФАН ЗДРАВЕСКИ

"Моби Дик" на Диана Добрева е първото ново заглавие за 2024-а на Народния театър

Съществува ли бял кит и може ли да бъде догонен?

Един артистичен екипаж, събрал талантливите актьори Владимир Пенев, Христо Петков, Параскева Джукелова, Ненчо Костов, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Стилиян Радев и Пламен Димов, се впуска в търсенето му и така става част от мащабния проект на режисьорката Диана Добрева - спектакъла “Моби Дик” по едноименния роман на Херман Мелвил. Това е първото ново заглавие за сезон 2024-а на Народния театър, чиято премиера е на 11 и 12 февруари.

“Моби Дик” разказва историята на капитан Ахав, който неуморимо преследва по цялото земно кълбо голям бял кит. Той е съпроводен от екипаж, готов да стигне с него до края. Далече от тях остават техните жени, чиито сънища определят посоката на кораба. 

Актьорите по време на репетиция на представлението на Диана Добрева “Моби Дик”
Актьорите по време на репетиция на представлението на Диана Добрева “Моби Дик”

Спектакълът изследва дълбините на съществуването, сред които плува вечно бялата сянка на онова, от което човек бяга и което преследва. В света на Диана Добрева легендарният кит е

необяснимото,

с което живеем

Той пресъздава страха от времето, копнежа по вечното, търсенето на абсолютното и изправянето в цял ръст пред очите на Бога.

В романа за белия кит Херман Мелвил разказва за гибелта на кораба “Есекс”, неколкократно нападан и потопен от огромен кашалот на 28 октомври 1820 г. Спасяват се само осем души от екипажа. Според други исторически източници кашалот албинос умишлено атакува кораби и убива край чилийския остров Моча.

Александър

Секулов е

авторът на

текста,

по който Диана Добрева изгражда сценичната версия на своя “Моби Дик”. Впрочем двамата отдавна работят заедно и вече са прочут театрален тандем. По текстове на Секулов режисьорката прави успешната и до днес постановка “Народът на Вазов”.

Добрева е първият български театрален режисьор, чийто спектакъл “Медея” е включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария през 2023 г. За него получава и наградата Coup de coeur на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция.  

Актрисата Снежина Петрова
Актрисата Снежина Петрова

Отличия за най-добър режисьор Добрева получава 4 пъти - два пъти “Аскеер” с постановките “Вълци” през 2017-а и с “Бащата” и “Дебелянов и ангелите” през 2019 г. Както и “Икар” за режисурата си на постановката “Синът” през 2021-а. Награда взема и на фестивала “Златна роза”.

Не по-малко прочут е и спектакълът ѝ “Калигула” от Албер Камю - също в афиша на Народния театър, който режисьорката представи и в Япония.

Междувременно красивата сграда на театър “Иван Вазов” отпразнува 117 години от откриването си. Тя е построена по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. За тържественото откриване на Българския народен театър Вазов пише пролога “Слава на изкуството”. Част от програмата тогава са историческата драма “Иванко” на Васил Друмев и “Тържествена увертюра” от Добри Христов.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка
Ретрограден Плутон - изкореняване на стари модели на поведение

Напишете дума/думи за търсене