Княгиня Калина и семейството й участваха във фестивала "Сурва" в село Елов дол

На 13-ти януари 2024 г. Нейно Височество, съпругът й г-н Китин Муньос и Княз Симеон-Хасан посетиха с. Елов дол и взеха участие във фолклорния празник „Сурва", който по традиция се провежда в края на м. януари. Те бяха посрещнати от кмета и от жителите на селото. В празника взеха участие сурвакарски групи от селата Лобош, Сирищник, Беренде, Гигинци и Долна Секирна, съобщиха на сайта си от семейството. 

По стар обичай в нощта на 13-ти януари жителите на пернишките села обличат костюми и маски, със звънци и факли в ръце прогонват злото. Пали се ритуален огън, празникът е съпътстван от песни, танци ихора.

Княгиня Калина отдавна е запленена от българската традиция, като миналата година участва, облечена в народна носия в сурвакарска група по време на международния фестивал „Сурва" в град Перник.

Фестивалът на маскарадните игри „Сурва" е най-големият на Балканите. Провежда се всяка година в гр. Перник и завършва с шествие на маскарадни групи от страната и чужбина за здраве и късмет и за прогонване на злите сили.

През 2022 г. Княгиня Калина беше почетен гост на Коледен концерт в двореца „Врана", организиран от сдружение „Краищенско Светогорие" за набиране на средства за възстановяване на 150 – годишния храм „Света Троица" в с. Елов дол.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какво става с очите, ако гледаме 3 часа на ден в екран
Великденски вицове и смешки
Има ли връзка между Христос и египетските пирамиди?
Христос воскресе, скъпи читатели!
Честито Възкресение Христово!

Напишете дума/думи за търсене