Япония 5-а в света кацна на Луната (Инфографика)

АЛПЕР ГЕЗЕРАВДЖЪ

След сковаващи 20 мин, в които целият свят тръпнеше в очакване, Япония стана петата в света, кацнала на Луната, след САЩ, Русия, Китай и Индия, съобщи “Скай Нюз”.

С кацането си в петък около 17 ч сондата “Лунен снайперист” се стремеше да се открои с прецизност, по-добра от тази на всяка космическа мисия досега - в радиус до 100 м от целта. Обикновено зоните за кацане са с радиус от няколко км. До един месец обаче ще отнеме, за да се изследват резултатите.

Подвигът бе изключително важен, за да се нареди Токио сред водещите космически сили след 2 провалени мисии. Спускаемият апарат SLIM с тегло 590 кг бе изстрелян през септември и след 110 дни летене влезе в орбитата на Луната. С него кацнаха два лунохода. Единият е колкото микровълнова фурна, а другият е миниатюрен. Подобният на играчка SORA-Q е с размерите на бейзболна топка и тежи едва 250 грама.

Първият турски космонавт лети с ракета на Мъск

Алпер Гезеравджъ ще запише името си в турските учебници, защото в събота сутринта се очаква да стане първият турчин, летял в орбита. Той участва в мисията AX-3 и лети до Международната космическа станция (МКС) с ракета на компанията на Илон Мъск “СпейсЕкс”.

11 минути преди полунощ в сряда Гезеравджъ и още трима европейци потеглиха от базата “Кенеди” в щата Флорида. Турският президент Реджеп Ердоган отбеляза събитието като “исторически” крайъгълен камък.

44-годишният Гезеравджъ е боен пилот от турските военновъздушни сили с над 20 г. опит. През 2021 г. Ердоган обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на проекта е 6 млрд. долара.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене