Певицата Рей получи рекордните 7 номинации за наградите БРИТ

Рей Снимка: Instagram/raye

Певицата и авторка на текстове Рей води по брой на получени номинации за наградите БРИТ - рекордните седем, предаде Ройтерс.  

Тя е номинирана в основните категории за тазгодишните британски музикални отличия - изпълнител на годината, албум на годината за My 21st Century Blues и песен на годината за Escapism.

Рей, която е на 26 години, може да получи БРИТ и в жанровите категории - за поп, арендби, както и за най-добър нов изпълнител.

Седемте й номинации подобриха рекорда за най-много, получени от един изпълнител за една година, съобщиха от Британската фонографска индустрия, цитирани от Ройтерс.

"Очите ми се пълнят със сълзи, когато говорим за това - прекалено много, наистина е прекалено много. Единственият начин, по който мога да опиша това - като чудо е", каза Рей в интервю по време на обявяването на номинациите. 

Певицата се раздели със звукозаписната си компания през 2021 г., за да работи като независим изпълнител, след като заяви, че лейбълът е задържал дебютния си албум, припомня Ройтерс.

Рапърите Сентрал Сий и Джей Хъс получиха по четири номинации, като двамата се конкурират за изпълнител на годината - полово неутрална категория с десет номинирани. Организаторите удвоиха броя им заради протестите срещу изцяло мъжкия списък на миналогодишните награди БРИТ.

Списъкът в тази категория се допълва от Арло Паркс, Дуа Липа, Джеси Уеър и Оливия Дийн, рапърите Дейв и Литъл Симз, както и от продуцента Фред Агейн.

Повече от половината - 55 процента, от тазгодишните номинации включват жени - като соло изпълнителки или част от група, съобщиха организаторите.

"Чудесно е, че жените като цяло са се представили толкова силно в много от категориите на наградите", заявиха главният изпълнителен директор на  Британската фонографска индустрия д-р Джей Туист и председателката Йоланда Браун в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

Дуа Липа има три номинации за наградите БРИТ - изпълнител на годината, в категорията поп музика и песен на годината за Dance The Night от касовия хит "Барби".

Британската група "Блър" също е с три номинации, включително за албума The Ballad of Darren - първата им продукция от 2015 г. насам, за група на годината, както и в категорията алтернативен рок/рок.

Групата "Ролинг стоунс", която миналата година пусна Hackney Diamonds - първи албум с оригинални песни от 2005 г. насам и първи запис след смъртта на барабанист Чарли Уотс през 2021 г., е номиниран за БРИТ в категорията  алтернативен рок/рок. Това е първа номинация за награда БРИТ за "Ролинг стоунс" от 10 години насам, отбелязва Ройтерс. 

В полово неутралната категория за международен изпълнител на годината сред номинираните са Тейлър Суифт, Майли Сайръс, Лана Дел Рей, Сиза, Бърна Бой, Кайли Миноуг, предаде БТА. 

Инди рок групата "Ласт динър парти" вече беше обявена за победител в категорията за изгряваща звезда. 

Церемонията за връчването на наградите БРИТ ще бъде на 2 март в Лондон.

 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Най-големите грешки в секса
Вибраторът – пръв приятел на мъжа
Хакери опитаха да препродадат билети за концертите на Тейлър Суифт
Това е осиновената българска дъщеря на Силви Вартан
Съпругата на Гунди към актьора, изиграл мъжа ѝ: Удари ме ток - на един кадър сякаш бе той

Напишете дума/думи за търсене