Как Теди Москов предотвратява световен конфликт в “Дабъ дешил ине”

Теди Москов на репетиция с актьорите
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ТЕАТЪРА

Премиерата на спектакъла е на 5 март в шуменския театър

Лудешка история за предотвратяването на един от най-големите световни конфликти. Така режисьорът Теди Москов описва най-новата си постановка с интересното заглавие “Дабъ дешил ине”. Но нито издава какъв е този световен конфликт, нито какви са героите, за да не разваля изненадата за зрителите. А публиката ще може да гледа спектакъла в театър “Васил Друмев” в Шумен.

“Това е моя заигравка с “Да бъдеш или не”, което пък е заглавието на една филмова комедия на големия американски режисьор и актьор от немски произход - Ернст Любич. Бил е комедиен артист в театъра на Макс Райнхард в Берлин по едно и също време с Панчо Владигеров, който тогава е композитор там. Филмът му ме вдъхнови и го преработих за театър”, разказва Теди Москов пред “24 часа”.

В спектакъла ще участват актьори от шуменския театър, както и Евгени Будинов и Мая Новоселска.

“Спектакълът е лудешка история за предотвратяването на един от най- големите световни конфликти. Това се случва благодарение на трогателните усилия не на военни експерти, не на политици, а на една нищо и никаква театрална трупа. Разбира се, монологът на Хамлет изиграва своята съществена роля в това начинание”, обяснява Теди Москов. Той обаче не издава как се заплита сюжетът.

“Жанрът е гротескно-комедиен, а героите са симпатични щураци. Всяка конкретизация от моя страна би издала сюжета, което не е в интерес на зрителите. По-добре е да им е любопитно, когато гледат.

Изненадата е едно от

любимите ми “оръжия”

Мисля, че ще предоставя на публиката приятна изненада”, разказва режисьорът. Той работи заедно с Антони Дончев за музиката, сценограф е Димитър Воденичаров, а костюмите са дело на Адриана Найденова.

Теди Москов за първи път репетира в шуменския театър по покана на директора.

“Постановката е писана от мен, за мен и за моя стил на работа. Просто директорът на театъра в Шумен ми предложи да работя, а на мен ми се правеше точно този сюжет. Винаги по време на репетиции преработвам текста съобразно даденостите на актьорите, така че пиесата се изгражда до самата премиера. А в шуменския театър репетирам за първи път. Работата с актьорите е доста приятна и атмосферата е повече от добра. Ще гастролират и двама външни артисти - Мая Новоселска и Евгени Будинов”, разказва Москов.

Премиерата на спектакъла е на 5 март.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Цветница е! Бъдете здрави и пъстри!
5 необичайни причини, заради които не успявате да отслабнете
Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка
Елинистическа философия - радетелка на личното щастие, а не на универсалната истина
8 ползи от рисуването за мозъка

Напишете дума/думи за търсене