Как се готви манджа с грозде и кога цъфтят налъмите? Отговаря изкуственият интелект

Планирайте маршрута си, съветва ChatGPt, ако питате “Как да отида на майната си?”

Манджа с грозде е традиционно българско ястие, приготвяно основно през септември, когато гроздето е в сезон. Така изкуственият интелект ChatGPT описва какво е“манджа с грозде” и дори дава “базова рецепта” за приготвянето ѝ.

Продукти:

500 г грозде (предпочитайте червено или черно грозде), 1 глава лук, 2 средно големи моркова, 2 средно големи картофа, 1 чаша бял ориз, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. чубрица, сол на вкус, пипер на вкус.

Инструкции:

Измийте гроздето и го останете от пътища. Извадете гроздето от гроздовите четки, ако има такива. Поставете гроздето в голям тиган или тенджера с дебело дъно. Насекчете лука и го добавете към гроздето. Нарежете морковите и картофите на кубчета и ги добавете към тигана. Добавете ориза, зехтина, чубрицата, солта и пипера. Залейте с достатъчно вода, така че съставките да се покрият. Загрейте сместа на средно висока температура и доведете я до кипене. След като заври, намалете температурата и оставете ястието да ври на слаб огън за около 30-40 минути, докато оризът и зеленчуците се сварят и абсорбират водата. Проверете вкуса и коригирайте със сол и пипер, ако е необходимо. Когато манджата е готова, изключете огъня и оставете я да почива за няколко минути преди сервиране. Поднесете манджата топла и наслаждавайте се на този вкусен и традиционен български рецепт.

Въпреки че е с доста грешки, изкуственият интелект дава сравнително добра рецепта. А вдъхновени от определението му за тази манджа, потребители го питат и каква е рецептата за зелен хайвер. ChatGPT отговаря, че това е хайвер от артемия. Това не е вид риба, а сладководна скаридка. Така че отговорът на изкуствения интелект не е правилен.

Нацъфтяването на налъмите обикновено се случва през пролетта, обикновено през март или април в зависимост от местоположението и климата. Така изкуственият интелект отговаря на въпроса: Кога цъфтят налъмите?

ChatGPT има отговор на всеки въпрос, дори и “Как да отида на майната си?”. Той съветва да използвате обществен транспорт, автомобил или дори велосипед, но предварително планирайте маршрута си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене