5-ите в света по спортни танци - Виолета от Варна и Салваторе от Верона, тренират бъдещите шампиони в Сицилия

Виолета Янева и Салваторе Тодаро са сред най-успешните двойки в спортните танци. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Двойка и в живота, те често се връщат в България, за да помагат и на родни таланти

Виолета Янева е от Варна, Салваторе Тодаро е от Верона. И двамата тренират спортни танци от деца, но никога не са се виждали до момента, в който на италиански треньор не му хрумва, че от тях може да излезе добра състезателна двойка. Среща ги в Торино за проби. Не само той ги харесва на дансинга заедно, но и на тях им допада да са един до друг. Първо стават успешна двойка в спортните танци, а след това и в живота.

“Тогава бях на 17 години. Смятах да следвам фармация или медицина, защото съм завършила природо-математическа гимназия. Тръгнах за Торино малко на майтап, защото това означаваше да продължа да се занимавам професионално с танците. Моите родители обаче ме подкрепиха и го направих”, спомня си Виолета.

Днес не съжалява. След като успяват да постигнат много заедно като състезатели, те стават и успешен треньорски екип. Отварят своя школа в Сицилия, която бързо се превръща в ковачница за шампиони. Занимават се с тренировъчната дейност на състезатели от много държави като Китай, Австрия, Швейцария и Полша. Някои идват при тях в Италия, при други самите те отиват, когато са в решаващ етап от подготовката си преди големи състезания. Вече имат в актива си италиански и български шампиони, с които много се гордеят.

Виолета и Салваторе са свикнали да разделят времето си между двете държави, макар животът им основно да е организиран в Италия. Така е още от самото начало на техния тандем. Тренират в Италия, но се състезават за България. “Аз много обичам страната си. Просто наистина я обожавам, даже с всичките ни недостатъци. И когато разказах това на Салваторе, той

се съгласи да се състезаваме и носим славата на България по цял свят”, признава Янева.

Превръщат се в една от най-успешните български танцови двойки. Постепенно Салваторе се влюбва не само във Виолета, но и в България. Научава български и дори получава българско гражданство. Състезават се заедно в продължение на 15 г. На световното първенство по спортни танци в Киев през 2013 г. постигат един от най-големите си успехи. Класират се пети в ожесточена конкуренция със 70 дуета от цял свят, след като преди това са станали шампиони на България. Печелят и златен медал в стандартните танци.

Дъщеря им Азия уверено върви по техните стъпки и вече е шампионка на Италия във възрастовата група до 9 години. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Дъщеря им Азия уверено върви по техните стъпки и вече е шампионка на Италия във възрастовата група до 9 години. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Изненадващо обаче прекратяват състезателната си кариера. Причината за ранното им “пенсиониране” е възможно най-прекрасната. Виолета забременява.

След раждането на дъщеря им Азия се опитват да се върнат към състезателна дейност, но нещата вече не се получават толкова добре и решават да се посветят на треньорската работа и на своето дете. Азия танцува от тригодишна. Макар да е

само на девет години, вече е шампионка на Италия

“Като родители искахме да ѝ покажем, че освен спортните танци съществуват и други неща. Записахме я да тренира и тенис на корт. Има доста победи и в този спорт на регионално ниво. Така че искаме да опитва от различни неща и в крайна сметка, когато стане голяма, сама да реши с какво точно иска да се занимава. За нас беше важно тя да види, че има и друго освен спортните танци, с които мама и татко се занимават непрекъснато”, обяснява Виолета Янева.

А на Азия наистина много често ѝ се налага да живее с честите пътувания на родителите си. По думите им почти всяка седмица на някого от двамата се налага да хваща самолета за някъде, за да участва в тренировъчен лагер или да съдийства на международни състезания.

Виолета и Салваторе преминават доста тежки курсове и изпити, за да станат съдии на световно ниво в спортните танци, и приемат тази работа за много отговорна, защото задава стандартите в любимия им спорт. Затова не жалят сили и време, за да го правят, както и да тренират стотината ученици, които постоянно имат в школата си в Сицилия и още десетки по света.

Фамилията Тодаро е доста известна в танцувалните среди в Италия. Братът на Салваторе – Реймондо, е шампион на страната. От 18 г. е част от популярното телевизионно шоу “Денсинг старс”, което вдъхновява много малки деца да започнат да тренират спортни танци. “Имаме доста талантливи ученици. Някои от тях също са ставали финалисти като нас на световни и европейски първенства.

Но няма да назоваваме имена, защото за нас всеки ученик е много ценен, тъй като приемаме спортните танци като мисия”, казват Виолета и Салваторе. Признават, че макар много да обичат България, на този етап е много трудно да се преместят да живеят тук, но често идват у нас, за да преподават или съдийстват на състезания.

Работата им у нас страда от спор между федерации

Виолета Янева и Салваторе Тодаро ще бъдат в София в началото на март заради международно състезание. Двамата са част от Българската федерация по спортни танци, която притежава лиценз за организиране на такива надпревари, но не и за съревнования на национално ниво. Причината е, че както и при други спортове у нас федерациите са две и лицензът за България се държи от появилата се по-късно Българска федерация на клубовете по спортни танци. “Имаше дълги дела по въпроса и Върховният съд отсъди преди година, че националният лиценз ни е отнет неправомерно, но все още спортното министерство не може да вземе решение да го върне на единствената федерация по спортни танци, която съществува от много години и е член на Световния олимпийски комитет“, казва Янева. Тя предполага, че вероятно това се дължи на честите смени на министри през последните години, и се надява скоро ситуацията да се промени, защото разделянето на две федерации се отразява на представянето на българските състезатели.

“При липса на национален лиценз не можем да разчитаме на никаква подкрепа нито от общините, нито за ползване на зали. Въпреки всичко се борим и правим и световни, и европейски състезания. Нашият спорт е доста скъп и понякога се налага да харчим и лични средства, за да продължат нещата да се случват”, обяснява една от най-известните българки в света на спортните танци.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене