Красивите тв синоптички като майки: възпитават правоговор и любов към природата

Гери Малкоданска и Никол Станкулова са не само колежки, но и приятелки извън телевизията. 
СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Как майчинството прави прогнозата за времето още по-красива? За това разказват Никол Станкулова, Гери Малкоданска и Лора Георгиева от Нова тв, Ева Кикерезова от БНТ и Станислава Цалова от bTV - хубавите синоптички, чиято усмивка винаги смекчава удара на мрачното време или непоносимите летни жеги. Без значение дали са недоспали или изморени, защото някое от децата е решило да будува през нощта или се тревожи за училище, щом са на екран, момичетата на времето стоически застават пред камерите, за да съобщят прогнозата през следващите дни. И докато усилено търсят баланса между майчинството и кариерата, всяка от тях прекарва пълноценно време с децата си - предава им ценности, кара ски с тях или търси тайнствени кътчета из София. Защото колкото и да е ангажираща професията, тя не пречи да бъдеш добър родител.

11-годишната дъщеричка на Лора Георгиева вече знае терминологията за времето 

Вече 4 г. Лора Георгиева стриктно следи дали времето ще ни поднесе неприятни изненади
СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Вече 4 г. Лора Георгиева стриктно следи дали времето ще ни поднесе неприятни изненади СНИМКА: ИНСТАГРАМ

“Сега мама ще каже, че ще е преобладаващо облачно и ще вали на места.” Така се шегува 11-годишната Мишел, когато започва прогнозата за времето по Нова тв и майка ѝ - Лора Георгиева, излиза на екран. Мишел знае цялата терминология на синоптиците и професията ѝ изглежда много привлекателна. Често е с майка си в студиото, стояла е зад камерите по време на ефир заедно с операторите. “Никога не пречи. Знае правилата и колко е важно да ги спазва. Определено проявява интерес към целия работен процес. Наблюдава всяка стъпка на гримьорите, понякога стои и в апаратната при режисьора”, разказва Лора Георгиева.

Синоптичката вече четири години води прогнозата за времето. Според нея тя е подценявана като по-маловажна информация в потока от новини. “Когато сме на екран, зрителите ни имат доверие и най-трудно е да го оправдаем с точна и достоверна информация. А времето винаги може да ни изненада. Затова често предпочитаме да изложим най-лошия сценарий, дори с риск да изплашим хората излишно, отколкото да ги оставим неподготвени”, казва водещата.

И тя като колегите си има живи включвания при тежки условия – много студено време, силни ветрове или пък нетърпими жеги. “Зрителите ни виждат на екран за минутка, но ние прекарваме в тези условия доста повече време. Аз обикновено съм с екипа ни на връх Шипка на 3 март. Там сме от 5 сутринта. Въпреки че сме облечени с топли дрехи, се е случвало толкова да ми замръзва лицето по време на ефир, че да не мога да говоря нормално дори за минута. Имала съм и случай, в който закрих времето много бързо, защото вятърът щеше да ме събори при една жива връзка”, спомня си Лора Георгиева. Въпреки че работи и по празници и често отсъства от вкъщи, дъщеря ѝ не ѝ се сърди. “Мишел вече е голяма и е доста самостоятелна, но е прекарвала много почивни дни в телевизията с мен. Знае, че рядко можем да си позволим по-дълги отсъствия от София и се съобразява, без да се сърди”, разказва водещата.

Може би дъщеря ѝ ще тръгне по нейните стъпки, защото много ѝ харесва тази професия. “Тя говори като голям човек от съвсем мъничка. Проговори много рано още когато беше на една годинка и до ден днешен е много бъбрива. Твърде възможно е словото да е нейното оръжие в професионален план, определено нейната сила е именно в общуването. Аз бих искала да стане лекар, но не съм от родителите, които натрапват мечтите и амбициите на децата си”, казва синоптичката.

Колкото и странно да звучи, Лора Георгиева не спазва никакви диети и не се лишава от храна. Хубавата си фигура, която е наследила от майка си, тренира с всякакъв спорт. Много обича да ходи на походи по планините и да покорява върховете.

Гери Малкоданска разчита на майка си, но не и на дете- гледачка 

Освен синоптичка Гери Малкоданска е и ръководител на интериорен шоурум
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Освен синоптичка Гери Малкоданска е и ръководител на интериорен шоурум СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Най-много на майка си Венета, а не на детегледачка разчита красивата синоптичка Гери Малкоданска, когато заедно със съпруга си - интериорния дизайнер Алекс Ковачев, имат нужда от помощ за децата. Майка си тя описва като “изключителен човек и прекрасна баба”. Малкоданска все още е в майчинство с второто си дете - малката Белла, която се роди в началото на 2022-а. Този път си е дала повече време, в което да бъде с децата си, защото след първата бременност през 2018 г. с баткото Лео се връща на работа твърде бързо. А времето, което прекарва със семейството си, никога не ѝ е достатъчно.

Семейството най-много обича да пътува, а когато нямат възможност да излязат извън лудницата на града, прекарват времето си в разходки из София, посещавайки любими кътчета или наслаждавайки се на природата в някой парк.

За Малкоданска клишето да балансираш между личния и професионалния живот е истинско предизвикателство, но не е невъзможно. И макар винаги да изглежда, че когато се фокусираш върху едното, другото отстъпва на заден план, ключът е в умението да знаем кога е време да се съсредоточим върху кариерата и кога да отделим време на личния живот.

И двамата с мъжа си имат бизнес и проявяват разбиране,  когато единият  трябва да се фокусира над ангажиментите си извън дома. Самата тя ръководи интериорен шоурум - дейност, която я зарежда със същата страст и вдъхновение, както и прогнозата за времето. “В тези моменти другият поема нещата вкъщи малко повече”, обяснява синоптичката. 

Най-трудното за Гери определено е управлението на времето и запазването на спокойствие.

Понякога се случва да

изпусне нервите си,

особено когато се опитва да бъде изцяло  отдадена  на децата си, а в същото време  съзнанието ѝ  е обсебено  от работни задачи. И обратното, защото тогава се тревожи дали всичко с Белла и Лео е наред. Всичко това я учи да не е толкова строга към себе си и да приеме факта, че невинаги ще бъде перфектна в ролята си на майка или синоптик.

Притеснение, че излезе ли в майчинство, бързо може да бъде заменена, също има. Това обаче е възможно да се случи дори и да не си бъдеща майка, защото конкуренцията в медийната индустрия е голяма. Затова водещата е съсредоточена над задачата си да представя точна и полезна информация за времето. Ето защо работният ѝ ден започва или преди слънцето да е изгряло, или след като отдавна е залязло.

Колкото и изискваща да е професията ѝ, хубавата синоптичка безспорно е развила немалко полезни навици. Един от тях е, че винаги знае с какви дрехи да облече децата си, защото постоянно следи каква е прогнозата за времето. От друга страна, това ѝ пречи, защото се задълбочава в проверката на метеорологичните условия дори когато не е на работа, което пък отнема от времето ѝ за семейството.

Никол Станкулова учи на правилен български дъщерите си, докато им чете приказки 

Синоптичка на Нова тв Никол Станкулова стартира бизнес в козметичния сектор
СНИМКА: ИНСТАГРАМ
Синоптичка на Нова тв Никол Станкулова стартира бизнес в козметичния сектор СНИМКА: ИНСТАГРАМ

Когато не следи какви са метеорологичните условия, нежната синоптичка на Нова тв - Никол Станкулова, прекарва всеки свободен уикенд в планината, където кара ски заедно с двете си дъщери - Теа и Андреа, и татко им Теодор Минев. Макар Андреа да е само на 2 г., а сестра ѝ Теа на 5, и двете момиченца вече са се качвали на ски. Като родители най-важното, на което се опитват да ги научат, е да са добри една към друга и към всички останали, да са уважителни и емпатични, да се радват на моменти, а не на неща и да постигат целите си с труд и усилия, защото тогава успехът е много по-сладък.

Ако не е в нюзрума, дните на Станкулова са наситени с много занимания, защото концентрацията на децата е кратка и имат нужда от разнообразие. Предпочитат да играят вкъщи, в парка или в планината, вместо да посещават детските клубове.

Един от професионалните си навици, които водещата пренася вкъщи и във възпитанието на Теа и Андреа, е правоговорът. Учи се на правилна реч в телевизията, затова, когато чете приказка на момичетата или просто разговаря с тях, се стреми да изговаря думите коректно.

Въпреки че работата винаги е била част от удоволствията ѝ, когато си с две малки деца помощ винаги е добре дошла. Затова, когато е необходимо, освен съпругът ѝ, който винаги е до нея, на фронта се притичват родителите ѝ, а понякога и детегледачка. “Без помощ нямаше да успея да се върна толкова бързо на работа. Родителството е екипна работа”, казва красивата синоптичка. В случаите, когато се наложи спешно да отиде в телевизията и е сама с децата, Станкулова процедира по стандартния начин - или търси помощ от близък, или моли колега да я смени.

И тя, също като колежката си Гери Малкоданска, смята, че балансът между родителството и работата е труден, но не и непосилен. В един момент едното взема превес над другото, а след това ролите се разменят. Особено когато стартираш проект на световно ниво, свързан с научни дейности и реализацията им в козметичния сектор, както прави самата Никол.

Ева Кикерезова изтръпвала децата да не се разплачат и да кажат “мамо, гуш”, докато е в ефир 

Ева Кикерезова води прогнозата за времето по БНТ
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Ева Кикерезова води прогнозата за времето по БНТ СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

“Изтръпвала съм, когато децата са били в студиото, за да не изляза в ефир и да тръгне някое дете към мен, да каже “мамо, гуш” и да се разплаче, защото ще се чуе.” Така се е притеснявала водещата на прогнозата за времето по БНТ Ева Кикерезова. Тя има три деца - Екатерина, която е на 5 години, Елена - на 7 г., и Николай - на 14. Когато започва да води прогнозата преди 4 години, ѝ е трудно, защото най-малката ѝ дъщеря е само на една годинка. А тогава дойде и COVID пандемията

“С три деца вкъщи, двете бебета, едното нямаше и три години. Ходих на работа, за да си почивам”, шегува се Ева Кикерезова. Децата ѝ обичат да са в телевизията и им харесва. Красивата водеща се радва, че всичките ѝ колеги обичат деца и никой не се сърди. “Моите дъщери обожават Иво Никодимов, защото той ги черпи, купува им подаръчета. Има много хубав подход към децата. Обичат и водещата Филипа Огнянова, която също си играе с тях”, разказва синоптичката.

Синът ѝ и двете ѝ дъщери обичат да я гледат на екран. Водещата всеки ден връща прогнозата за времето, за да види как се е справила. Тогава децата ѝ замлъкват, гледат я с уважение и я слушат внимателно. А съпругът ѝ прави албум със снимки на всички тоалети, с които води прогнозата, и следи как се променя през годините.

“Хубаво е да си водеща на прогнозата. Това е нещо, което всеки гледа, всеки се интересува. Често ни спират по улицата: “Вие казахте, че ще вали, а то не валя”. А всъщност понякога се случва в два съседни квартала времето да е различно. Все пак това е прогноза, а никоя не е 100% сбъдваема. Времето е много динамично, може да се промени от днес за днес”, обяснява Ева Кикерезова.

Според нея зрителите често забравят, че зад две минути в ефир стоят много часове работа. Прогнозите за времето се изготвят от синоптиците в Националния институт по метеорология и хидрология, но сложните професионални изрази трябва да се заменят с разбираеми за хората думи.

“Проверяваме подготвените карти и изготвяме допълнителни - къде са били най-високите и най-ниските температури, къде вятърът е бил най-силен, къде е валяло най-много. Това е много труд. Изглежда една карта на екрана, но я правят много хора”, разказва Ева Кикерезова.

Двете ѝ дъщери може да тръгнат по нейните стъпки. Те вече имат опит пред камера, заснели са няколко реклами, а миналата година дефилираха и на модното събитие за дизайнери “Златна игла”. “Знаят много добре, че трябва да имат поведение и добър изказ. Така че имат подготовка в тази посока. Няма да се изненадам, ако тръгнат по моя път. Едната има бизнес мислене, другата е по-артистична, но и двете рисуват, пеят и танцуват много хубаво”, разказва водещата. Синът ѝ обаче иска да се занимава със спорт. Той е вратар в ЦСКА.

Ева Кикерезова се радва, че и трите ѝ деца са много дисциплинирани. “ Аз съм много уважителна, гальовна, съобразявам се с техните нужди и желания, но има неща, които сме се разбрали, че въобще не подлежат на договорка, свързани със здравето и сигурността. Имаме си фраза - “това вече не е игра”, и щом я кажа, значи всичко трябва да се изпълни”, разказва Ева Кикерезова.

Синът и дъщерята на Станислава Цалова много обичат да са в телевизията, но никога не ги взима и двамата 

Станислава Цолова със съпруга и двете си деца
СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Станислава Цолова със съпруга и двете си деца СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

“Ако имам трудности с организацията на деня, взимам едно от децата с мен в bTV, но никога и двете. Когато съм и с двамата някъде, настава страшна олелия и не може да се свърши никаква работа. Иначе много обичат да идват в телевизията.” Това казва Станислава Цалова, която води прогнозата за времето по bTV от старта на телевизията през 2000 г. и същевременно е горда и щастлива майка на Светослав и Антонина.

Дълго време със съпруга ѝ Данчо чакали да станат родители, затова сега се опитват да прекарват максимално време с тях. Те вече са в началното училище, Светослав тренира хокей, а Антонина - фигурно пързаляне. Мъжът ѝ винаги поема децата, когато тя не може, и обратното. Без него нищо не става, казва Цалова.

Да са добри хора и да не се отказват пред трудностите - на това иска да ги научи, но знае, че те винаги ще следват нейния пример. Предава им и своята хитрина - когато стане трудно и другите се откажат, те да продължат. Така конкуренцията намалява и трудният път накрая се оказва по-лесен.

Както известната африканска поговорка гласи - за да отгледаш дете, е нужно цяло село, така е и при семейството на Станислава. То е много голямо и всички си помагат. Свекърва ѝ - Мама Дани, е начална учителка и е научила децата да си записват в тефтерче задачите и домашните, освен че им помага с учебния материал.

Когато са при нейните родители, са много по-послушни и кротки. Синът ѝ доста тежко преживява инсулта на баба си. “Беше на 8 г., когато му се наложи да посреща линейки, да помага със сглобяване на колички, избиране на проходилки и надуване на матраци. Дори сега, когато баба е доста по-добре, усещам, че Светли все е бдителен”, разказва водещата.

Много обичат приключенията, но Цалова не препоръчва с малки деца да се плава с корабче в бурно море край италианския вулкан Стромболи, колкото и красиво да изригва. “Другото нещо, което е прекалено приключенско, е да се придвижвате с каляска в трафика на красивия марокански град Маракеш. Докато дебнете да не се забие във вас някой мотор или кола, някак романтиката се губи”, разказва Станислава.

Тя е дипломиран метеоролог, а в момента е и докторант в катедра “Метеорология и геофизика” в Софийския университет. И въпреки всичките си задачи в края на деня винаги намира време да напише в социалните мрежи прогноза за следващия ден в едно-две изречения, за да може хората да знаят как да се облекат утре. По думите ѝ климатът много бързо се променя. Когато започнала в телевизията през 2000 г., екстремните явления били екзотика, а след като се върнала от майчинство - 15 години по-късно, екстремните явления у нас зачестили чувствително.

Иначе най - обича съботите и неделите заради предаването “Тази събота и неделя” - тогава предава на живо от различни места и събития, свързани с времето, сезона и традициите. Спомня си кушията на Тодоровден в с. Люлин. “По време на включването небрежно държах юздите на кон тежковоз. Това са много мощни коне, по-тежки от 600 кг. Е, моят ме настъпи по време на живото включване. Толкова беше нелепо, а и от адреналина, няма да повярвате, но не ме заболя”, разказва тя. Помни и как е препускала с каруца от Елешнишкия манастир до място с обхват, за да се включи на живо и да говори как се прави кисело зеле. “Не помня рецептата, но беше екстремно изживяване.”

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене