Как да впрегнете интуицията, за да постигате успех

Като я съчетавате с критично мислене, отговарят психолози

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Този колега никак не го харесвате. Отскоро работите заедно, изглежда компетентен, държи се любезно, но въпреки всичко нещо ви кара да сте нащрек и да очаквате подли удари. Ако не са предразсъдъци (примерно "Учил е в чужбина, идва от известна филма, сигурно се смята за голяма работа, няма начин да не иска да ме измести"), може би е интуиция.

На мнозина здравомислещи им се струва глупаво това 

"вътрешно врачуване",

вслушване във вътрешния глас, който нещо предупреждава, нещо съветва да правите или да не правите, внушава да се доверите на някого или да се пазите от него. Ирационално е, сякаш останало от шамански времена. Парапсихология някаква, която ви убеждава да следвате предчувствия вместо разум. Но колкото и да е странно,

напредъкът на науката не отрича, а реабилитира интуицията.

Мозъкът все още е най-слабо познатият орган в човешкото тяло - пази много тайни как работи. Но в последните години се смята за безспорно доказано, че в него има невронни мрежи, чрез които се прехвърля информация между различните му зони. Тя би могла да е интуицията.

Защо пък точно интуицията? Защото според някои автори тя идва от примитивна зона на човешкия мозък и е атавистичен остатък от дните, когато способността му светкавично да открива опасности е осигурявала оцеляването.

Интуитивните хора обаче не са примитивни - напротив, тъкмо те са оцелелите в сурови времена.

"Интуицията представлява

вид интелигентност,

скрита дълбоко в нашата същност, която е в състояние да разчете всяка ситуация, да вземе предвид различни източници на информация и да извлече ценни данни от това, което виждаме, значително по-бързо от нашето съзнание", твърди психологът Рик Снайдър, автор на книгата "Решителна интуиция". Той смята, че има

три измерения на интуицията.

Първото нарича "навигатор". Ориентационната интуиция е вътрешно предчувствие, което се появява, когато трябва да вземете важно решение, обяснява Снайдър.

Да речем, шефът ви е поставил нова задача и доста недвусмислено казва какво да правите. Но вашият вътрешен глас крещи друго - няма да се получи по този начин. Усещате съпротива да вършите така работата, защото предчувствате неуспех. поне докато не получите нареждания от началника.

"Всеки има този тип "навигатор". Той олицетворява вътрешната борба в самите нас", казва Снайдър.

Второто измерение психологът описва като "детектор". Тази интуиция разчита и невербалната комуникация.

На съвещание сте, казвате нещо и лицето на шефа внезапно се изопва. Или правите презентация и забелязвате няколко слушатели да зяпат в тавана. Очевидно някъде грешите. Трябва веднага да проработи социалната ви интуиция, в основата на която е разчитането и разбирането на случващото се с другите хора в реално време.

"Тя помага за разпознаването на настроенията и ви дава възможност да се приспособите адекватно. Понеже включва динамиката в отношенията, често е наричана емоционална интелигентност. Човек, който е усъвършенствал социалната си интуиция, може да промени напълно своето поведение за няколко секунди", твърди Снайдър.

Третото измерение е "скенер" - информационната интуиция. Тя е по-широка, включва цялостното обкръжение. "Хората, които имат този тип интуиция, могат да събират огромно количество данни от околната среда, да ги анализират светкавично, да ги интегрират в своите решения", обяснява психологът.
Когато слеем интуицията и критичното си мислене в едно, ще взимаме много по-добри решения, уверява той.

Най-важното е да се научите да изполвате интуцията си. Тя обаче

няма да ви говори насила.

Снайдър предлага практически стъпки, с които да я впрегнете за успех в кариерата и въобще в живота си.

Първо трябва да се научите да разпознавате начина, по който интуицията се свързва с вас. Може да "чувате" вътрешен глас. Може да изпитвате странно чувство в определена част от тялото - напрежение в тила, присвиване в стомаха, потрепване на окото и т.н. Може да започне да ви се гади. Това е начинът тялото да ви информира, че противоречите на своя инстинкт.

Обясненията са физиологични. Подсъзнанието забелязва нещо, съзнанието още не го отчита, но процесите в мозъка текат, сигналът по нервната система стига до окото и то започва да потрепва. Така човек постепенно научава, че като му играе лявото око, интуицията му казва, че ще се случи нещо хубаво. С дясното е обратното.

"За да се възползвате от интуицията си, трябва да опознаете по-добре себе си - изтъква Снайдър. - А след като опознаете знаците, започнете да се учите да ги разчитате. Всеки път се опитвайте да съсредоточите вниманието си към момента, в който се намирате. Оставете на втори план всички останали мисли. Като забавите темпото, позволявате на интуицията да ви настигне."

Щом вникнете по-надълбоко в себе си, ще отчетете какви сигнали, получени от други хора или от околната среда, ви карат да изпитвате т.нар. предчувствие.
Можете да ги анализирате,

да мислите критично и да синтезирате по-добри решения.

В случая с колегата вникнете в поведението му и разберете какво ви кара да му нямате доверие, да бъде нащрек с него. Така ще знаете и как да се предпазите. В случая с шефа си дадайте сметка защо неговият начин за изпълнение на задачата не е добър. Ако не успеете да се мотивирате и да го убедите за друг начин, поне ще получите категорични нареждания и в някаква степен ще се освободите от отговорност за евентуален провал.

Интуицията във всичките й три измеренения, комбинирана с критично мислене, наистина може да води до успех, казва Рик Снайдър.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочете още:

Приятел в служба се познава

Любов с колега - 5 плюса и 5 минуса

6 конкретни техники да обезвредите 6 типа токсични колеги

Хитрини да се обвиете в харизма за онлайн общуване

Внимавайте, когато шеф или колега изрече "Честно казано"

10 начина да се нахъсате за успех

Как да се отнасяте с фаворита на шефа

10 аргумента пред шефа, като искате по-висока заплата. Сега е моментът

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене