Защо Димитра Воева, родена 5 месеца след смъртта на легендарния си баща, стана социолог

Димитра Воева на премиерата на филма "Воев"
СНИМКА: ВИКТОР ТРОЯНОВ

Тя е израснала с истории за вокала на "Нова генерация" - на "Кравай" хората го пипали за късмет

Да си истински, не фалшив, да си честен към себе си и останалите, да не следваш конформисткия начин на мислене и да не се пускаш по течението - това научава от творчеството на баща си Димитра Воева, която носи неговото име. Тя е дъщеря на Димитър Воев, легендарния изпълнител и вокалист на нюуейв групата “Нова генерация”.

Димитра се ражда 5 месеца след неговата смърт, през 1993 г. Воев умира едва 27-годишен и оставя младата си съпруга фотографката и музикантка Нели Недева-Воева с две малки деца - Магдалена и Димитра.

Според по-малката сестра образът му изобщо не се вписвал в този на рокзвезда. “Доста млад е женен, с две деца – това е нещо, което не е в типичната представа за рокзвезда”, казва тя. Нито пиел, нито взимал наркотици.

Воев изключително много е повлиял на жена си Нели. “Тя ми е казвала, че не е познавала такъв тип човек, преди да го срещне”, обяснява дъщеря ѝ. Всички са имали ясна представа за него като музиканта и артиста, но по-малко като бащата и съпруга.

Съвсем естествено тя и сестра ѝ израстват с истории за баща си - както с личните семейни, така и от концерти. Сеща се например за известния случай от 1987 г., когато група “Кале”, която Воев и Васил Гюров създават, излиза на сцената на Летния театър. Докато пеят “Светът е нещо, о, любима, над което аз пикая”, им спират микрофоните. “Обаче вече е късно – публиката е в екстаз”, разказва Димитра, като добавя, че това е една от най-емблематичните случки. 

Димитър Воев, легендарният вокалист на нюуейв групата “Нова генерация”
СНИМКА: НЕЛИ НЕДЕВА-ВОЕВА
Димитър Воев, легендарният вокалист на нюуейв групата “Нова генерация” СНИМКА: НЕЛИ НЕДЕВА-ВОЕВА

Много харесва и историята, когато през 1992 година канят тогавашния състав на “Нова генерация” с Васо Гюров да пеят на концерт в подкрепа на разрушаването на мавзолея. От групата се очаква да изпълнят най-известните си хитове, а те специално написали парчето “Песен за мавзолея”, чийто припев гласи: “Я не барайте мавзолея”. “Тази история ми е много любима, защото показва, че ти си бунтар, може контекстът да е друг, но ти продължаваш да бъдеш такъв”, твърди Димитра.

Тя знае подробно всичко, което баща ѝ е чел и слушал. Сред любимите му автори били Борис Виан и Херман Хесе, освен това е чел и литература, свързана с религия и философия. “Има много негови касетки вкъщи, толкова много музика е слушал.” Албумите са “Депеш Мод” и “Кинг Кримсън” до класическа музика, а любим изпълнител му бил Дейвид Силвиан.

За баща ѝ приятелствата били много важна част от живота му. “Това се вижда и в поезията му, има много текстове, посветени на негови приятели, много е обичал да измисля и псевдоними”, добавя тя. Така той измисля псевдонимите на съпругата си – Нели - Невен, както и известното име Чугра на Пенчо Попов, познато от групата “Воцек и Чугра”.

В началото на 80-те години Воев основава дуетния състав с Георги Маринов-Геш под името “Воцек”. След това към тях се присъединява и Чугра. Цялата идея за групата била просто да се забавляват, като правили опити за джазово звучене – “те просто са се събирали и са правили това за удоволствие”, казва тя. Това, което много харесва в баща си, е, че е бил голям професионалист, но не се е вземал толкова на сериозно.

Даже Чугра наскоро ѝ разказал как, когато баща ѝ минавал покрай “Кравай”, хора са ходили да го пипат за късмет. 

Воев с жена си Нели Недева-Воева
Воев с жена си Нели Недева-Воева

Като малка Димитра много обичала да разказва приказки и майка ѝ я записвала на касетки. Но вече предпочита на нея да ѝ разказват истории, отколкото тя самата да споделя лични неща.

Голяма част от детството си прекарва при баба си и дядо си – родителите на майка ѝ, в Казанлък, защото трябвало някой да помага на семейството след загубата на Воев. Безгрижно и игри навън пред блока – така минават детските ѝ години.

Противно на очакванията на хората около нея, не тръгва по пътя на баща си. “Именно тези очаквания са ме отблъснали, защото човек никога не може да ги оправдае и не може да избегне да бъде сравняван с нещо недостижимо”, признава тя.

Все е искала да намери своя път и го прави. По образование е политолог, а миналата година завършва докторантура. Вече година е социолог в агенция “Тренд” и работи като изследовател. “Беше избор, за който никой не е предполагал в моето семейство, не се е говорило за политика”, казва Димитра.

Винаги е искала да учи в Софийския университет и по-скоро би направила компромис със специалността, отколкото с университета. След като я приемат, там се запознава с Димитър Ганев и Анастас Стефанов, които ѝ преподавали. Покрай тях се запознава и с Евелина Славкова. “Те ми бяха примери за млади хора, които успешно са се реализирали в България”, добавя тя.

Не е имала желание да се занимава професионално с музика и поезия като баща си, но за сметка на това има интерес към фотографията като майка си, която ѝ дава насоки как да снима. “В детските ми години със сестра ми сме ѝ служили като модели и ни е казвала: “Застани така, гледай загадъчно”.

Сестра ѝ Магдалена също не се занимава с музика и фотография – “гледа внука на Воев”, вметва Димитра. Впрочем той се появява в края на документалната лента, посветена на живота на Димитър Воев. Филмът, който излезе през 2022 г., вече може да бъде гледан и онлайн от всяка точка на света. Чисто визуално в някои моменти Димитра много прилича на баща си. Но и по това, че тя също като него е “една идея по-суетна”, защото Воев винаги държал на естетиката и карал жена си да му глади ризите.

Според Димитра има нова вълна фенове на музиката на “Нова генерация”. “От една страна, това са децата на феновете от онова време, но има и хора, които сами си я откриват”, казва тя. Даже са се свързвали с нея и ученици, и студенти с въпроса дали могат да ползват песни на Воев в свои проекти.

След смъртта му предимно съпругата му - Нели Воева, се занимава с това да запази и популяризира неговото творчество. Димитра се захваща с ръкописите му, които са включени в книгата “Непрочетено”, която излиза през 2021 г. В нея са включени непознати текстове на Воев. “Като седнах да се занимавам с това да се ровя в архивите, си мислих, че повечето неща са издадени в “Поздрави от мен боговете” (първата издадена стихосбирка, през 90-те години – б. а.) или под формата на текстове за песни”, казва Димитра. Но се оказва, че има доста непоказвани текстове.

По думите ѝ има хора, които не са фенове на този стил музика, но за сметка на това искат да четат поезията на Воев.

От песните на групата Димитра харесва тези с по-мрачно звучене. Така се сеща за интервю, в което Воев, след като обвиняват бандата, че правят мрачни парчета, отвръща: “Мрачно им е в главите”.

Много се надява в скоро време да успеят да издадат и негови текстове на английски език. “Имало е интерес през годините”, обяснява Димитра.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене